Jonas Dahlquist Spelbloggare

Jonas Dahlquist: Borta bra

Vad märkligt det är med olika arenor. En del träffar en rätt i hjärtat, en del försvinner förbi som om man aldrig varit där. Jag vet mycket väl att jag har varit på Britannia Stadium och sett Stoke, i 3-2-segern mot Sunderland 2011, och jag minns förstås hur det var där, men det var ändå inget som fastnade.

Jag har hört om Stokes “decibelrekord” (vilket jag inte litar på för fem öre) och jag känner förstås till den stolta historiken, plus att jag alltid föredrar mindre klubbar utan 40-70% turister på läktarna. Dessutom var jag där när Stoke avgjorde på stopptid genom Robert Huth, så det borde ha varit en sjuhelsikes upplevelse, men det var det inte.

Jag kräver egentligen bara ett par saker av en engelsk arena.

Det ska vara lite för trångt, men inte som på Loftus Road (mycket för trång). Bekvämlighet och fotboll hör inte riktigt ihop.
Den ska inte ligga på en parkeringsplats vid ett köpcenter utanför stan (vilket t.ex Wigans, Boltons, Hulls och då Stokes gör)
Kalla mig gärna grabbig, men det ska finnas ett hyfsat utbud av riktiga pubar i anslutning till arenan.

Hemmaplan är ett rätt spännande fenomen. Visst kan publiken spela en viss roll, men jag tror nog att det som gör att hemmaplan ofta väger över till hemmalagets favör är någon sorts trygghet. Spelarna kan gräsmattan, omklädningsrummen, vägen till arenan, osv.

Ett lag av 20 i Premier League har tagit färre poäng på hemmaplan än på bortaplan (Crystal Palace är undantaget).

Ett lag av 20 har gjort färre mål hemma än borta (här är det Arsenal som är undantaget)

Ett lag av 20 har släppt in fler mål hemma än vad de släppt in borta (West Bromwich).

48,57% av alla PL-matcher hittills har slutat med hemmaseger. 22,38% har slutat oavgjort och 29,05% har slutat med bortaseger.

Laget med störst skillnad på inspelade poäng är Burnley, som plockat 24 pinnar på hemmaplan och bara en ynka på bortaplan (96%-4%). Leicester är tvåa i den kolumnen, med 18 poäng hemma och bara tre poäng borta (86%-14%). En kul detalj är att staden Manchester inte verkar påverka hemmaklubbarnas spel alls, både City och United har exakt lika många poäng på hemmaplan som på bortaplan hittills.