Sverige irland taktisk analys

Taktisk analys, Irland – Sverige 13/6

Spelbloggare.se gör en taktisk analys av vilka nyckelfaktorer som blir viktiga att hålla koll på inför Sveriges EM-premiär mot Irland måndagen den 13 juni klockan 18:00.

Kampanj: Spela Sverige vinner till 7,0 och pengarna tillbaka vid förlust. Gäller nya kunder hos Betfair. Klicka här för att låsa upp kampanjen.

Då är äntligen dags för Sverige att kliva in i EM-turneringen i Frankrike. Anförda av lagkaptenen och megastjärnan Zlatan Ibrahimovic behövs nog en trepoängare redan i premiären för att lägga grunden till ett avancemang.

Irland står för motståndet och känslan är att det kan bli en fysisk match. Traditionellt sett är det här två lag som gärna smäller på lite i närkamperna. När det – historiskt sett – gått bra för de respektive länderna har spelet varit grundat i en stark fysik.

Irlands väntade startelva:

Irland har ett lag utan direkta världsstjärnor, men med flera spelare som trots det spelar på en hög nivå. Inte minst är det spelare från Premier League som sticker ut. Seamus Coleman på högerbacken blir viktig, speciellt i det offensiva spelet där han kan hjälpa till att överbelasta mot Sveriges klart svagast kant – den där Martin Olsson spelar.

Det irländska mittfältet är stenhårt, men det finns också plats för Wes Hoolahan. Nu hade 34-åringen visserligen ingen vidare säsong med sitt Norwich, men i sina bästa stunder bidrar han med mycket kreativitet och ett fint tillslag på fasta situationer.

På anfallssidan kör Irland på speedkulor i form av Jon Walters och Shane Long. Det är möjligen inte världens två mest tekniska spelare, men å andra sidan är de ett ständigt orosmoment för motståndarnas försvar. Jon Walters har också en trevlig förmåga att näta i viktiga matcher.

Sveriges väntade startelva:

Det är ännu inte helt glasklart hur Sverige tänker formera sin startelva inför matchen. Med det sagt finns det närmare tio spelare som är helt solklara och garanterat kommer finnas med från start.

I försvarslinjen tros Victor Nilsson Lindelöf få chansen ihop med försvarsgeneralen Andreas Granqvist. Samarbetet har sett lite stabbigt ut tidigare och mot ett så pass aktivt djupledshot som det irländska anfallsspelet har krävs att koncentrationen och kommunikationen är på topp.

På kanterna är förhoppningen att både Martin Olsson och Mikael Lustig ska komma fram i banan, möjligen i de luckor som Jimmy Durmaz och Emil Forsberg öppnar när de letar sig in centralt i banan.

Förutom Zlatan Ibrahimovic, vars dagsform kan vara helt avgörande för utgången i matchen, är Kim Källström en nyckelspelare för Sverige. Mittfältaren behöver komma rätt in i matchen och ta sig en roll som ledargestalt på mittfältet. Dessutom är det han som har den bästa förmågan att hitta Zlatan med avgörande passningar.

Här är tre nyckelfaktorer i matchen

Vilken sida vaknar Zlatan Ibrahimovic på

I playoff-matcherna mot Danmark var Zlatan Ibrahimovic precis så bra han kan vara. I sådana stunder är det inget som helst snack om att Sverige blir ett lag på en helt annan nivå än när anfallsstjärnan är mer anonym.

Å andra sidan kan han se temposvag, slö och lätt omotiverad ut i andra matcher. För att inte tala om problemet när Zlatan känner sig frustrerad och söker sig längre, längre och åter längre ner i banan för att hitta boll.

Om Sverige ska lyckas i den här matchen – för att inte säga hela turneringen – krävs det att Zlatan Ibrahimovic vaknar på rätt sida. Det är en sak som är väldigt säker.

Irlands tempofyllda kontringsfotboll

Om Irland ska lyckas i matchen krävs att de får igång sin starka återerövringspress, något som ofta ger fina kontringslägen och utrymme för deras fantastiskt tempofyllda fotboll. I sina bästa stunder håller laget en hög nivå, men kreativiteten och den individuella spetsen är inte riktigt där.

Om Irland får till sitt närkampsspel och lyckas vinna boll tidigt i Sveriges uppbyggnadsfas kommer de kunna ställa om på sina snabba anfallare Shane Long och Jonathan Walters. Här gäller det att Sveriges mittbackspar är med redan från början – och att Sverige generellt sett tar det försiktigt med riskabelt spel redan på egen planhalva.

Det hårda, fysiska spelet

Det här är utan tvekan två lag som är bra på att stå upp för sig själva och ta kampen. Visserligen är Sverige inte riktigt samma lag som för 10-20 år sedan, men det finns fortfarande en klar svensk, hård och kollektiv identitet i Sverige.

Det hårda och fysiska spelet blir helt klart en nyckelfaktor i den här matchen. Det här blir väldigt intressant att se var matchen tar vägen, ungefär var domarteamet väljer att lägga nivån och vilket lag som orkar ta kampen allra längst. För det är också vad det handlar om: att orka hålla uppe spelet i 90 minuters väldigt tempofylld fotboll.