chelsea psg 9/3

Taktisk analys inför Barcelona – PSG 8/3

Här synar vi matchen mellan Barcelona och PSG i Champions League lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan inför kvällens CL! Sveriges bästa bonusguide hittar du – här!

Åttondelsfinalerna i Champions League rullar vidare under onsdagen och här finns det två riktiga godbitar att se fram emot. Bland annat ska svensklaget Benfica, där mittbacken Victor Nilsson Lindelöf är ordinarie, försöka försvara sin 1-0-ledning på bortaplan mot Borussia Dortmund.

Därutöver ska vi få se FC Barcelona försöka göra det som inget annat klubblag lyckats göra någonsin tidigare – nämligen vända ett 4-0-underläge från det första mötet i en slutspelsmatch i en europeisk klubblagstävling.

Två riktiga godbitar alltså, men vi väljer att fokusera lite extra på den ena. Trots att det på förhand känns mer rafflande i Tyskland är det ändå svårt att hålla blickarna undan matchen i Barcelona. Jonas Dahlquist har tydligt proklamerat i vår egna podcast – Uppsnack med Jonas & Sladjan – att den här matchen faktiskt inte på långa vägar är avgjord. Det kan fortfarande hända mycket.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant formeras båda lagens elvor utifrån ett liknande spelsystem, men speciellt i den här matchen väntar vi oss två olika sätt att ta sig an matchen.

Så disponerar FC Barcelona sitt lag

4-3-3 är det väntade från FC Barcelona även den här gången, även fall vi räknar med en mer offensiv touch på hela inställningen till matchen. Möjligen kan 4-0-underläget även påverka vilka spelare som får chansen.

Hur som helst finns det inte mycket att ändra på själva sättet som laget försöker spela fotboll. Precis som vanligt handlar det i grunden om två saker: att ha ett aktivt bollinnehav och att sätta topptrion i spel så mycket som möjligt på offensiv planhalva.

Med tanke på att det står 4-0 till PSG inför matchen räknar vi iskallt med att Barcelona blir något rakare i sitt spel här, åtminstone i bemärkelsen att de letar sig upp i banan oftare, snabbare och mer direkt. Det är inte heller omöjligt att förstapressen läggs betydligt högre än tidigare.

Det finns – något som vi pekade på redan i förra mötets taktiska analys – vissa brister i det här lagbygget. Dessa brister finns mestadels i den defensiva delen av spelet. Då Barcelona måste trycka på hejdlöst framåt lär dessa brister och luckor bli än tydligare i just den här matchen, men det finns å andra sidan inte mycket att be för. Målen måste göras.

Så disponerar Paris Saint-Germain sitt lag

Det ska bli oerhört intressant att se hur PSG tar sig an den här matchen. Med 4-0 med sig finns det ingen anledning att kliva fram och blotta ytor bakåt, men det finns å andra sidan en fara i att bli för passiva. Den balansgången blir väldigt viktig.
För att inte utsätta laget för den risken lär den ordinarie – eller så gott som – elvan användas även i den här matchen. Fördelen med PSG:s 4-3-3 är att den bygger på ett spelarmaterial med väldigt löpstarka spelare, som inte bara är offensivt skickliga, utan som också har fina defensiva egenskaper. Till och med en sådan som Edison Cavani är en erkänt duktig försvarsspelare, mycket tack vare sitt oerhörda hemjobb.

PSG lär försöka krympa ytorna så gott det går. Det är någonstans där utgångsläget är för fransoserna, som dock samtidigt är medvetna om att ett mål framåt skulle kunna vara den där viktiga spiken i kistan. Tack vare att laget lär köra på samma elva som vanligt finns det många kontringsstarka spelare på plan. Det kan visa sig avgörande.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Hur länge dröjer det innan Barcelona gör mål?

Med 4-0 på resultattavlan efter det första mötet i Paris finns det egentligen inte mycket att orda om – Barcelona måste gå framåt från start. En avgörande faktor för hur matchen artar sig är när det första målet för hemmalaget kommer. Det kanske rent av blir gästernas som gör det första målet, något som onekligen hade fått stora konsekvenser på matchbilden.

Ponera att Barcelona gör ett par tidiga mål – då är det plötsligt match på allvar och vi kan bara anta att PSG-spelarna blir lite darriga i knäna. Å andra sidan lär gästerna växa med uppgiften vad det lider och skulle det fortsatt stå 0-0 (eller rent av 0-1) när den första halvleken är över blir det allt svårare att bryta ner PSG-försvaret.

Barcelona trycker garanterat gasen i botten direkt och för PSG handlar mycket om att klara ut den inledande stormen. Den lär mattas av vad det lider och är nollan fortfarande hållen när stormen börjar avta ser det ljust ut. Första 20-30 minuterna kan alltså bli extremt avgörande, både för matchbilden och slutresultatet.

MSN – Messi, Suarez, Neymar

När ett lag hamnar i ett sådant oerhört utsatt läge som Barcelona har hamnat i den här gången är det inte konstigt att pressen hamnar på de stora stjärnorna i laget. För att det överhuvudtaget ska finnas chans på avancemang ska Barcelona göra minst fyra mål i den här matchen.

Vilka är det då som gör målen i Barcelona? Föga förvånande är det främst Leo Messi, Luis Suarez och Neymar som står för strutarna. Det är också denna gyllene trio som måste kliva fram i den här matchen.
Ur ett annat perspektiv går det att peka på var PSG behöver avsätta stora delar av sina resurser. Om PSG-försvaret lyckas neutralisera den offensiva trion i Barcelona är mycket vunnet. Om Leo Messi, som trots allt är det största hotet, har en dålig dag på jobbet blir det svårt för Barcelona att göra minst fyra baljor.

I det första mötet i Paris lyckades PSG med i stort sett allt defensivt sett, samtidigt som de var sylvassa i kontringsspelet. En liknande typ av insats krävs i försvaret, även fall anstormningen från katalanernas del med all säkerhet lär vara ännu mer intensiv den här gången.

Messi, Suarez och Neymar får hur som helst leva med rampljuset inför den här matchen. Lyckas de leverera när det behövs som allra mest?

PSG hoppas på kontringar redan med laguttagningen

I skrivande stund är det oklart exakt vilken startelva som PSG går in med på Camp Nou, men vår känsla är att det inte ändras särskilt mycket i det som kan anses vara den ordinarie elvan.

Dels finns det ingen anledning att göra några dramatiska ändringar gentemot förra matchen, som onekligen får beskrivas som väldigt lyckad. Den grupp med elva spelare som spelade den matchen hade bevisligen förmågan att sätta Barcelona på plats. Då kan samma spelare göra det igen.

Det finns också två andra parametrar som är viktiga att ta in, ur en rent taktisk synvinkel alltså.

För det första är det riskabelt att gå ut till en match med en försiktig inställning och startelva, både när det kommer till vilka signaler som sänds ut, men framförallt vilket sätt spelarna tar sig an matchen på. Ett defensivt upplägg innebär också automatiskt att taktpinnen helt och hållet lämnas över och matchen redan från sekund ett närmast uteslutande handlar om försvarsspel. Det kan bli mentalt påfrestande och riskerar att underminera det egna laget.

Den andra parametern som är viktig i sammanhanget är kontringsspelet. PSG kan som bekant närmast döda dubbelmötet helt med ett mål. Då måste Barcelona nämligen göra sex för att ta sig vidare. Ett kontringsmål skulle kunna vara vägen till kvartsfinal. Med ordinarie elva på planen – där flera kontringsstarka spelare är givna på topp – blir PSG farligare i sina offensiva utflykter. Det ska inte underskattas.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 68%
X: 19%
2: 14%
Över 2,5 mål: 71%
Under 2,5 mål: 32%