sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Det devalverade derbyt

Sladjan Osmanagic är tillbaka med en ny krönika hos oss på Spelbloggare och har denna gång plitat ner sina tankar om “det devalverade derbyt”, Merseysidederbyt, vilket väntar under lördagen. 

På lördag är det dags för en engelsk klassiker som tyvärr har tappat i både slagkraft och prestige den senaste femtonårsperioden. På 1980-talet var detta derby inte bara en angelägenhet i England och Storbritannien, det var en match som tillskrevs global betydelse innan globaliseringen ens var ett faktum. Naturligtvis är det Merseysidederbyt som åsyftas. Everton i blått och Liverpool i rött är de två eviga motståndarna. I mitten på 1980-talet dominerade dessa två klubbar från staden Liverpool i nordvästra England den inhemska fotbollen kraftigt.

Det är aningen intressant att titta på hur många titlar Everton respektive Liverpool tog under 1980-talet. The Toffees har totalt sett vunnit den engelska ligan vid nio olika tillfällen. De har aldrig vunnit Premier League. De tog två ligatitlar på 80-talet. 1985 och 1987 och deras sjunde ligatitel vann klubben från Goodison Park 1970. Everton vann även FA-cupen 1984 och kvalade därmed in till dåvarande Cupvinnarcupen, som laget vann 1985. Sedan mitten på 80-talet har Everton inte vunnit en enda stor titel, förutom FA-cupen 1995 när vår svenske Anders Limpar var finalens främste spelare mot Manchester United.

Liverpool FC dominerade inte bara den engelska fotbollen på 1980-talet, de var en stor faktor att räkna med på den europeiska scenen. Från 1976 till 1990 vann Liverpool ligan vid tio tillfällen. Imponerande och svårt att göra om. För att påvisa dessa två lags dominans i engelsk fotboll under 1980-talet så vann antingen Liverpool eller Everton ligan från 1982 till 1988. Liverpool vann dessutom FA-cupen vid två tillfällen på 80-talet och inte nog med det, de vann också Europacupen/Champions league vid två tillfällen under 80-talet. Så vi kan lugnt konstatera, att 1980-talet utan någon tveksamhet var fotbollens främsta årtionde när det kommer till antal vunna titlar av klubbar från staden Liverpool.

Ett storsatsande Everton vill uppåt i näringskedjan

Tillbaka till nuet. Everton har ändrat i sin ägarstruktur senaste året, mer kapital finns och det har uttalats att man tänker sikta in sig på att minska glappet till de klubbar som år ut och år in kvalificerar sig till Champions League. Everton vill upp i näringskedjan och ett genuint statement kring den ambitionen var köpet av den målfarlige belgaren Romeo Lukaku. Anfallaren skulle bli en symbol för det nya och ambitiösa Everton. Nu blir det hela komplicerat eftersom Lukaku inte vill förlänga med sitt avtal med Everton och lär bli såld i sommar om hans agent, Mino Raiola, får sin vilja igenom.

Liverpool har aldrig vunnit Premier League. Hade någon sagt det i början på 90-talet är det inte helt osannolikt att den individen vid just det tillfället hade blivit idiotförklarad. Drygt 25 år senare är det ett faktum. Liverpools seger mot Milan i Istanbul 2005 är svår att glömma. Året därpå vann klubben FA-cupen och sedan dess bara lyckats vinna en enda titel, Ligacupen 2012.

Jag har haft förmånen att besöka staden Liverpool och träffa människor som brinner för staden och den fotbollsklubb de håller på. Deras passion imponerar, både Everton och Liverpools supportrar är värda att vinna titlar på nytt. Jag ser mycket fram emot derbyt på lördag, men är samtidigt medveten om att det inte har samma status idag som tidigare.

Sladjan Osmanagic