Fotbolls-VM 2018, Speltips, odds, spelschema och allt inför VM i Ryssland!

Nedräkningen till Fotbolls VM i Ryssland 2018 pågår för fullt. 32 länder skall under en månad göra upp om FIFAs åtråvärda pokal som just nu befinner sig hos de regerande världsmästarna Tyskland.

Det är den 21a VM-turneringen genom tiderna och första gången den spelas i Östeuropa. Fotbolls-VM har spelats var fjärde år sedan 1930, frånsett två mästerskap som fick ställas in p.g.a andra världskriget. Ryssland har aldrig tidigare arrangerat ett internationellt mästerskap i herrfotboll, men som värdnation för fotbolls-VM 2018 arrangerar man även Confederations Cup också kallat ”för-VM” och den gick av stapeln i somras.

Rysslands egen fotbollshistoria är brokig. Om man räknar med Sovjetunionen är deras största framgång en plats i semifinalen i VM 1966. Totalt har de varit med i 10st VM-turneringar som jämförelse har Sverige varit med i 11st. I en maratontabell över vunna poäng i spelade VM-matcher ligger Ryssland / Sovjetunionen på plats 11 även där snäppet efter Sverige.

En ryss är en av VM-historiens profilerade målskyttar, Oleg Salenko. Även här finns en anknytning till Sverige. Han delade förstaplatsen i skytteligan VM 1994 på 6mål, fem av dem mot Kamerun och ett mot Sverige. Det sista mästerskap Sovjetunionen kvalade in till var EM 1992 i Sverige, men innan mästerskapet hann starta splittrades landet och man ställde upp som Oberoende Staters Samvälde – OSS.

ryssland vm 2018

Fotboll är storpolitik och stora mästerskap kantas ofta av konflikter och problem. Det har rapporterats om svåra förhållanden vid byggen av arenor och mutanklagelser inom FIFA har lett till diskussioner om bojkott av mästerskapen ända upp i EU-parlamentet. Men det är också en chans för både Ryssland och FIFA att visa upp sig från sina bästa sidor. Rysslands president Vladimir Putin har försäkrat att mästerskapen skall utföras på högsta möjliga nivå för alla inblandade.

Fotbolls VM 2018 i Ryssland

VM kommer att avgöras på 12 arenor i 11 olika städer, två av dem ligger i Moskva. Den mest östliga spelorten är Jekaterinburg vid Uralbergen. Staden har 1,4 miljoner invånare och är därmed Rysslands fjärde största stad och ligger 1792 km från Moskva.

Några av matcherna kommer att spelas i Sverigesnärområde, i den lilla ryska enklaven Kaliningrad med ca 450 000 invånare. Kaliningrad ligger mellan Polen och Litauen vid Östersjön. För ändamålet har en ny arena med kapacitet på 35 000 besökare byggts. Bland spelorterna kan även nämnas Sotji där vinter OS arrangerades 2014. Mästerskapets största arena är Luzjnikistadion i Moskva med kapacitet på 81 000 besökare.

En viktig sak för fans som besöker VM är ”FAN-ID”, ett system för att både registrera besökande fans men som också innehåller förmåner som fria eller rabatterade inträden eller biljetter i lokaltrafiken. Systemet lanserades till Vinter-OS i Sotji och användes även under för-VM i fotboll. Utan FAN-ID är det inte möjligt att komma in på en match även om man har giltig biljett. Fotbolls vm 2018 biljetter kommer antagligen kunnas köpa utanför arenorna som på andra mästerskap.

Försäljningen av biljetter har börjat, en gruppspelsmatch kommer att kosta mellan 900-1800kr och en biljett till finalen kommer att kosta upp till nästan 10 000kr. För ryska medborgare finns dock chans att köpa biljetter till betydligt reducerad kostnad.

Lag kvalificerade för VM 2018 i Ryssland

Kval till fotbolls VM 2018 i Ryssland pågår i skrivande stund för fullt, men redan nu är 15 nationer klara för VM i fotboll 2018 varav ett är Ryssland som är direktkvalificerad som värdnation.

Ryssland

Rysslands senaste internationella turnering var fotbolls EM 2016. Där slutade laget sist i sin grupp bestående av Wales, England och Slovakien. Ett poäng kneps av England och totalt gjorde man bara två mål.

Just nu rankas landet som 64e nation i FIFAS ranking. Rysk idrott har de senaste åren varit föremål för flera dopingskandaler och utredningar kring dessa. Även det ryska fotbollslandslaget ryktas ha varit föremål för utredning kring detta.

Nyckelspelare: Veteranmålvakten Igor Akenfeev är kapten och viktig med över 100 landskamper i bagaget.

Brasilien

Ett VM utan Brasilien skulle kännas overkligt. Och det är just vad det är. Brasilien är det enda land som varit med i samtliga VM-turneringar och de leder VMs maratontabell. Den VM-pokal som lanserades vid det allra första VM som spelades bestämde man att det land som var först att vinna den tre gånger skulle få behålla den för alltid. 1970 gjorde Brasilien det, men redan något år senare var den spårlöst försvunnen.

Brasilien har en stark historia av duktiga fotbollsspelare. Dagens mest kända kanske är Neymar JR, numera känd för världens dyraste övergång mellan Barcelona och Paris SG för 2,2 miljarder kr. Brasilien är alltid med i förhandstipsen inför mästerskap, och det finns goda skäl till det, just nu rankas man som världens näst bästa landslag efter Tyskland.

Nyckelspelare: Neymar. Världens dyraste spelare håller en klass för sig och väntas dra lasset.

Mexico

Även Mexico är en välbekant nation i VM. Landet är nu, efter sitt fotbolls VM 2018 kval, klara för sitt sjunde raka världsmästerskap och har total varit med i 15, dock har man aldrig nått ända fram utan har två sjätteplaceringar som bästa resultat. Det som utmärker landet i VM-sammanhang är att man två gånger arrangerat fotbolls VM, 1970 och 1986.

Nyckelspelare: Guillermo Ochoa är målvakten som klev fram i rampljuset under VM-slutspelet i Brasilien och han har fortfarande hög stjärnstatus i hemlandet.

Iran

Iran är kvalificerad för sitt femte VM och det andra i sträck. Landet skall inte underskattas, det rankas på 25e plats i FIFAs världsranking och landslaget innehåller spelare som är proffs i bl a WolfsBurg i Tyskland och Olympiakos i Grekland.

Nyckelspelare: Sardar Azmon är en anfallare utan svagheter och det hoppas vi att han visar under Fotbolls-VM. För svensk del gäller det att hålla ett extra öga på Saman Ghoddos.

Japan

Japan gjorde sitt första fotbolls VM 1998. Sedan dess har man varit med i samtliga VM och stod tillsammans med Sydkorea som värd för VM 2002. Bästa placering var på hemmaplan som nia och det tangerades VM 2010. Ungefär halva spelartruppen utgörs av proffs i europeiska klubblag. Totalt så har det redan sålt väldigt många biljetter till fotbolls vm 2018 i Japan.

Nyckelspelare: Maya Yoshida. Japan har aldrig haft problem att göra mål, men haft det svårare med försvaret. Det är Yoshidas ansvar att hålla ihop försvararna.

Belgien

Belgien är som första europeiska land att genom kval klara för VM. Inför fotbolls EM 2016 ansågs man som ett starkt lag, de gick vidare från gruppen där bl a även Sverige spelade men åkte senare ut i kvartsfinalen mot Wales. Detta blir Belgiens trettonde VM.

Nyckelspelare: Eden Hazard är en av världens mest fruktade yttrar och behövs i landslaget, där han även är kapten.

Sydkorea

1954 deltog Sydkorea i sin första VM-turnering, sedan dröjde det till 1986 innan man kvalificerade sig igen. Sedan dess har landet varit med i samtliga VM och 2018 blir det deras tionde. Deras absoluta höjdpunkt var semifinal på hemmaplan i Seoul 2002. Den matchen slutade med förlust 0-1 mot Tyskland.

Nyckelspelare: Son Heung-min är en stjärna i Tottenham och förväntas ligga bakom Sydkoreas offensiv.

Saudiarabien

Mellan 1994 och 2006 gjorde Saudiarabien fyra raka VM, 1994 blev de utslagna av Sverige i åttondelsfinal. Sedan dess har de inte kvalat in förrän nu. Under kvalspelet orsakade Saudiarabien arga rubriker då de inte respekterade en tyst minut som hölls före matchen Australien – Saudiarabien några dagar efter ett terrorattentat i London.

Nyckelspelare: Mohammad Al-Sahlawi öser in mål i den inhemska ligan och är också landslagets nuvarande meste målskytt.

England

I VM-slutspelen så hittar man allt som oftast det engelska landslaget, även om man inte uppnått några vidare framgångar sedan guldet i VM på hemmaplan 1966. Fotbolls EM-slutspelet slutade i fiasko sedan man blev utslagna av Island i åttondelsfinalen. Spöket lever vidare och det blir upp till bevis för England att visa att man är den stora fotbollsnationen som man borde vara. Kvalet gick löjligt enkelt.

Nyckelspelare: Det är svårt att komma ifrån Harry Kane som verkar göra mål på allting just nu. En komplett anfallare.

Tyskland

Vinnaren av förra VM-slutspelet är tillbaka och det med klass! Totalt spelade man hem 30 poäng av 30 möjliga i kvalet till mästerskapet i Ryssland. Ett lag som alltid är väldigt kompakt, svårspelat och pålitligt. Tyskarna har alltid varit att räkna med inom fotbollen och det har skapat en enorm vinnarmentalitet i landslag och landet. Lever man upp till pressen?

Nyckelspelare: Toni Kroos är bara 27 år gammal och har redan vunnit fotbolls VM, Champions League två gånger samt spanska och tyska ligan. Spelfördelare och vinnare.

VM tyskland 2018

Nigeria

Nigeria spelar sitt tredje VM-slutspel i rad och lyckades även nå sextondelsfinal förra gången, där det tog stopp mot Frankrike. Vem kan glömma när Lars Lagerbäck styrde och ställde i laget under VM 2010? Ett namnstarkt lag med Iwobi, Moses, Iheanacho, Musa och Ndidi kan överraska, men då måste man sätta försvarsspelet också.

Nyckelspelare: Kaptenen John Obi Mikel får antagligen en defensiv mittfältsroll för att kunna stoppa motståndarna. Den tidigare Chelsea-spelare har värdefull erfarenhet.

Costa Rica

Nationen som chockade hela världen under VM i Brasilien genom att vinna dödens grupp mot Italien, England och Uruguay för att sedan ta sig hela vägen till kvartsfinal där man föll på straffar mot Holland. Under sitt första VM-slutspel år 1990 slog man som bekant Sverige med 2-1. Ingen storfavorit men skrällchansen finns så klart fortfarande kvar!

Nyckelspelare: Keylor Navas blev hjälte under det senaste slutspelet och värvades till Real Madrid där han idag är ohotad etta. Vinnare av spanska ligan och Champions League två gånger om. Klassmålvakt.

Polen

Polen hade ingen lätt kvalgrupp där man kampades med främst Danmark, Rumänien och Montenegro, men de säkrade gruppsegern i den näst sista omgången. De lyckades inte något vidare under EM-slutspelet på hemmaplan och spelade inte heller det senaste VM-slutspelet. Dags att ro hem något åt de polska fansen!

Nyckelspelare: Robert Lewandowski är antagligen landets bästa fotbollsspelare någonsin och idag är det han som öser in målen i ett stjärnspäckat Bayern München.

Spanien

Spanien är inte längre på samma topp som de var under guldåren 2008-2012, men det betyder inte att de ska underskattas. Spanjorerna kan mycket väl gå hela vägen och vinna mästerskapet och truppen innehåller spelare av yppersta världsklass.

Nyckelspelare: Isco har varit den spelare som tagit hand om taktpinnen i kvalet och blir fortsatt viktig för Spaniens framfart under VM i Ryssland.

Egypten

Efter en dramatisk straff i sista minuten mot Kongo så lyckades Egypten kvalificera sig för ytterligare ett VM-slutspel. Senaste gången man spelade världens största mästerskap var år 1990. Ett landslag i spillror sedan inbördeskriget har lyckats spela ihop sig och kommer hungriga till Ryssland.

Nyckelspelare: Mohamed Salah är Egyptens största stjärna på väldigt länge. Förra säsongen var han en viktig kugge i Roma och nu spelar han i Liverpool. Väldigt sevärd ytter.

Casino: VM 2018
Rating: 4,8
av: spelbloggare.se
Skrivet av: