Jonas Dahlquist: Vakna! Det har börjat!

Jonas Dahlquist Publicerat: 27 April 2017

Nu till den kommande långhelgen spelas den sjätte Allsvenska omgången 2017. När den är färdigspelad på tisdag kväll har 20% av serien avverkats. Ja, det går snabbt, och ja, 20% är ganska så mycket.

Trots att vi nu snubblar upp mot en femtedel av serien så är frapperande många lag inte “färdiga” än och jag ställer mig frågande till varför. Transferfönstret öppnade den 1:a januari, så med lite planering hade det gått att bli klar med truppen med en gång. Försäsongen som brukar kallas”världens längsta” bör ju innebära att det har funnits ganska lång tid att sätta såväl grundspel som trixa med varianter och finesser.

Ändå så står flertalet tränare efter matcher där de inte är nöjda med prestationen (detta sker alltså ofta) och säger saker i stil med att “vi är på väg åt rätt håll” eller “spelet börjar sitta bättre och bättre”. Hade det inte varit bättre att vara färdiga lagom till säsongsstart istället för till den 8:e eller 10:e omgången? Det är trots allt så att alla matcher i serien är tävlingsmatcher, men ibland känns det som att vissa tar de 4-5 första matcherna som en sorts uppvärmning. Ofattbar inställning, enligt mig.

Allsvenskan – som 400 meter häck

Allsvenskan började den 1:a april och än så länge har ett (1!) lag varit någorlunda med från början, och det är Malmö FF. Visst hade de kunnat spela bättre borta mot Blåvitt i premiären, men det var ändå långt från de bottennapp som alla andra lag visat upp hittills, vissa oftare än andra. Även om lag som Sirius, Örebro, J Södra och Halmstad gjort bra saker så har de också gjort sämre. De mer favorittippade AIK, Blåvitt, Djurgården, Häcken och Elfsborg har gjort plattmatcher de också. Minst en var. Kalmar ska vi inte tala om.

Man brukar likna fotbollsserier vid långlopp i friidrotten, allra helst då maraton, men det där stämmer inte. Det är snarare så att Allsvenskan är 400 meter häck, där man måste ha fart hela tiden och där man ska undvika hindren i form av skador, avstängningar, transferfönster osv… Har ni sett någon 400 meter häcklöpare småjogga de första 70-80 meterna och känna sig för? Nej, tänkte väl det. Vill man vinna ska man ha hög fart hela tiden, då flyger man över häckarna lättare dessutom.

SPELTIPS: Malmö-Örebro, 1:a +1,5 mål