Så högt är oddset på att AIK vinner SM-guld: Vi går igenom allt inför säsongspremiären

Simon Pålsson Publicerat: 28 March 2017

Allsvenskan närmar sig med stormsteg och Spelbloggare.se tar nu tag i att studera de olika topplagen inför säsongen. Nu är det AIK, som gäller som en klar utmanare till SM-guldet.

  Hämta en ny bonus inför säsongen – Här hittar ni bonusguiden!

För att ge våra läsare järnkoll inför den svenska fotbollssäsongen går vi igenom de hetaste allsvenska lagen och deras nuvarande förutsättningar. Förutom truppens sammansättning och försäsongen går vi igenom oddsen på lagens säsong.

Nu är det dags för AIK, ett annat lag som absolut får gälla som en av favoriterna till guldet. Med ett helt gäng nya miljoner på kontot har AIK och sportchefen Björn Wesström kunnat rusta upp laget ordentligt inför säsongen. Det uttalade målet – det som både klubben och tränaren Rikard Norling kommunicerar ut – är att utmana främst Malmö FF om SM-guldet.

Så går det för AIK säsongen 2017

Det går inte att blunda för AIK som en utmanare till guldet den här säsongen, det vågar vi påstå. Laget har stärkts med ett par riktigt tunga värvningar, som förhoppningsvis ska täcka upp för de förluster som varit.

Det som slår oss när oddsen studeras är spelbolagens övertygelse om att AIK finns med i truppen. Konstigt vore väl annars. 08-laget har närmast prenumererat på en topplacering i flera säsonger nu, men i och med tränarbytet till Rikard Norling har klubben tydligt signalerat att de vill ta nästa steg.

Nedan följer samtliga odds som berör AIK:s tabellplacering.

Spel Odds Bolag
Vinna SM-guld 4,50 unibet logo
Topp 3 1,70 unibet logo
Topp 4 1,40 unibet logo
Åka ur Allsvenskan 276,00 unibet logo
Sluta som jumbo 751,00 unibet logo
Göra flest mål i Allsvenskan 4,75 unibet logo

Ska du spela på AIK? Sätt in ynka 300 kr hos Mobilebet och få 900 kr att spela för!

  Hämta bonusen från Mobilebet här!

En stor fråga inför säsongen är vilken anfallare som ska frälsa AIK. Laget är fortsatt defensivt starkt och har därtill ett mittfält som kan hävda sig väldigt bra. På anfallsfronten är det lite mer osäkert och ska det bli något SM-guld krävs nog att minst en anfallare kliver fram ordentligt. Det var Rikard Norling också tydlig med på måndagens allsvenska upptaktsträff, där han la lite press på sina anfallare och menade på att de kan vara den enskilda orsaken till om det blir ett SM-guld eller inte.

Henok Goitom är för övrigt spelbolagens favorit till att plocka hem skytteligan.

Vinna skytteligan Odds Bolag
Henok Goitom 10,00 unibet logo
Sulejman Krpic 18,00 betsafe logo
Eero Markanen 20,00 nordicbet logo
Denni Avdic 34,00 bethard logo

Truppens sammansättning

Det är i för sig ingen ovanlighet, men det har hänt en hel del i AIK:s trupp inför den här säsongen. Det gör att laget är lite svåra att placera just nu, men det gör också att det finns en stor spänning kring vad 08-laget skulle kunna komma att prestera vad det lider. Rikard Norling har en uttalad tanke om att spela 3-5-2, något som ställt kräv på ett mittfält bestående av mycket spelskickliga spelare.

Alexander Isak, vinterns utdragna transfersaga, lämnade klubben för en rekordsumma på i runda slängar 90 miljoner kronor. Nu landade långt ifrån allt i AIK:s fickor, men det är en försäljning som pumpat upp klubbens ekonomiska muskler betänkligt. Det har resulterat i ett par tunga värvningar. Kristoffer Olsson från den danska klubben FC Midtjylland sticker ut. U21-landslagsmannen var en prestigevärvning, men det är också en spelare som kan bli navet på mittfältet. Därtill har Simon Thern lånats in. Ebenezer Ofori, i mångas ögon en av seriens bästa spelare förra säsongen, har lämnat och i den luckan behöver troligen Kristoffer Olsson, Simon Thern eller möjligen Amin Affane kliva in.

På anfallssidan har både Alexander Isak och Chinedu Obasi lämnat klubben. Dessa har ersatts med Henok Goitom, som återvänder från MLS, och Sulejman Krpic från Sloboda Tuzla i den bosniska ligan. Tillsammans med Eero Markanen och Denni Avdic utgör dessa en intressant, men svårbedömd, anfallsbesättning. Om det ska bli guld krävs att någon eller några av dessa blommar ut.

Jesper Nyholm från Dalkurd har också värvats in för att stärka försvaret. Stipe Vrdoljak från NK Novigrad är en annan försvarsspelare som skrivit på för AIK inför den här säsongen. En hel drös med värvningar alltså.

Det är oerhört svårt att veta hur Rikard Norling kommer att formera sitt lag. En gissning är att det blir någonting i stil med följande. 3-5-2 är vi åtminstone säkra på.

Linnér; Johansson, Karlsson, Väisänen; Sundgren, Affane, Thern, Olsson, Blomberg; Goitom, Krpic.

Rikard Norling har en hel del press på sina axlar. Så vill både han och AIK ha det, men nu gäller det att minst motsvara förra årets resultat. Tanken med rekryteringen av Rikard Norling var att just avancera ytterligare, både som fotbollsklubb och som fotbollslag. Det finns mycket kvalité i den här AIK-truppen och om alla bitar faller på plats kan AIK mycket väl ta sitt första SM-guld sedan 2009.

Så har försäsongen varit

AIK har varit svåra att läsa av under försäsongen. En stor del av förklaringen till det är att Rikard Norling använt sig av lite olika startelvor i varje match och än så länge är det så gott som omöjligt att veta hur AIK formerar sitt lag när den allsvenska säsongen startar.

I cupspelet såg anfallsspelet väldigt stabbigt ut och det är egentligen där det stora frågetecknet finns just nu. Kan Henok Goitom frälsa sitt AIK? Kan Selujman Krpic leva upp till förväntningarna? Finns det mer att ta av i Eero Markanen och Denni Avdic? Det är en hög osäkerhetsfaktor det där med AIK:s anfallsspel. Försvaret har dock sett väldigt starkt ut, men det visste vi sedan innan.

BK Häcken blev för tunga i kvartsfinalen i cupen. 3-0 slutade den matchen. Om AIK, med Kristoffer Olsson i en nyckelroll på mitten och Henok Goitom i en motsvarande roll fast i anfallet, får sina bitar att falla på plats i sitt egna svåra pussel kan det här bli en kul säsong. Men då måste det se betydligt bättre ut – speciellt offensivt – än vad det har gjort under försäsongen.

Resultat under försäsongen

AIK – Vasalund 4-0
AIK – Syrianska 4-0
AIK – Sollentuna 0-1
AIK – FC Midtjylland 4-5
AIK – IFK Göteborg 1-2
AIK – GAIS 1-0 (svenska cupen)
AIK – Karlsberg BK 1-2
AIK – Kristianstads FC 3-0 (svenska cupen)
AIK – Dalkurd FF 0-0 (svenska cupen)
AIK – BK Häcken 0-3 (svenska cupen)
AIK – IK Sirius

 

  Hämta en ny bonus inför säsongen – Här hittar ni bonusguiden!

 

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: