Göteborg Hammarby 23 maj 2016

Speltips, IFK Göteborg – Hammarby 23/5: Reaktion att vänta i klassikern?

Allsvenskan bjuder på en klassisk rivalfajt mellan storstadsklubbarna IFK Göteborg och Hammarby på Gamla Ullevi. Vi undrar om stockholmarna inte underskattas något?

Mitten mot botten – men två lag med klart större potential.

Blåvitt har inte imponerat överdrivet under den första tredjedelen av Allsvenskan och bara spelat in 15 pinnar på tio matcher med resultatraden 4-3-3. Försvarsspelet har inte varit i närheten av lika stabilt som under de senaste åren och faktum är att nollan inte kunnat hållas vid ett enda tillfälle efter de två inledande fajterna, alltså åtta matcher. Ska toppen hakas på, då är en trea välbehövlig.

För Hammarby är situationen ännu mer prekär, även fast de inte bör kunna fixa bättre än en plats i mittenskiktet av tabellen. Stockholmarna har endast snittat en pinne per match och är placerade som tredjejumbo, på kvalplatsen. Efter derbyvinsten över Djurgården för runt en månad sedan har sex matcher avverkats utan att en enda vunnits; tre kryss och tre förluster.

Bättre än resultaten antyder

Vad talar då för att Hammarby ska kunna skrälla till det här? En hel del, menar jag.

Dels har de inte alls fått utlopp i de matcher de faktiskt spelat bra, nästan i merparten av de här sex fajterna. Ineffektiviteten och svajigt försvarsspel har varit de två främsta faktorerna till att treorna inte kunnat plockas. Känns dock som en reaktion borde vara att vänta snart. Och dessutom brukar de klara av att hålla hyfsat jämnt strå även på resultattavlan.

Sedan handlar det förstås om att Blåvitt inte alls nått upp i nivå. De fick ”bara” oavgjort, 1-1, hemma mot serieledande Norrköping senast – och då kvitterade man i slutminuterna – och dessförinnan förlorade man med 0-2 mot Östersund. Varken anfallsspelet känns spetsigt eller försvarsspelet speciellt stabilt.

Och nu har dessutom IFK:s spets Tobias Hysén åkt på en skada, vilken håller honom borta i resterande matcher innan uppehållet. Ett brutalt avbräck för offensiven. Underlättar Hammarbys uppgift att hålla ihop försvaret. Därtill saknas kaptenen tillika försvarsjätten Mattias Bjärsmyr.

Blåvitt har inte spelat bra på sistone och Hammarby ska helt enkelt ha en bra chans att lösa åtminstone en pinne. Gästerna spelas med +1,0 mål (asian handicap) – insatsen tillbaka vid uddamålsförlust – till 1,73x hos Unibet.

Speltips:

Speltips: Hammarby +1,0 mål (asian handicap)
Odds: 1,73 (Jämför alla odds)
Bolag: Unibet (1 000 kr bonus)
Spelstopp: 19:00, måndag 23/5
TV:  (TV-tablå)
Stream: 

 

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 59%
X: 24%
2: 18%
Över 2,5 mål: 57%
Under 2,5 mål: 45%