15 mars 2017 IFK Göteborg odds inför allsvenskan

Så högt är oddset på att IFK Göteborg vinner SM-guld: Vi går igenom allt inför säsongspremiären

Spelbloggare.se studerar de förväntade allsvenska topplagen inför säsongen 2017. IFK Göteborg har inte riktigt fått alla bitar att falla på plats än, men besitter en god potential om det vill sig riktigt väl.

För att ge våra läsare järnkoll inför den svenska fotbollssäsongen går vi igenom de hetaste allsvenska lagen och deras nuvarande förutsättningar. Förutom truppens sammansättning och försäsongen går vi igenom oddsen på lagens säsong.

En av guldfavoriterna är precis som vanligt IFK Göteborg, även fall laget tappat något i slagkraft och känns väldigt svårplacerade inför säsongen. Om Jörgen Lennartsson får alla bitar att falla på plats kan IFK Göteborg dock bli att räkna med, den saken är väldigt säker.

Så går det för IFK Göteborg säsongen 2017

Det finns flera lag som utan tvekan går före IFK Göteborg när det gäller favoritskapet till att plocka SM-guld 2017. Hur som helst går det inte att räkna bort en sådan förening, även fall förutsättningarna har varit bättre tidigare säsonger.

Jörgen Lennartsson har under sina år i klubben plockat hem ett cupguld, en allsvensk andraplats och en allsvensk fjärdeplats. Därutöver har laget visat fina tendenser i Europaspelet, men aldrig räckt hela vägen fram till ett gruppspel. Det finns med andra ord en hel del mer att önska av IFK Göteborg.

Spelbolagen håller just nu IFK Göteborg som den tredje största favoriten till att vinna serien i år. Malmö FF är självklart favoriter, medan AIK ses som den största utmanaren.

Nedan följer samtliga odds som berör Blåvitts tabellplacering.

Spel Odds Bolag
Vinna SM-guld 8,00
Topp 3 2,00
Topp 4 1,55
Åka ur Allsvenskan 201,00
Sluta som jumbo 551,00
Göra flest mål i Allsvenskan 5,00

Det saknar egentligen riktiga spetsspelare offensivt för IFK Göteborg, som ser ut att behöva förlita sig på Elias Mar Omarsson, Mikael Boman och Tobias Hysén som främsta målskyttar. Om säsongen ska sluta med någon form av succé krävs det nog att den förstnämnda kliver fram.

Här är hur som helst oddsen på att någon anfallare i IFK Göteborg ska vinna skytteligan.

Vinna skytteligan Odds Bolag
Tobias Hysén 15,00
Elias Mar Omarsson 21,00

Truppens sammansättning

IFK Göteborg har tappat spelare som Gustav Engvall och Jacob Ankersen, två spelare som i sina bästa stunder varit väldigt viktiga för IFK Göteborg de senaste säsongerna. Därtill har ekonomiska bekymmer i föreningen gjort att sportchefen Mats Gren inte kunnat vara så aktiv på transfermarknaden som han hade velat.

Förra säsongens lån, anfallaren Elias Mar Omarsson, har dock värvats permanent till den här säsongen. Det är en nyckelspelare, som troligen måste prestera på hög nivå för att IFK Göteborg ska kunna rubba AIK och Malmö FF. Tobias Hysén börjar komma till åren och Mikael Boman är inte tillräckligt bra för att bära ett lag som vill vinna SM-guld.

I övrigt vilar Blåvitt på en solid defensiv och ett mittfält med många starka spelare, där Sören Rieks sticker ut med kreativitet och Mads Albaeck ska stå för tyngden. Henrik Bjørdal, yttermittfältare från Brighton, och den kreativa mittfältaren Mix Diskerud är båda klara på korttidslån och kommer att stärka IFK Göteborg under första delen av säsongen. Anledningen till att det blir den här typen av lösningar tros vara den risiga ekonomin, men förhoppningen är trots allt att båda spelarna går in och levererar under sin tid i föreningen.

John Alvbåge har också lämnat IFK Göteborg inför säsongen, men där har försäsongen bjudit på positiva besked kring den unga potentiella ersättaren Pontus Dahlberg. Den numera 18-åriga talangen har imponerat, även fall han hade en tung match mot IFK Norrköping senast.

Så här skulle IFK Göteborg kunna ställa upp i premiären, som spelas på stora Ullevi mot Malmö FF den 1 april. Mäktig premiär, minst sagt.

Dahlberg; Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Jamieson; Bjørdal, Eriksson, Albaeck, Diskerud, Rieks; Omarsson.

Jörgen Lennartsson behöver få alla bitar på plats inför säsongen. Det finns fortfarande en stor oklarhet kring hur IFK Göteborg vill spela och mycket handlar troligen om hur nyförvärven – bland annat inlånade Mix Diskerud – ska passa in och på hur pass hög nivå han kommer att prestera. IFK Göteborgs säsong hänger också en hel del på hur målskyttet kommer att fungera. Vem kliver fram för att frälsa laget målmässigt?

Så har försäsongen varit

IFK Göteborg har med sina åtta spelade matcher under försäsongen haft alla möjligheter att sätta spelet på plats. Dessvärre har så inte riktigt blivit fallet, mycket beroende på att lagbygget inte har känts klart förrän i och med värvningarna av Mix Diskerud och Henrik Bjørdal. Nu är det i för sig bara lån, men spelarna lär spela en viktig roll under våren.

I vissa stunder har spelet sett bra ut och det råder ingen tvekan om att det finns spelare som imponerat, däribland målvakten Pontus Dahlberg. Mittbacksparet Thomas Rogne och Mattias Bjärsmyr har inte sett fullt så starka ut hittills, men blir en nyckelfaktor för att Blåvitt ska prestera.

Cupspelet blev inte fullt så lyckat som Blåvitt hade hoppats på. Spelet såg stabbigt ut i egentliga alla matcher – bortsett från hemmamatchen mot Syrianska – men IFK Göteborg vann trots det gruppen. Väl i kvartsfinal blev IFK Norrköping lite för svåra och där blev det tydligt att det finns en del kvar att jobba med. Mix Diskerud och Henrik Bjørdal hoppade in i den matchen då de nyligen blivit spelklara.

Resultat under försäsongen

IFK Göteborg – Sarpsborg 0-1
IFK Göteborg – Sandefjord 3-1
IFK Göteborg – Brøndby IF 2-2
IFK Göteborg – AIK 2-1
IFK Göteborg – Ljungskile SK 3-2 (svenska cupen)
IFK Göteborg – Syrianska 6-0 (svenska cupen)
IFK Göteborg – IK Sirius 2-2 (svenska cupen)
IFK Göteborg – IFK Norrköping 1-2 (svenska cupen)

 

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

Vinna SM-guld: 13%
Topp 3: 50%
Topp 4: 65%
Åka ur Allsvenskan: 0,005%
Sluta som jumbo: 0,002%
Göra flest mål: 20%