Taktisk analys, Italien – Sverige 17/6
Spelbloggare.se synar de taktiska förutsättningarna inför matchen mellan Italien och Sverige, som spelas fredagen den 17 juni klockan 15:00 på eftermiddagen. Vilka nyckelfaktorer blir extra viktiga för att matchen ska gå som vi hoppas?
Det är verkligen skilda världar när Italien och Sverige drabbar samman tidigt på fredagen. Italien gjorde en väldigt bra premiär och slog Belgien med klara 2-0 efter att ha dominerat matchen.
Sverige å sin sida blev i långa stunder av matchen mot Irland utspelade, men lyckades knipa en pinne till slut. Det betyder att pressen plötsligt ligger på svenskarna, som inte har råd att förlora matchen mot italienarna. Laget behöver åtminstone vinna minst en av de två kvarvarande matcherna.
Italiens väntade startelva:
Buffon; Chiellini, Bonucci, Barzagli; Darmian, Candreva, De Rossi, Parolo, Giaccherini; Eder, Pelle.
Italien fick verkligen alla bitar att falla på plats i den första matchen mot Belgien. Ryktena inför turneringen har handlat om att sammanhållningen i laget också är fantastisk, någonting som inte minst märktes vid 2-0-målet när i princip hela truppen firade tillsammans ute på planen.
Att italienarna har en väldigt bra högstanivå känner vi till sedan länge. Med en stark defensiv organisation – en trebackslinje helt bestående av lagkamrater i Juventus till exempel – och ett par giftiga offensiva kreatörer blir Italien väldigt svåra att bryta ner.
Det finns stora likheter i hur Juventus och det italienska landslaget vill bedriva sin fotboll. Det handlar om att, på sant italienskt manér, täta till bakåt och gör det jobbigt för motståndarna. Presspelet kan vara avvaktande i långa stunder, för att som på en given signal gå in i ultraintensivt mode. Det gör det svårt att vila med bollen mot Italien.
I anfallsspelet vill Italien gärna kontra efter att ha vunnit bollen i motståndarnas uppbyggnadsfas, men med Pellé på topp har laget också fått en tank att slänga in bollar på i mitten. Det öppnar för en hel del inläggsspel också. Inte lätt att hålla koll på italienarna alltså.
Sveriges väntade startelva:
Isaksson; Lindelöf Nilsson, Johansson, Granqvist, Olsson; Larsson, Ekdal, Källström, Forsberg; Guidetti, Ibrahimovic.
Det är sannerligen inte lätt att veta hur Sverige tänker formera sitt lag till den här andra matchen. Att laget som spelade matchen mot Irland inte kom upp i standard håller nog de flesta med om, men vilka ändringar kan vi då förvänta oss?
Oscar Lewicki på mittfältet hade det tufft att sätta ton på matchen mot Irland, men å andra sidan passar hans spelstil betydligt bättre mot lite tyngre lag. Kim Källström var inte heller någon höjdare i premiären, men det ska nog mycket till om han ska petas. På bänken hittar vi både Oscar Hiljemark och Albin Ekdal, med gedigen erfarenhet av spel i Serie A. Väger det in i bedömningen?
Mot Irland fastnade ett stressat Sverige alldeles för ofta i att slänga upp långa bollar på chans. Det gav i stort sett ingenting. De få gånger svenskarna skapade bra möjligheter var när bollen hölls på marken och antingen spelades ut till Martin Olsson på vänsterkanten, eller kom in centralt där Forsberg, Zlatan och inhopparen Guidetti kunde kombinationsspela.
Då Italien spelar med en trebackslinje – som dessutom är oerhört samspelt – kan det öppnas ytor på kanterna. Martin Olsson blir därmed en nyckelspelare, samtidigt som Emil Forsberg och Sebastian Larsson (eller möjligen Jimmy Durmaz?) på andra kanten också behöver steppa upp.
I övrigt handlar det för Sveriges del om att täppa till matchen. Italien var väldigt starka i premiären, men är inte på något sätt oöverkomliga. Det handlar om att minimera misstagen, hålla laget samlat och inte åka på några kontringar. Förhoppningsvis får vi se en Zlatan Ibrahimovic som vaknat på rätt sida och som därtill får bra bollar att jobba med. Då kan det bli roligt för Sveriges del.
Tre nyckelfaktorer att hålla koll på inför matchen
Omställningsspelet hamnar i fokus
I den här matchen blir omställningsspelet väldigt viktiga för båda lagen – åt båda håll. Traditionellt sett är det här två lag som bygger laget bakifrån och som är allra starkast när de ligger samlade. Att möta ett italienskt landslag som leder med 1-0 är i princip det svåraste man kan göra.
För Sveriges del handlar det om att inte åka på kontringar mot sig, samtidigt som det är väldigt viktigt att sätta fart så fort chansen ges. Italien har offensiva kanter när de anfaller, någonting som kan öppna upp ytor bakom när Sverige vinner boll. Där måste bollen in.
Zlatan Ibrahimovic mot “sitt” Italien
Det är ingen hemlighet vilken otrolig status Zlatan Ibrahimovic har i Italien. Efter att ha vunnit ligan i Juventus, AC Milan och Inter har Zlatan befäst sitt rykte som en av världens klart bästa anfallare. Därför kan vi räkna med att italienarna har den största möjliga respekten för den svenska världsstjärnan.
Ni minns väl Zlatans otroliga mål mot Italien år 2004? Det har också skapat en rädsla för honom i det italienska lägret. Om Sverige ska lyckas mot Italien krävs det troligen att Zlatan hittar tillbaka till något liknande – åtminstone spelmässigt. Det går inte nog att understryka den svenska betydelsen av en fungerande Zlatan.
Ett virrigt svenskt försvar?
Efter att Mikael Lustig skadat sig i premiären fick Erik Johansson hoppa in bredvid Andreas Granqvist i mittförsvaret. Det var ingen supersuccé för Sverige, vars försvar i allmänhet och backlinje i synnerhet kändes virrig under stora delar av matchen. Erik Johansson lyckades också med konststycket att i princip inte vinna en enda duell under matchen, trots att det vanligtvis är hans starka sida.
Känslan inför matchen mot Italien är att det svenska försvaret måste bli solida. Det handlar om att vara samspelta, inte göra några enkla misstag och vara väldigt kompromisslösa. Italienarna går att få ur balans, men då krävs ett spel precis på gränsen.
Samtidigt måste bollhanterandet vara betydligt bättre. Mot Irland var stressnivån i backlinjen på tok för hög och vi fick bevittna hur Sverige bankade långboll efter långboll från eget försvar. Det lär inte hålla mot Italien, som är ännu giftigare än Irland på att utnyttja motståndarnas misstag.