Speltips, Tampa Bay Lightning – Chicago Blackhawks 4/6: Stanley Cup-final nummer ett

Emil Jakobsson Publicerat: 3 June 2015

Äntligen är det dags! Natten mot torsdag släpps pucken för Stanley Cup-final nummer ett mellan Tampa Bay Lightning och Chicago Blackhawks. Ni hittar vårt speltips och allt inför matchen här.

Då var det bara två lag kvar. Efter att säsongen tagit slut för de övriga 28 lagen är det bara två tappra krigare kvar. Tampa Bay slog ut Detroit efter 4-3 i matcher, Montréal efter 4-2 i matcher och nu senast New York Rangers efter 4-3 i matcher.

Chicago Blackhawks slog ut Nashville med 4-2 i matcher, Minnesota med 4-0 och nu senast Anaheim med 4-3 i matcher.

Ser man över de senaste säsongerna är det en tydlig trend att lagen från den västra konferensen är starkare. Faktum är att under de fem senaste säsongerna har vinnaren fyra gånger kommit från den västra konferensen, två av gångerna var det dessutom Chicago. Ser man under grundserien vann till exempel Chicago hela 62 procent av sina matcher mot lagen från öst men bara 56 procent av matcherna hemma i den västra konferensen.

Bättre motstånd gör lag bättre och när jag analyserar de här två lagen spelare för spelare och lagdel för lagdel tror jag på Chicago. Tampa Bay slår dem på fingrarna när det gäller offensiven men annars går i stort sett allt annat till Chicago. De har betydligt mer slutspelsrutin, fler ledande spelare, bättre backar, tätare defensiv, bättre målvakter.

Lyckas Chicago sno final ett?

Dessutom är Chicago bättre på viktiga puck puck possession områden. De vinner till exempel fler tekningar än Tampa Bay och när man räknar skottförsök (skott på mål, skott som missar mål och skott som täcks) avlossar Chicago hela 48,9 skott per match vilket är näst bäst i NHL, Tampa Bay rankas bara som det 13:e bästa laget i samma kategori med 43,9 skottförsök per match. Kanske låter oviktigt men det är slående hur ofta det laget som kontrollerar pucken mest vinner matcherna och där är både tekningar och skottförsök två väldigt viktiga mått.

Men kan Chicago vinna redan final ett på bortaplan? De har trots allt vunnit fem av nio bortamatcher, inte minst nu senast i den sjunde och avgörande borta mot urstarka Anaheim. Som vi varit inne på tidigare under slutspelet var Tampa Bay NHL:s bästa hemmalag under grundserien men nu under slutspelet har de faktiskt förlorat fem av tio hemmamatcher, bland annat de två senaste mot Rangers.

När Nordicbet erbjuder hela 2,12 för Chicago inklusive övertid väljer vi att syna dem på det, Expekt är till exempel nere på 1,98 för samma spel. Chicago har en nästan perfekt kombination av offensiva stjärnor, defensiva jättar och riktiga rollspelare som gör sitt jobb till 110 procent varje gång de är ute på isen. Även Chicago att vinna Stanley Cup till 1,74 hos Betway kan vara ett tänkbart spel även om oddset är något i underkant.

Speltips:

Speltips: Chicago vinner inklusive eventuell övertid
Odds: 2,12 (Jämför alla odds)
Bolag: Nordicbet (1 000 kr bonus)
Spelstopp: Kl 02:00 natten mot torsdag
TV / Stream:  viasathockey logoviaplay logo  (TV-tablå)

Statistik, jämför lagen:

 

Bästa oddsen:

Spel Odds Bolag
Tampa Bay 2.4 expekt logo
Oavgjort 3,9 ladbrokes logo
Chicago 2,89 bet365 logoRegler och villkor gäller.
Över 5,0 mål 1,71 redbet logo
Under 5,0 mål 2,25 bet365 logoRegler och villkor gäller.

Oddsens motsvarighet i procent: