Elfsborg Göteborg 17/7-16

Speltips, IF Elfsborg – IFK Göteborg 17/7: Västderbyt står på schemat

IF Elfsborg får återigen besök av rivalen IFK Göteborg. Det här är ett möte som konsekvent varit tillknäppt de senaste säsongerna. Fortsätter den tillknäppta och tuffa trenden?

Ett rivalmöte som inte sällan hamnar lite i skymundan när stora svenska fotbollsmatcher diskuteras är mötet mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg, även kallat ett västderby. Det är de två dominerande fotbollsföreningarna – just nu – i regionen. Det faktum att båda lagen har ambitionen att vara med i toppen och kriga om SM-guldet har intensifierat rivaliteten på senare år.

De senaste säsongerna har det varit väldigt täta matcher mellan lagen. Det blir lite derbykaraktär på matcherna, med hårt och aningen tillknäppt spel. Här handlar det plötsligt om att inte skänka bort någonting till motståndaren.

Fem av de sex senaste allsvenska mötena mellan lagen har slutat med färre än tre mål. Därtill har tre av de sex matcherna faktiskt slutat helt mållösa. Senast, då också på Borås Arena, slutade matchen 1-1 efter två väldigt sena mål. Tillknäppt är ordet, helt enkelt.

Målformen går inte att undgå

I år är förutsättningarna något annorlunda. Varken IF Elfsborg eller IFK Göteborg finns med i den absoluta guldstriden i skrivande stund, även fall Blåvitt bara är sex poäng bakom Malmö FF. Det gör den här matchen extra viktig i bemärkelsen att inget av lagen har råd med särskilt många poängtapp, då Malmö FF ser ut att fortsatta plocka en hel del trepoängare.

Intressant är att båda lagen är inne i ett fint offensivt stim. I Blåvitts fall har den senaste perioden varit mycket lovande ur en offensiv synvinkel. Laget har tryckt in 19 bollar på sina sex senaste matcher, kval till Europa League inkluderat. I år är defensiven dessutom inte riktigt lika solid, åtminstone inte så här långt. Nu är Thomas Rogne dock tillbaka i mittförsvaret och Blåvitt väntas därmed få lite bättre ordning bakåt.

IF Elfsborg inledde den allsvenska höstsäsongen med att trycka in fyra mål mot Helsingborgs IF på bortaplan. På fem allsvenska hemmamatcher så här långt under säsongen har laget dessutom gjort hela tolv mål. Att IF Elfsborg är starka framåt är helt enkelt väldigt tydligt.

IFK Göteborg har ett klart övertag

Intressant inför det här rivalmötet är det psykologiska övertag som är väldigt tydligt mellan lagen. Inte nog med att IFK Göteborg historiskt sett är en överlägsen klubb, de har också lyckats koppla ett grepp om IF Elfsborg även i modern tid.

Det går att se om vi studerar de senaste resultaten mellan lagen. IF Elfsborg har inte vunnit mot Blåvitt sedan 2012. Det är alltså över fyra år sedan laget tog tre poäng mot sin största rival. IFK Göteborg har tre raka kryss på Borås Arena och kliver därmed in på plastmattan i Borås med mycket gott självförtroende.

Det här är en faktor som inte kan förbises. Inte heller går det att blunda för Blåvitts fantastiska form, med sex raka vinster i alla tävlingar. Laget har verkligen fått sina bitar att falla på plats under säsongen, även fall det började lite knackigt för Jörgen Lennartssons mannar.

Av någon anledning har IF Elfsborg halkat upp som ganska klara favoriter i matchen. Det är vi inte lika övertygade om. Ett kryss ligger nära till hands och en bortaseger skulle inte vara en superskräll. Därför spelar vi oavgjort (pengarna tillbaka vid bortaseger) till 2,36 gånger pengarna hos Betsson. Hörde vi 1-1?

Speltips:

Speltips:  Oavgjort (bortalaget inget spel)
Odds:  2,36 (Jämför alla odds)
Bolag:  Betsson (1 000 kr bonus + 200 kr gratisspel)
Spelstopp:  15:00, söndag 17/7
TV:      (TV-tablå)
Stream:   

 

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 42%
X: 29%
2: 33%
Över 2,5 mål: 57%
Under 2,5 mål: 48%