Speltips Östersund Häcken

Speltips inför AIK – Djurgården 27/8: Jagas derbyspöket bort?

Det är omöjligt att bortse från scenförändringarna i både AIK och Djurgården inför söndagens 08-derby på Friends Arena i Solna. Vad för typ av matchbild väntar när DIF ska försöka jaga bort det ökända derbyspöket?

19/9-2011. Det var senast Djurgården vann ett Stockholmsderby, mot just AIK. Därefter har 16 derbymatcher – även de mot Hammarby inräknade – radats upp utan att man vunnit vid ett enda tillfälle. Tittar vi enskilt på inbördes mötena mellan dessa två har AIK dessutom vunnit fyra på raken utan att släppa in mål.

Så, på nytt är derbyspöket det stora samtalsämnet inför matchen – ett fokus som såväl DIF-spelare, som –ledare och –fans hade velat ha på annat. Hjärnspöken är farliga i sportens värld, det är ”Blåränderna” ett utmärkt exempel på.

För den allsvenska tabellen är de tre pinnarna på spel därutöver av största betydelse, i den stundande striden om platserna ut i Europa. Inför matchen är AIK placerade på tredjeplatsen, Djurgården tvåa och ynka pinnen är avståndet dem emellan på.

Den sportsliga kryddan på derbyt har sett till att biljetterna säljer som smör. När var ett Stockholmsderby hetare än såhär senast?

Försvarspjäserna Jonas Olsson och Felix Beijmo för en kamp mot klockan inför matchen. De dras med småskador och deras status kommer uppdateras närmare avspark. AIK:s stora stjärna, Chinedu Obasi, har varit sjuk i veckan, men det mesta talar för att han kommer kunna medverka även från start.

Vill greppa taktpinnen

Till ett derby som detta – Sveriges största, mest prestige- och ärofyllda – spelar logiken sällan speciellt stor roll och faktorer som formkurvorna inför matchen spelar inte sällan mindre roll än i den vanliga serielunken.

Trots det där derbyspöket som ställt till med så stora problem för Djurgården, ser vi inte värde i spelen till AIK:s favör. Istället hämtas ett spel hem från målmarknaden – får vi se båda parter näta?

Såväl AIK som DIF har ändrat approach med tiden under säsongen; blivit alltmer offensivt lagda och lyckosamma. Där spelar solnaiternas nyförvärv, på Nicolas Stefanelli och Chinedu Obasi, stor roll.

Gällande bortalaget är det snarare så att pusselbitarna fallit bättre på sin plats, men också en stärkt konkurrenssituation.

Undertecknad tror att vi kommer få se två lag som vill sätta ton direkt; ta kommandot och föra matchen, vilket kan öppna upp det hela.

Därtill kan det spela in att DIF, när de lett derbyn förut, tenderat att svaja till och tappa momentum. Risk att de faller ihop? Derbyspöket, som det kallas…

Båda lagen gör mål spelas till 1,91 gånger pengarna hos Bet365.

  Rygga spelet hos Bet365 – Få 1 000 kr bonus!

Speltips:

Speltips: Båda lagen gör mål – ja
Odds: 1,91 (Jämför alla odds)
Bolag: Bet365 (1 000 kr bonus)
Spelstopp: 15:00, söndag 27/8
TV: 
Stream: 

 

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

Officiella startelvor:

Ca 30-40 minuter innan avspark publiceras de officiella startelvorna här.

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 42%
X: 29%
2: 29%
Över 2,5 mål: 48%
Under 2,5 mål: 55%