Frankrike Luxemburg 3 september

Inför semifinalerna: De två EM-finalisterna ska koras!

I veckan ska två EM-finalister koras och vi på Spelbloggare.se reder ut förutsättningarna inför semifinalerna – toppat med statistik och odds inför matcherna. 

Kvartsfinalerna är avverkade och semifinalerna väntar bakom kullen. Under onsdags- och torsdags-kvällen ska finalbiljetterna ros i hamn – två ska vidare, två ska ut ur mästerskapet. Fyra nationers titelhopp lever.

Skrällarna har radats upp på löpande band i det stundande europeiska mästerskapet och den mest anmärkningsvärda sådana, Lasse Lagerbäcks Island, blev dessvärre tre siffror mindre än värdnationen Frankrike i EM:s mest underhållande match hittills – 5-2 prydde resultattavlan.

Det är redan nu bäddat för att minst en överraskning – den ena större än den andra – kommer nå finalen. Den ena semifinalen spelas nämligen mellan Portugal och Wales och den andra mellan tungviktarna Frankrike och Tyskland.

Ladda upp spelkassan inför EM-semifinalerna!

Vi har samlat de absolut bästa bonusarna, flera unika för endast våra läsare, på ett och samma ställe. Ni hittar vår eminenta, Sveriges bästa, bonusguide här!

Portugal – Wales:

Den första semifinalen, med avspark onsdag 21:00, spelas alltså mellan dessa två överraskningar. Portugal har nått hit utan att ha vunnit en enda match under ordinarie tid i hela mästerskapet – tre gruppspelskryss, mot mindre namnstarkt motstånd, följdes upp av en förlängningsseger mot Kroatien och därefter slogs Polen ut på straffar. Portugiserna verkar uppenbarligen hålla nerverna i styr.

Men visst ska ändå mer finnas att krävas, rent spelmässigt, av detta Portugal med Cristiano Ronaldo i spetsen?

Wales EM-resa var de flesta överens om att den skulle ta slut redan i gruppspelet på förhand. I premiärfajten mot Sloavkien – 2-1-vinst – imponerade man inte märkbart och därefter blev ärkerivalen England ett nummer för stora när förlustsiffrorna skrevs de omvända. Men ja, andan skulle hämtas på nytt – Ryssland krossades med 3-0 innan Nordirland och slutligen Belgien värjts undan i slutspelet.

Kan det vara bäddat för ännu en walesisk skräll?

Tyskland – Frankrike:

De två stora förhandsfavoriterna till att vinna hela mästerskapet, Tyskland och Frankrike, drabbar samman i den andra semifinalen, torsdag 21:00, och de flesta experter och kunniga verkar överens om att vinnaren här, plockar också guldmedaljen.

Spelbolagen menar att det ska vara mer eller mindre helt omöjligt att skilja dem åt inför matchen – det är öppet, fifty-fifty!

Från Tyskland har vi kanske inte fått se samma briljans som i världsmästerskapet 2014, men faktum är att de hade hållit nollan i samtliga matcher före kvartsfinalen mot Italien, vilken slutade 1-1 efter såväl ordinarie – som övertid. Det längsta strået kunde därefter dras i ett rafflande, löjligt spännande straffavgörandedrama.

Även värdnationen Frankrike har vunnit och vunnit, utan att direkt briljera. Gruppspelet kantades av knappa vinster med sena avgöranden och det fortsatte i åttondelen när Antoine Griezmann på egen hand vände 0-1 till 2-1 mot Irland i den andra halvleken.

Inte fören i kvartsfinalen fick vi se vilken nivå Frankrike verkligen kan hålla när Island krossades med 5-2. Superbt och effektivitet anfallsspel var succéreceptet bakom segern och det är sannolikt med gott självförtroende som fransmännen ska försöka slå undan benen på den tyska maskinen.

Ja, det här kan sluta exakt hur som helst…

 

Portugal – Wales

Tyskland – Frankrike