sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Fotbollen ger oss tröst i svåra tider

Livet är oförutsägbart på gott och ont. Vi vet sällan vad som väntar oss runt hörnet. Ibland kan det vara något fantastiskt och emellanåt något som är helt vansinnigt och fruktansvärt. Jag spenderade helgen i Stockholm och fick uppleva det senare alternativet. Vi vet alla vid det här laget vad som hände 14.53 på Drottninggatan i Stockholm fredagen den 7 april 2017.

Paniken på gatorna, rykten om skottlossningar och den kollektiva rädslan och oron som sådana rykten skapar var tämligen jobbigt att uppleva på plats i Stockholms innerstad i fredags eftermiddag. Däremot var det fantastiskt att se hur människor slöt upp för att stödja och hjälpa varandra på olika sätt.

I september 1994 förliste skeppet Estonia i en fruktansvärd olycka på Östersjön. Totalt dog drygt 800 människor ute till havs. Det är en av de vidrigaste olyckor och katastrofer som drabbat Sverige i modern tid. Av dem som dog var cirka 500 svenska medborgare.

Dagen efter katastrofen skulle IFK Göteborg ta emot Barcelona i en gruppmatch i Champions League på Ullevi. Först var det osäkert om matchen skulle spelas överhuvudtaget, men UEFA fick igenom sin vilja och matchen spelades. Alla spelare spelade med svarta armbindlar för att hylla och minnas de drygt 800 dödsoffren.

“Fotboll är mycket, men inte allt”

Det ösregnade hela dagen i Göteborg. Regnet kändes mörkare och tyngre än vanligt. Eller så var det någon man bara läste in men tanke på Estoniakatastrofen. På Nya Ullevi var stämningen dämpad, minst sagt. Jag har aldrig varit på en match med så mycket folk som totalt sett har låtit så pass lite som vi gjorde på Ullevi dagen efter Estoniakatastrofen.

Självklart är det två helt olika sker, en olycka som Estoniakatastrofen och terrorbrottet i Stockholm fredagen den sjunde april på Drottninggatan. Dock är sorgen, vreden och oron efteråt besläktade känslor.

Barcelona tog ledningen mot IFK Göteborg på Ullevi genom Hristo Stoichkov. Blåvitt tog sig samman i ösregnet och pressade Barcelona. Till slut kom ett kvitteringsmål till knappt något jubel alls på läktarna. Senare slår Blåvitts högerback, Pontus Kåmark ett inlägg mot Jesper Blomquist, vänstermittfältare i Göteborg. Jesper hoppar upp, blundar och nickar in bollen i mål. För ett ögonblick glömde vi bort Estonia. Blåvitt vann matchen. Efteråt dedikerade målvakten Thomas Ravelli, segern till alla offer på Estonia. Det var stiligt och subtilt gjort. Fotboll är mycket, men inte allt.

Sladjan Osmanagic