Krönika: “Real Madrid är i kris”

Spelbloggare Publicerat: 1 November 2017

Real Madrid har vunnit CL tre gånger på de fyra senaste åren och vuxit ut till den tydliga dominanten inom den globala klubblagsfotbollen de senaste säsongerna. Den här säsongen började lysande när de mötte Barcelona i två matcher i den spanska Supercupfinalen och stundtals manglade sönder Barcelona. Det känns länge sedan nu.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Real ligger redan åtta poäng efter Barcelona i Primera Division, och då har vi endast hunnit spela tio omgångar. Cristiano Ronaldo, målmaskinen, har endast lyckats göra ett ligamål hittills (ja, visst var han avstängd i några matcher inledningsvis). I söndags förlorade Real Madrid borta mot nykomlingen, Girona från Katalonien med 2-1. De regerande spanska ligamästarna ledde med 1-0 efter första halvlek, men det räckte inte eftersom Girona välförtjänt vände på tillställningen och vann med 2-1 till slut.

Det var en fascinerande match att se på stundtals. Det var fascinerande att se hur pass lite spelare som Ronaldo, Benzema, Isco, Modric och Sergio Ramos fick ut både individuellt och kollektivt av sitt spel. Det var ett Real Madrid utan någon energi, glöd och vilja som gav upp ligatiteln igår. Zidane har inte lika mycket pondus utmed sidlinjen och hans blick flackar alltmer för varje vecka som går.

Vad är Real Madrids problem? Vid en snabb blick ser vi att målproduktionen är låg med Real Madrid-mått mätt. Barcelona har gjort nio ligamål fler på 10 omgångar. Valencia har gjort åtta fler än Real Madrid. Defensiven fungerar heller inte lika bra som under fjolårssäsongen. Sex fler insläppta mål än Barcelona exempelvis.

Men för att förstå Reals problem fullt ut måste vi titta på hur de lyckades vinna både ligan och försvara sin CL-titel förra säsongen. Den största anledningen till framgångarna i fjol var Zidanes roterande. Minns ni hur var fräsch Ronaldo var i våras? Det var han för att Zidane sparat på hans krafter och hållit honom fräsch inför avslutningen på säsongen.

Men hur skall Zidane kunna rotera den här säsongen när de släppt iväg Morata, Danilo, Pepe och James? Real och Zidane har tappat både bredd och djup i truppen jämfört med i fjol. Just nu är Carvajal, Navas, Kovacic och Bale skadade så det blir ännu svårare för Zidane att rotera.

Startuppställningen igår mot Girona var det bästa Zidane kunde ställa upp med. Skrämmande att de presterade så pass dåligt som de gjorde. Och under alla år man har följt Ronaldo har jag aldrig sett honom som igår, helt utan självförtroende. Märkligt med tanke på vad den spelaren har uppnått på plan. Det kommer bli en tung säsong för Real Madrid och Zidane. Vi får se om Zidane överlever den.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan