liverpool augsburg 25/2

Taktisk analys, Europa League-finalen: Liverpool – Sevilla 18/5

Spelbloggare.se pekar på ett par saker som kan vara bra att ha koll på inför finalen i Europa League, som spelas 20:45 på onsdagskvällen. Till exempel ställs frågan: vem ska göra Liverpools mål?

Är ni ute efter vårt speltips inför matchen? Här hittar ni det.


Väntade startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark uppdateras det automatiskt till de officiella startelvorna.


Då är dagen för finalen äntligen här.

Liverpool tar sig an Sevilla i det som på förhand har alla förutsättningar att bli en minst sagt underhållande historia. Vi minns väl alla hur det gick senast Liverpool spelade en stor europeisk final? Då vände engelsmännen ett 3-0-underläge i paus till 3-3 och därefter seger på straffläggning.

Den matchen spelades mot AC Milan i Istanbul. Den här gången är det Europa League, Sevilla och St. Jakob-Park i Basel som gäller. Det är ett Sevilla som tagit Europa med storm de senaste säsongerna. Om spanjorerna vinner är det deras tredje raka Europa League-titel. Det är så imponerande att det egentligen inte ens behöver kommenteras.

Sevilla är också en del av det spanska fotbollsundret, som fullkomligt tagit över fotbollsvärlden de senaste säsongerna. Den passningsorienterade, snabba och tekniskt skickliga fotbollen som de spanska lagen spelar har varit snudd på omöjlig att hantera för övriga lag. Därför är också tre av fyra lag i de europeiska finalerna spanska den här säsongen. Det säger väl allt?

En stark offensiv mot en stark defensiv

I Europa League har Liverpool valt en väldigt tillknäppt och kontrollerad väg, speciellt på bortaplan. Laget har inte gjort mer än tre mål på sina sju bortamatcher i turneringen. Å andra sidan har laget inte släppt in mer än fyra stycken.

Sevilla å sin sida har tutat och kört redan från början. Då gjorde laget mål i fem av sina sex gruppspelsmatcher i Champions League, trots tufft motstånd i form av Manchester City, Juventus och Borussia Mönchengladbach. Bortsett från den avslagna returen mot Molde har laget gjort mål i samtliga matcher i Europa League-slutspelet, bortsett från matchen mot FC Basel. Intressant nog spelades den på samma arena som finalen nu ska avgöras på.

Det är med andra ord en stark defensiv och en mer försvarsinriktad approach som tar sig an ett lag med en enda växel: framåt. Vilket lag lyckas sätta sin prägel på matchen? Blir det svängig kontringsfotboll eller en mer återhållsam matchbild?

Sevilla har 1,75 gjorda mål per match mot Liverpools 1,29 sett över hela turneringen. Liverpool har dock bara 0,71 insläppta, medan Sevillas siffra är 0,88 insläppta mål per match.

Vem ska göra målen?

Liverpool har inte varit det mest målglada laget så här långt i turneringen och sett över hela säsongen har laget haft svårt att få fram en målskytt. Adam Lallana leder till exempel den interna skytteligan i Europa League med blott tre mål. Nu är dessutom Divick Origi otillgänglig. Vem ska då göra målen?

Sevillas målfarligaste spelare heter Kevin Gameiro. 16 gjorda mål på 31 matcher i ligaspelet säger en del om hans kapacitet, men det är också några för få mål för att räcka till. Däri ligger en del av förklaringen till Sevillas misslyckade ligasäsong. Fransmannen har dock gjort mål i tre raka matcher i Europa League. Blir det en fjärde raka?

Två lag med stora problem på bortaplan

Den här matchen spelas visserligen på neutral mark, men det måste ändå konstateras att det här är två lag som haft väldigt svårt på bortaplan den här säsongen. Vad kan det bero på?

Både Liverpool och Sevilla spelar ett tempofyllt spel, men av lite olika karaktär. Liverpool försöker i en härlig tyskengelsk anda vinna sina matcher genom att få med sig publiken, få alla spelare att lyfta sig och därigenom köra över sina motståndare. Det tydligaste exemplet på när det fungerade var hemma mot Borussia Dortmund i Europa League-kvartsfinalen.

Sevilla spelar också tempofyllt, men här är fokus snarare på att motståndarna helt enkelt inte ska orka eller hinna följa med. På hemmaplan, där spelarna känner sig mer trygga, har spelet varit betydligt mer lyckosamt.

Sevilla har en seger på sina 14 senaste bortamatcher. Liverpool har en seger på sina åtta senaste bortamatcher i Europa League. Det säger en del.

Inför finalen handlar mycket om vilket lag som lyckas känna sig mest som hemma på St. Jakob-Park.

Ni hittar vårt speltips inför matchen här.

 

Statistik, jämför lagen: