sladjan-osmanagic

Sladjan Osmanagic inför CL-finalen: “När cirklar sluts”

På lördag är det dags för Champions League-final i Cardiff, Wales. Juventus möter Real Madrid. Juventus är nyblivna mästare i Italien och Real har vunnit ligan i Spanien för första gången på fem år. Dessa klubbar, två av världens absolut största när det kommer till både titlar och fans, har mötts i CL-final en gång tidigare.

Det var 1998 i Amsterdam. Juventus var dominanta i CL i mitten på 90-talet under Marcello Lippi. “Juve” vann turneringen 1996 då Ajax besegrades på straffar i Rom. Året därpå blev det förlust mot Dortmund. Finalen mot Real i Holland slutade olyckligt för Juventus då Real vann med matchens enda mål, gjort av montenegrinen Predrag Mijatovic.

Juventus spelade alltså tre raka CL-finaler i mitten på 90-talet och den spelare som sken och lös mest i klubben under denna period var Zinedine Zidane. Zizou köptes av Real Madrid och vann CL som spelare vid två tillfällen med Marängerna (00 och 02). Zidane är unik på flera vis, ett av dem är att han vunnit CL både som spelare och tränare. Zidane har använt hela sin trupp denna säsong och roterat mer än vad hans föregångare har gjort. En del påstår att det är en av de viktigaste orsakerna till att Real lyckades vinna ligan denna säsong.

Max Allegri har också använt sin trupp på ett föredömligt sätt och roterat för att hålla nyckelspelare fräscha. Under senvintern började Allegri att spela med fyrbackslinje istället för den inarbetade trebackslinjen. När Juventus mötte Monaco i den första CL semifinalen på bortaplan gick Allegri tillbaka till trebackslinje. Frågan är hur Mister Allegri gör på lördag? Jag tror han ställer upp med en trebackslinje för att hantera Reals giftiga offensiv med Ronaldo i spetsen.

Juventus är en klubb med en rik och intressant historia. Vi vet alla att klubben tvångdegraderades till Serie B 2006 och kom tillbaka till toppen i Italien och senare i Europa då klubben spelade CL-final mot Barcelona 2015. Det blev förlust och sedan dess har spelare som Pogba, Pirlo, Tevez och Vidal försvunnit, för att nämna några. Higuain, Pjanic, Dybala, Khedira, D Alves och Cuadrado är några av dem som har tillkommit. Juventus har byggt en trupp som skall kunna ta sig hela vägen i CL.

Cirklar som sluts

Att Juventus är tillbaka i Europatoppen, att Zidane möter ett lag han spelat CL-final för och förlorat samt att dessa båda återigen möts i en CL-final är några av de cirklar som sluts på lördag.

En annan cirkel som sluts är personlig för min del. I början på 1980-talet såg världen annorlunda ut än vad den gör idag. Detta var under kalla krigets glansdagar, Berlinmuren stod kvar, Olof Palme hade inte mördats och det fanns inget internet, utan bara två kanaler på statstelevisionen. Att kunna se och uppleva internationell toppfotboll på TV var en väldigt sällsynt händelse. Jag har förståelse för att vissa av er som är lite yngre kan tycka att detta är tjatigt. Samtidigt är det viktigt att förstå vad vi som är lite äldre har fått erfara.

Någon gång i början på 80-talet visade dock SVT ett dubbelmöte mellan Real och Juventus i dåvarande Europacupen (nuvarande CL). Dessa matcher var de första jag såg från kontinenten på TV, en ny värld öppnade sig. Fotbollen som spelades var så sofistikerad, taktiskt och samtidigt underhållande jämfört med den fotboll som spelades i England och Sverige på den tiden. Dessa två matcher formade mig som person. På lördag sitter jag med dubbla känslor eftersom jag unnar båda klubbarna en vinst. Men vi vet sedan tidigare att endast ett lag kan stå där som slutsegrare. På lördag tror jag att Juventus blir CL-mästare. Det är deras tur.

Sladjan Osmanagic