Taktisk analys inför Atletico Madrid – Real Madrid 10/5

Simon Pålsson Publicerat: 9 May 2017

Möjligheterna är små, men det finns fortfarande en liten chans för Atletico Madrid att vända på steken i Champions League-semifinalen mot Real Madrid. Då krävs en perfekt taktisk insats. Här pekar vi ut nycklarna!

Hämta en bonus inför semifinalerna i Sveriges bästa bonusguide! 

Bara ett par minuter efter 3-0-förlusten i det förra veckans inledande semifinalmöte mot Real Madrid tog Atletico Madrids tränare Diego Simeone till orda i lagets omklädningsrum. Han lät hälsa att den spelare som inte tror att en vändning är möjlig behöver inte ens bemöda sig att dyka upp.

Om det är något lag som kan vända ett så tufft underläge på ren moral är det nog Atletico Madrid. Chanserna är på gränsen till mikroskopiska, men Diego Simeones mannar väntas ta sig an matchen med en fullfjädrad attityd. Här gäller det att ge det hela en chans.

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför matchen djupdyker vi i de taktiska förutsättningarna som råder. Vi pekar också ut vilka taktiska nycklar som helt enkelt måste fungera för att Atletico Madrid ska ha någon som helst chans att klara det här.

Här är lagens väntade startelvor

I den här matchen får vi se två lag som tydligt anpassar sig efter rådande förutsättningar, den saken känns säker. Inget av lagen lär stuva om särskilt mycket i startelvan, men spelarna väntas få en del annorlunda instruktioner än vanligt.

Så disponerar Atletico Madrid sitt lag

På pappret spelar Atletico Madrid en variant av 4-4-2, men rollfördelningen ser vitt skild ut beroende på i vilken del av spelet vi befinner oss. Är det eget bollinnehav finns det betydligt fler än två spelare som väntas delta i det offensiva spelet. Om det istället är motståndarna som driver boll väntas samtliga spelare – däribland anfallsparet – hjälpa till i pressen.

Det som gjort Atletico Madrid till ett av Europas allra bästa fotbollslag de senaste säsongerna är utan någon som helst tvekan deras kollektiva presspel. Det finns en tydlig lojalitet till idén och varandra i det här laget, något som implementerats av tränaren Diego Simeone.

Inför den här matchen väntas instruktionerna vara tydliga från tränarhåll. Det aktiva presspelet lär starta ännu högre upp i banan än vanligt och det lär också tas lite mer risker än vanligt. I normala matcher – sådana som laget inte behöver gå in till med ett 3-0-underläge i bagaget – brukar laget variera ganska mycket var pressen sätts in. Den gyllene regeln verkar dock vara att samtliga ska tillbaka till rätt sida boll så fort motståndarna spelat sig ur den första pressen.

Nyckelspelare för Atletico Madrid blir utan tvekan de offensiva spelarna, som på det som förmodas bli ganska få chanser måste trycka in minst tre bollar.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

Hos gästerna finns inte på långa vägar samma krav att prestera någon fantastisk fotboll offensivt sett. Här handlar det uteslutande om att bevara 3-0-ledningen. Zinedine Zidane väntas dock fortsätta med en offensivt betonad elva – precis som Real Madrid alltid har – för att inte rucka på det spel som brukar vara väldigt framgångsrikt.

Med spelare som Cristiano Ronaldo på planen blir Real Madrid ständigt farliga, något som inte minst hindrar Atletico Madrid från att ge sig av framåt på ett huvudlöst sätt. En annan spelare som väntas starta – då i Gareth Bales frånvaro – är Isco. I det första mötet var han central i uppbyggnadsspelet och såg till att stabilisera bollinnehavet för Real Madrid. Den rollen blir viktig även i returmötet.

I övrigt vilar Real Madrid på ett 4-3-3 med bollskickliga spelare rakt igenom hela laget. Utgångspositionerna blir möjligen något lägre, men det farliga vore om laget överger sitt sätt att spela för mycket eller om de låter hemmalaget ha bollen för mycket. Det vill Zinedine Zidane säkert undvika.

Backlinjen, med det väntade mittbacksparet Ramos och Varane, får en nyckelroll för att hjälpa Navas i målet att hålla bollarna borta från nätet. Det säger sig själv.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Atletico Madrid måste plocka bort Isco

I det första mötet hade Atletico Madrid väldigt svårt att få grepp om Real Madrid. Trots det skapade laget en del chanser och var i stunder farliga, men det var utan tvekan Real Madrid som såg till att diktera tempot i matchen och hota på flest fronter.

En stor anledning till det var Isco, som fick spela istället för en skadad Gareth Bale. I våra ögon tog han verkligen chansen och var så där väldigt bra som han kan vara i sina bästa stunder. Bollbehandlingen håller högsta klass och hans driv med bollen var också iögonfallande bra. Det som stack ut var hans roll, som verkligen får betecknas som fri. Han vandrade fritt på planen och såg till att hela tiden vara spelbar. På så sätt slapp han ofta markering.

För att Atletico Madrid ska kunna rubba Real Madrid här krävs att de stänger ner Isco betydligt bättre. Om han tillåts vara lika fri kommer Real Madrid inte bara kunna döda mycket tid med eget bollinnehav, de blir också ruskigt farliga i omställningsspelet med Isco som länkspelare mellan mittfält och anfall.

Hög intensitet är enda chansen

En annan central ingrediens som krävs i Atletico Madrids spel är en hög intensitet. Det bör märkas i allting laget gör. Om det så handlar om presspelet, om att kasta egna inkast eller om att gå in i duellerna. Det måste ske med tempo, kraft och beslutsamhet.

Detta kan ha flera fördelar, som var för sig och tillsammans förmodligen är helt nödvändiga för att Atletico Madrid ens ska kunna vända. Dels sätter det en större press på Real Madrid, som får mindre tid med bollen, något som såklart kan framkalla misstag.

Det kan också skapa en irritation hos Real Madrid. Det kan i sin tur leda till misstag, tjuvrusningar eller rent av idiottacklingar. Ett rött kort kan vara Atletico Madrids väg in i matchen. Får vi se en del provokationer? Kanske ligger Casemeiro – den hetlevrade och ibland något ovårdade mittfältaren – i skottgluggen?

Intensitet är hur som helst primärt för Atletico Madrid här och då i flera delar av spelet. Att sätta in en hög press och spela med en påtaglig intensitet från första minut kan också ha självförstärkande mekanismer, som får laget att sluta samman och prestera ännu bättre.

Lägg energi på fasta situationer

Att göra tre mål på Real Madrid är det verkligen inte många lag som klarar av, speciellt inte i ett läge där Real Madrid kan gå in till matchen med vetskapen om att allt som behöver göras är att täppa till bakåt. Det finns med andra ord all tid i världen för laget att förbereda sitt försvarsspel.

Det betyder att Atletico Madrid med allra största sannolikhet måste uppvisa en närmast galen effektivitet för att det här ska kunna gå vägen. Det blir svårt att skapa chanser på löpande band och då gäller det att bollen sitter när chansen väl kommer. En nästan lika viktig del är att aktionerna i avgörande lägen – som den sista passningen fram till en spelare med skottläge – håller hög klass. Atletico Madrid är ett kombinationsstarkt lag som lär hota om och om igen, men för att det ska resultera i mål krävs koncentration i avgörande lägen.

Fasta situationer är ett sådant område. Här är Atletico Madrid erkänt starka. Nu råkar Real Madrid också vara väldigt starka – inte minst defensivt – på sina fasta situationer, men det är likväl en god möjlighet för Atletico Madrid att få hål på sina gäster. Diego Godin kan gott nicka in en hörna om finaldrömmen ska kännas möjlig.

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: