PL-söndagen som aldrig ville lyfta

Spelbloggare Publicerat: 7 November 2017

“Come on, come on”, försökte en hes Antonio Conte gapa ut mot samtliga läktarsektioner på Stamford Bridge efter matchen och segern i söndags mot Manchester United. Det hördes knappt. Conte gav ett avmätt intryck både inför och efter matchen. Hans ansikte såg ansträngt ut när Jose Mourinho väntade på honom för att skaka hand på innerplan strax innan avsparken på Stamford Bridge. Conte valde att undvika ögonkontakt med Mourinho och tittade ner i marken istället.

Uppbyggnaden inför matchen, var ur ett dramaturgiskt perspektiv, perfekt. Båda lagen behövde en vinst för att inte tappa för mycket mark mot serieledarna Manchester City. Framförallt Chelsea som stundtals blev förnedrade borta mot Roma i förra veckans Champions League spel (förlust 0-3), var tvungna att studsa tillbaka. Och det gjorde Chelsea efter att Morata nickat in enda mål och sitt sjunde PL-mål försäsongen.

De båda klubbarna möttes vid tre tillfällen förra säsongen och vid två av dessa blev det ordentligt stökigt och under hösten har Mourinho lagt ut beten medialt som Conte har svalt med stor aptit. Conte har under hösten tagit det så långt att han sagt att han vill överträffa portugisens framgångar i Chelsea.

Frågan är om Conte kommer få den möjligheten av Chelseas klubbledning? Allt fler uppgifter figurerar om att Abramovitjs tålamod med Conte, eller snarare Contes höga ambitioner, håller på att ta slut. Spanska Marca går så långt att de hävdar att Abramovitj bestämt sig för att ge Conte sparken. Dock väljer Marca att inte skriva när i så fall Conte skulle få sparken, vilket hade varit önskvärt ur ett trovärdighetsperspektiv. Det har rapporterats om en konflikt med David Luiz som inte ens fick vara med i matchtruppen mot United. Uppenbart är att lagets defensiv inte alls är lika stabil som den var föregående säsong. En anledning till det stavas Nemanja Matic, numera i United. Chelseapubliken buade varje gång han rörde bollen. Uppenbarligen är han saknad på Stamford Bridge.

United och Mourinho kom ut med en defensiv matchplan och uppställning. Som vanligt när det kommer till laguttagningar kring de stora matcherna för Mourinhos del. Frågan är om Mourinhos synsätt leder till PL-titlar nuförtiden? Frågan blir relevant när man ser på vilket sätt Uniteds stadsrival, Manchester City, spelar. Guardiola har hunnit utveckla sitt City bra mycket mer än vad Mourinho gjort med United på lika lång tid.

City hade stundtals lekstuga med Arsenal, som de besegrade med 3-1. I första halvlek framstod Arsenal som ett juniorlag i jämförelse med City. Och City var allt det som Wenger vill att hans Arsenal skall vara, men bevisligen är inte Wenger den managern som ska ta Arsenal till den nivån. Det var en ren njutning att se Citys första halvlek hemifrån TV-soffan. En imponerande insats. City leder just nu PL åtta poäng före Tottenham och Manchester United, och ännu en poäng före de regerande mästarna, Chelsea.

West Ham fick pisk hemma mot Liverpool med 4-1 och Slaven Bilic kommer få sparken snart (reds. anm: fick under måndagsförmiddagen). Det finns inget annat alternativ för West Hams ledning. Burnley tog ännu en tung bortaseger när Southampton besegrades med matchens enda mål. Watford ledde borta mot Everton med, 2-0 men hemmalaget vände på det hela och vann till slut med 3-2 efter att Baines gjort segermålet på straff i matchens slutskede. En enormt viktig seger för Everton som nu klättrat upp ovanför nedflyttningsstrecket.

Sladjan Osmanagic