7 oktober 2016 Luxemburg Sverige

Allt om OS-lottningen för herrar och damer: Odds och förutsättningar

Då var det lottat och klart inför sommarens OS-turneringar i fotboll, både på herr- och damsidan. Spelbloggare.se reder ut förutsättningar och odds på potentiella mästarlag.

Lottningen till sommarens OS-turneringar i fotboll, både den för herrarna och den för damerna, gick av stapeln under torsdagen. För en gångs skull har vi svensk medverkan på båda sidor och även fall de svenska lagen inte tillhör favoriterna är förväntningarna höga.

För damernas del spelas turneringen för A-landslagen, medan herrarna får låta sin U23-lag spela OS. Herrarna har dock möjligheten att plocka med sig tre överåriga spelare.

I Sverige är det Viasat som har rättigheterna till OS 2016. Det är med andra ord Viaplay och de olika tv-kanalerna i Viasats regi som gäller för dig som vill följa fotbollen och mycket, mycket annat.

Herrarnas OS-turnering

16 landslag gör upp om OS-titeln i sommar, med start den 4 augusti och med final lite mer än två veckor senare – den 20 augusti. De 16 lagen har blivit uppdelade i fyra grupper, där de två bästa avancerar till kvartsfinal.

Grupp A: Brasilien, Sydafrika, Irak, Danmark

I den första gruppen är Brasilien och Sydafrika huvudfavoriterna till att avancera vidare. Danmark har inte heller ett svagt lag, men har problemet att många av spelarna från sommarens U21-EM blivit för gamla för att delta i den här turneringen. Irak får det hur som helst väldigt tufft.

Grupp B: Sverige, Colombia, Nigeria, Japan 

Här har vi Sverige, men gruppen är verkligen svår. Det beror en hel del på vilket lag Sverige ställer på banan, men att slå ur underläge har passat det här laget förr. Kanske får vi till och med se Zlatan i Rio? Nigeria och Colombia är två lag som aspirerar på ett OS-guld, men räkna inte heller ut Japan. Sveriges skrällchanser är inte helt omöjliga, tack och lov.

Grupp C: Fiji, Sydkorea, Mexiko, Tyskland

Turneringens svagaste lag Fiji får urtufft motstånd i sin grupp. Tyskland är, precis som alltid, en stor guldkandidat och lär avancera från gruppspelet. Med sig kan de få antingen Mexiko eller Sydkorea, men känslan är att det är mexikanarna som ligger närmast ett avancemang så här på förhand.

Grupp D: Honduras, Algeriet, Portugal, Argentina

Argentina hoppas gå hela vägen och bör klara av gruppspelet, även fall lag som Portugal och Algeriet är väldigt svåra att veta var man har på förhand. Honduras ska hur som helst inte ha mycket att sätta emot.

Damernas OS-turnering

Damernas OS-turnering består av 12 lag och även här har vi svensk medverkan. Den stora skillnaden här är att OS-turneringen för damer spelas med ordinarie landslag. Det är alltså inte U23 som för herrarnas del.

Grupp E: Brasilien, Kina, Sverige, Sydafrika

Brassarna är alltid en titelkandidat, men i den här gruppen borde Sverige ha en god chans att avancera. Sydafrika är klart svagast och hör rent av till de svagaste lagen i hela turneringen. Brasilien har en hög högstanivå, men får svårt att stå emot välorganiserat motstånd. Kina är härligt oberäkneliga.

Grupp F: Kanada, Australien, Zimbabwe, Tyskland

Tyskland tillhör precis som vanligt favoriterna inför turneringen, medan Zimbabwe förmodas bli en rejäl slagpåse. Kanada bör ha goda möjligheter att följa med tyskarna från gruppen.

Grupp G: USA, Nya Zeeland, Frankrike, Colombia

USA är föga förvånande guldfavoriter och vi räknar kallt med att de tar sig vidare från gruppen. Frankrike hör också till den absoluta toppen på damsidan och kan bli att räkna med hela vägen. Med det i åtanke borde det vara självklart vilka två lag som tar sig vidare från den här gruppen.

 

Vilka vinner herr-OS?

Spel Odds Bolag
Brasilien 3,50
Tyskland 4,75
Argentina 6,25
Nigeria 8,50
Mexiko 10,00
Colombia 15,00
Sydafrika 15,00
Portugal 17,00
Algeriet 21,00
Sydkorea 21,00
Japan 21,00
Danmark 21,00
Sverige 41,00
Irak 51,00
Honduras 81,00
Fiji 1501,00

Vilka vinner dam-OS?

Spel Odds Bolag
USA 2,75
Tyskland 3,50
Frankrike 5,50
Brasilien 7,50
Kanada 10,00
Sverige 10,00
Kina 15,00
Australien 24,00
Nya Zeeland 51,00
Colombia 76,00
Sydafrika 101,00
Zimbabwe 176,00