Taktisk analys Sve-Bel 22/6 -16

Taktisk analys, Sverige – Belgien 22/6

Spelbloggare.se analyserar taktiken inför Sveriges tredje och helt avgörande gruppspelsmatchen i fotbolls-EM. Det krävs en seger för att äventyret inte ska vara över. Lever den möjligheten överhuvudtaget?

Pressen är total på det svenska landslaget inför den tredje och avslutande gruppspelsmatchen mot Belgien. Efter två rätt risiga insatser, med totalt 0 avslut på mål, måste Sverige plötsligt vinna för att ha en chans att ta sig vidare.

Visst, vi minns matcherna mot Holland och Danmark, där Sverige tog sig i kragen när det behövdes som allra mest. Med det i åtanke är hoppet inte helt över, men om det ska gå krävs en taktiskt helt fulländad match.

Sveriges väntade startelva

Isaksson; Olsson, Granqvist, Johansson, Lindelöf; Forsberg, Ekdal, Källström, Larsson; Guidetti, Ibrahimovic. 

Matchen mot Italien var på många sätt ett fall framåt för Sverige, som i den första matchen mot Irland hade otroligt svårt att överhuvudtaget hålla bollen inom laget. Italiens klart mer passiva försvarsspel gav utrymme att passa runt bollen, men dessvärre var kreativiteten och fantasin närmast obefintlig.

Inför matchen mot Belgien handlar det om att hitta tillbaka till fantasin och tron på sitt egna spel. Det är också väldigt viktigt att Zlatan Ibrahimovic involveras mer i spelet, allra helst så nära straffområdet som möjligt.

Backlinjen såg relativt stabil ut mot Italien, men stod för ett ödesdigert misstag i slutskedet. Det kostade en poäng. Det fanns dock en större lugn med bollen, men ytterbackarna involverades på tok för lite i det offensiva spelet.

Albin Ekdal var i vårt tycke ett utropstecken i matchen mot Italien, som en klar kontrast mot både Oscar Lewicki och Kim Källström, vars långsamhet är ett problem på ett oroväckande statiskt svenskt mittfält. Sebastian Larsson fyller inte heller någon funktion – vad vi kan se – i ett lag som försöker vara konstruktiva i sitt anfallsspel. Emil Forsberg behöver även han släppa på tyglarna, men har små, små sekvenser av klass i det han gör.

Belgiens väntade startelva

Courtois; Vertonhen, Vermaelen, Alderweireld, Meunier; Witsel, Nainggolan; Hazard, Bruyne, Carrasco; Lukaku. 

Om Zlatan Ibrahimovic är den enda riktigt starka stjärnan i det svenska landslaget är verkligheten någon helt annan i Belgien. Den gyllene generationen har sett till att det kryllar av världsklasspelare i det här belgiska landslaget.

Romelu Lukaku på topp är en viktig spelare för laget. När han är bra är Belgien alltid bra. Två mål i matchen mot Irland senast vittnar om att anfallstalangen har en väldigt hög nivå i sig.

I övrigt är det främst mittfältet som sticker ut. Två duktiga defensiva ankare och ett par kreativa, svårfångade spelare framför. Nu har Kevin De Bruyne inte riktigt blommat ut i den här turneringen än, men om han når sin fulla potential är det ytterligare en spelare av närmast yttersta världsklass.

Målvakten Courtious tillhör dessutom de bästa i världen, medan backlinjen kanske inte är på italiensk nivå i samspel och individuell skicklighet, men ändå håller en hög nivå när det kommer till stabilitet och spetsegenskaper som snabbhet eller huvudspel.

Tre svenska nyckelfaktorer inför matchen

Bjud inte på några kontringar

En av de absolut viktigaste punkterna inför matchen mot Belgien är att absolut inte bjuda motståndarna på några som helst enkla lägen. Mot Italien blev bristen på koncentration och Andreas Granqvists slarviga fotarbete väldigt kostsamt, trots att Sverige under stora delar av matchen spelade med litet risktagande.

Belgien har ett par sylvassa offensiva spelare – inte minst sådana med fina kontringsegenskaper – varpå det inte går att tappa boll i uppspelsfasen eller halka precis när man ska blocka ett skott. Att ett krampaktigt svenskt anfallsspel ska kunna producera mer än på sin höjd två mål känns osannolikt. Då går det inte heller att släppa in fler än max ett, helst noll, mål bakåt.

Involvera fler i anfallsspelet

Anfallsmässigt handlar det om att etablera spel även på offensiv planhalva. Visst, bollinnehavet mot Italien var ett fall framåt, men stora delar av tiden bedrivs passningsspelet på egen planhalva. Där görs inte särskilt många mål.

Inför matchen mot Belgien krävs att fler involveras i anfallsspelet. Zlatan Ibrahimovic måste vara närmare straffområdet, ytterbackarna måste våga trycka upp i anfallen och åtminstone en innermittfältare måste ge understöd vid inläggssituationer. Det må låta basic, men ingenting av det här har vi sett skymten av under de inledande 180 minuterna för Sveriges del.

SKJUT PÅ MÅL!

0 avslut på mål efter 180 minuters fotboll är inget vidare facit. Om Belgien ska kunna besegras måste Sverige, Zlatan och Forsberg hitta fler avslutslägen. Det handlar dels om att våga ta avslut, men allra främst om att ge varandra möjligheterna till att skjuta.

Krampaktigt är ordet som bäst beskriver det svenska anfallsspelet så här långt. Nu behövs en rörelse, en beslutsamhet och någonting annat än mittbackarnas långbollar på en lätt oengagerad Zlatan Ibrahimovic.

Skjut! Skjut på mål!