Real Madrid Atlético Madrid champions league final speltips 28/5

Taktisk analys, Champions League-finalen: Real Madrid – Atletico Madrid 28/5

Champions League-final på San Siro mellan Real Madrid och Atletico Madrid. Spelbloggare.se reder ut de taktiska förutsättningarna inför det som mycket väl kan komma att bli årets match.

Sveriges bästa bonusguide: Här hittar ni spelbolagens just nu bästa bonusar. Flera helt unika och bara tillgängliga för våra läsare!

Det som i många fotbollsälskares ögon är årets match spelas den här lördagen – finalen i Champions League. I år får vi, precis som för två år sedan, njuta av ett derby i finalen. Real Madrid – den klassiska storheten från den spanska huvudstaden – tar sig an uppstickaren Atlético Madrid.

Trots att lagen kommer från samma stad är det två helt olika fotbollsfilosofier som drabbar samman. Real Madrid har sedan begynnelsens tider haft två stora krav på sina axlar.

  1. Vinn!
  2. Vinn snyggt!

Atlético Madrid å sin sida har, efter att Diego Simeone tog över klubben år 2011, utvecklat ett helt annat sätt att se på fotboll. De spanska spelarnas tekniska briljans har kompletterats med ett kollektivt tänk, en noga värderad balans och det absolut viktigaste – en uppoffrande inställning till att löpa.

Real Madrids väntade startelva:

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 21.30.29

Enligt rapporter gick Cristiano Ronaldo av tisdagens träning efter att ha krockat med målvakten Kiko Casilla. Hans medverkan i finalen är därmed osäker, men mycket ska nog till för att portugisen inte ska stå där i spelartunneln på lördag.

Real Madrid har ett lag som bygger på bolltrygga spelare, där målen allra främst ska komma från trion där uppe. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Gareth Bale håller alla tre yttersta världsklass i sin respektive roll. Tillsammans utgör de ett av världens klart giftigaste anfall.

Casemiro på mitten är viktig för att bidra med en defensiv balans. I sällskap av främst Luka Modric ska han sätta fart på spelet redan på mitten. Toni Kroos bidrar med en hel del löpningar, inte minst offensivt. Ingen av mittfältare är några enorma poängmakare, men så behövs det inte heller i ett lag med en sådan anfallstrio.

Backlinjen och målvakten är oerhört samspelta. Mittbacksparet håller absoluta världsklass och har därtill en förmåga att provocera sina motståndare. Pepe och Sergio Ramos bidrar därtill med ett fantastiskt huvudspel på fasta situationer, både offensivt och defensivt. Ytterbackarna ska fylla på i luckorna som blir på kanterna när Cristiano Ronaldo och Gareth Bale söker sig inåt i banan.

Atletico Madrids väntade startelva:

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 23.58.36

Diego Simeone har gjort sig känd som en tränare med organisation som ledord. Samtliga spelare i Atletico Madrid vet exakt vad som förväntas av dem. Den tydliga rollfördelningen är bara en av styrkorna.

Ytterbackarna förväntas löpa som dårar upp och ner längst kanten, samtidigt som yttermittfältarna ska vara rörliga även i sidled för att båda öppna upp kanterna åt ytterbackarna, men också överbelasta olika delar av planen i både offensiv och defensiv.

Atletico Madrids anfallsspel bygger egentligen på två saker. Antingen handlar det om att återerövra bollen och snabbt ta sig till anfall. Det är ofta vi får se fina kontringsmål från laget.

En annan sak som kännetecknar lagets anfallsspel är mängden löpningar. Genom att flytta upp stora delar av laget på offensiv planhalva och överbelasta vissa ytor öppnas det också möjligheter i djupled. Dit löper sedan anfallare, ytterbackarna, innermittfältare och yttermittfältare. Smått omöjligt att hålla koll på alla spelare, alltså.

Här är tre dueller att hålla koll på

I den här typen av matcher är det extra intressant att studera matcherna i matchen. Det vill säga enskilda dueller som är av stor vikt för utgången i hela matchen. Med två så skickliga lag som Real Madrid och Atletico Madrid skapas det oundvikligen heta dueller i olika delar av planen.

Hur ska försvaret neutralisera Real Madrids trio?

Den första duellen handlar egentligen om Atletico Madrids backlinje mot hela Real Madrids anfallstrio. Real Madrid tillämpar ett spel som bygger oerhört mycket på individuell skicklighet, något som tvingar fram en annan typ av försvarsspel.

Genom att läsa in sig på sin motståndare kan Atletico Madrid anpassa försvaret efter hur motståndarna vanligtvis anfaller, men mot ett Real Madrid där enskilda spelare i världsklass står för individuella initiativ till höger och vänster krävs någonting helt annat.

Organisation, följsamhet och lojalitet blir ledorden när Diego Simeone går igenom taktiken inför matchen. Det handlar om ett mittfält som ger understöd bakåt, en backlinje som håller sig på rätt sida och ett mittförsvar som rensar bort inspel och inlägg. Sen handlar det om att Juanfran på högerkanten inte går bort sig mot Ronaldo, eller att vänsterbacken Felipe Luis inte ger Gareth Bale utrymme att ta fart.

Kampen mellan stolparna – vilken målvakt vinner?

En annan intressant kamp är den som sker mellan stolparna. Real Madrids målvakt Keylor Navas har gjort en väldigt bra säsong, men har en vana att stå sysslolös stora stunder. För hans del handlar det om att hela tiden vara vaken och behålla koncentrationen. En av Keylor Navas styrkor är att vara snabbt ute och avvärja kontringar, någonting som kan bli extra viktigt i det här mötet.

I Atletico Madrid är Jan Oblak den som kommer vakta målet. Slovenen har varit helt fantastisk i år, inte minst i Champions League. För hans del kommer det troligen handla en hel om att rädda skott från distans, med tanke på att hans täta försvar lär tvinga fram tidiga avslut. Därtill blir han viktig i inläggsspelet, där han behöver bli dominant i luften redan från matchminut 1.

Diego Simeone vs. Zinedine Zidane

Den sista och på många sätt viktigaste duellen sker trots allt vid sidan om planen. Två legendarer har sadlat om till att leda två av världens allra bästa fotbollslag och nu drabbar de samman i den största av matcher. Diego Simeones hjärta, passion och kollektiv mot Zinedine Zidanes briljans.

I finaler, när allting står på spel, är hjärtat och passionen aldrig fel att ha nära till hands. Att få sitt lag att fungera som ett kollektiv och slåss för varandra är också ett vägvinnande sätt. Men den trupp – spelare för spelare – som Zinedine Zidane har att förfoga över håller en så otrolig klass. På pappret är Real Madrid ett bättre lag. På pappret ska Zinedine Zidanes lag knipa ännu en europeisk mästartitel.

Fotboll avgörs dock på planen. Med Atletico Madrid på ena sidan kan det gå precis hur som helst. Om Diego Simeone lyckats väcka sina spelare på rätt sida finns det i stort sett ingenting som kan bryta ner dem.

 

Statistik, jämför lagen: