Inför SM Semifinalerna SHL 2016

Inför SHL-semifinalerna: Alla förutsättningar, odds och statistik

Då är det äntligen dags för nästa fas i SHL-slutspelet. Spelbloggare.se reder ut förutsättningar, odds och statistik inför de två mycket spännande semifinalerna.

SHL-kvartsfinalerna är över och de fyra bästa lagen är utsedda. Därmed är också de fyra lag som ska spela semifinal klara och vad som väntar nu är två oerhört intressanta semifinaler.

I den ena semifinalen tar favoriterna Skellefteå AIK sig an Växjö Lakers. Det blir alltså de regerande mästarna mot favoriterna i en härlig drabbning, som troligen kan bli jämn hela vägen in i kaklet. Det första mötet spelas 19:30 den 1 april.

I den andra semifinalen tar Frölunda sig an Luleå HF. Där snackar vi ett mycket jämnt möte, men där göteborgarna trots allt får gälla som favoriter. Vi blir inte förvånade om det här går hela vägen till en sista avgörande match. Match nummer ett spelas den 2 april klockan 15:00.

Precis som vanligt är det bäst av sju matcher som gäller. Det vill säga första lag till fyra segrar är klart för final.

Skellefteå AIK – Växjö Lakers

Tack vare förstaplatsen i grundserien är Skellefteå AIK garanterade hemmaplansfördel genom hela slutspelet. Det betyder att de inleder på hemmaplan och har den eventuella sjunde, avgörande matchen inför sin hemmapublik. Det är självklart en stor fördel.

Växjö Lakers har inte spelat fullt lika övertygande hela säsongen. Laget har varit upp och ner mest hela tiden, men när de väl träffar rätt i sin prestation håller de oerhört hög nivå. Det visade de inte minst i kvartsfinalen mot Linköping, där smålänningarna vände 0-2 i matcher till 4-2.

Skellefteå och Växjö har spelat mot varandra fyra gånger den här säsongen. Skellefteå har tre vinster och en förlängningsförlust. Den totalt målskillnaden (ordinarie tid) är 17-8 till norrlänningarnas fördel.

Utan tvekan är det Skellefteå som är favoriter i den här semifinalen, men när Växjö Lakers nu har växlat upp är det inte omöjligt att de står emot väldigt bra. De har dessutom goda minnen från förra året, då Växjö slog Skellefteå med 4-2 i matcher i finalen.

Vilka avancerar? Odds Bolag
Skellefteå AIK  1,30
Växjö Lakers  3,75

 


 

Frölunda HC – Luleå HF

Den än mer jämna semifinalen spelas i Göteborg och Luleå, där Frölunda och Luleå ska göra upp om en plats i finalen. Det här är ett möte som bjudit på flera intressanta drabbningar genom åren, däribland CHL-finalen förra året. Där och då vann Luleå med 4-2, efter att ha legat under med 2-0 tidigt i matchen.

Det är dessutom tredje gången på fyra år som lagen drabbar samman i SHL-slutspelet. 2013 vann Luleå med 4-2 i matcher i kvartsfinalen. Förra året slog Frölunda ut Luleå i den sjunde och avgörande matchen, även det i kvartsfinal.

Det brukar med andra ord bli väldigt heta och jämna matcher. Det känns mycket sannolikt att så blir fallet även den här gången. Frölunda vann för övrigt tre av fyra matcher i grundserien mot just Luleå. Dessutom slog de ut Luleå ur CHL efter en förlängningsseger hemma i Scandinavium.

Vår känsla är att det här kan gå hur som helst, men att göteborgarna är favoriter. Deras fartfyllda och energirika spel är en utmaning att handskas med, men om det är någonting Luleå kan är det att göra det tight för sina motståndare. Vi tror på minst sex matcher i den här matchserien.

Vilka avancerar? Odds Bolag
Frölunda HC  1,71
Luleå HF  2,20

 

 

 

Vilka vinner SM-guld?

Spel Odds Bolag
Skellefteå AIK  2,00 Regler och villkor gäller.
Frölunda HC  4,00
Luleå HF  5,00 Regler och villkor gäller.
Växjö Lakers  8,00 Regler och villkor gäller.

 

Oddsens motsvarighet i procent:

Skellefteå AIK: 50%
Frölunda HC: 25%
Luleå HF: 20%
Växjö Lakers: 13%