sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic: Grattis Chelsea och Conte till PL-guldet

Vi är inne i den absoluta slutspurten av årets Premier League och redan nu slår Sladjan fast att Chelsea blir herre på täppan samt tittar närmare på Europa- och bottenstriden i sin nya krönika hos oss på Spelbloggare. 

Chelsea besegrade Middlesbrough med 3-0 i måndagsmatchen och tog ett monumentalt stort steg mot Premier League-titeln 2017. En märklig match där Middlesbroughs målvakt, Brad Guzan, släppte in alla tre mål mellan benen. Ovanligt på den här nivån. Chelsea leder med sju poäng med tre omgångar kvar och på fredag kan Chelsea säkra titeln matematiskt när de möter West Bromwich borta på The Hawthorns. Jag väljer att säga; grattis till ligaguldet Chelsea! Det är klart och i allra högsta grad välförtjänt.

Finns det någon gemensam nämnare mellan Leicesters guldsäsong ifjol och Chelsea denna säsong? Ja, inget av lagen har spelat i Europa. Båda lagen har haft lyxen att kunna spela i princip med samma startelva hela säsongen utan att behöva rotera. Ännu en gemensam nämnare är det faktum att en italiensk tränare vunnit Premier League de två senaste säsongerna. Skall bli mycket intressant att se vem som vinner PL kommande säsong. Blir det återigen ett lag som inte är involverat i Europaspelet?

Första vinsten på 20 försök

Wenger såg glad ut efter vinsten mot United och Mourinho i söndags. Inte så konstigt med tanke på att det var första gången Wenger besegrar Mourinho i PL på drygt 20 möten. Kampen om CL-platserna är fascinerande den här säsongen. Så jämt och ovisst med twisten att United kan ta vägen in i CL via en eventuell Europa League-vinst.

Oavsett om Arsenal tar sig till CL är det dags att göra av sig med Wenger inför framtiden. Annars riskerar Arsenal att tappa än mer mark gentemot Chelsea, Tottenham och så vidare.

Liverpool åtrår CL enormt och jag ser det som ett misslyckande för Klopp om de inte tar sig till CL. Samma sak gäller för City och Pep Guardiola. Det skulle vara en stor prestigeförlust för Citys sportsliga ledning om de inte spelar i Champions League kommande säsong med tanke på att Guardiola kom till klubben för att ta dem till nästa nivå.

Vem gör Sunderland och Middlesbrough sällskap?

I helgen tog Swansea sista chansen att hålla sig kvar i the Premiership. Seger mot Everton i kombination med Hulls hemmaförlust mot Sunderland har bidragit till att Swansea nu ligger ovanför nedflyttningsstrecket, en poäng före Hull. Crystal Palace är återigen indragna i bottenstriden efter ett par förluster.

Och i kommande omgång möter Palace Hull på hemmaplan i en superviktig match. Vinner Palace är nytt kontrakt säkrat om de torskar är de i allra högsta grad involverade i bottenstriden med risk för att åka ur. Swansea möter Sunderland och har läge att plocka tre nya poäng. Som vanligt skall det bli enormt intressant att se vilket lag som gör Sunderland och Middlesbrough sällskap ner till the Championship.

Till sist. Antonio Conte är en mycket begåvad tränare vilket han visat många gånger om. Conte fick i veckan frågan om varför engelska lag inte längre kan hävda sig i Champions League. Conte som är en tänkande person kom med ett mycket intressant svar. Conte menar att Premier League är för tuff och tar för mycket kraft från de engelska lagen när de spelar ute i Europa jämfört med Real, Barcelona och Juventus som kan vila i större utsträckning i ligaspelet.

Sladjan Osmanagic