Taktisk analys inför Bayern München – Real Madrid 12/4

Simon Pålsson Publicerat: 11 April 2017

Det är dags att djupdyka i den kvartsfinal som kanske känns allra hetast på förhand, den mellan Bayern München och Real Madrid. Det här är på många sätt en final redan i kvartsfinalen. Vilka taktiska nycklar blir centrala här?

  Hämta en ny bonus inför kvartsfinalerna – Här hittar ni bonusguiden!

Dag två med Champions League-kvartsfinaler håller nästan ännu bättre klass än vad tisdagen gjorde. I Madrid får vi se Atletico ta sig an överraskningslaget Leicester City. Vårt fokus hamnar dock självklart på matchen i Tyskland, där Bayern München får besök av Real Madrid.

Det här är två lag som mycket väl kan stå där som mästare i slutet av maj månad. Det känns till och med troligt att vinnaren här gäller som favorit i fortsättningen av finalen. Det här blir också en intressant match i matchen mellan Zinedine Zidane, som tränar Real Madrid, och hans motsvarighet i Bayern München – Carlo Ancelotti.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som trots allt finns mellan lagen. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som vi väntar oss under onsdagskvällen.

Här är lagens väntade startelvor

Det här två lag som formerar sina lag efter liknande spelsystem, där ett absolut fokus ligger på den offensiva delen av spelet. I vanliga fall är det här lag som i stort sett alltid håller i taktpinnen i sina matcher.

Så disponerar Bayern München sitt lag

När det kommer till bredden i truppen är frågan om inte Bayern München ligger inne med det som får anses vara fotbollsvärldens absolut starkaste trupp. Det finns fullgoda ersättare på i stort sett alla positioner, något som gör laget väldigt svårslagna under en längre period.

Det finns också en fantastisk spets, även fall den rent offensivt inte riktigt kan mäta sig med exempelvis Barcelona och Real Madrid. Å andra sidan finns det en annan bredd även i spetsen, där spetsegenskaperna delas mellan flera spelare, vilket gör Bayern München aningen svårare att försvara sig mot skulle vi vilja påstå.

4-3-3 är hur som helst det spelsystem som används. Redan från backlinjen är det här ett mycket solitt lag, men där samtliga spelare också har offensiva kvalitéer som bollbehandling och förmågan att sätta bollen framåt och inte bara i sidled. Ytterbackarna Lahm och Alaba är viktiga för att fylla på i anfallsspelet.

Xabi Alonso har en viktig roll som balanserande spelare på mitten, men också som den som ska sätta tempot. Vid sin sida har han löpstarka spelare i Vidal och Thiago, som ser till att följa med båda i offensiven och defensiven.

Det som sticker ut när Bayern Münchens lag studeras är dock ofrånkomligen anfallet. Här finns idel världsklasspelare. Det är dessutom spelare som bidrar med lite olika saker till laget. Robert Lewandowski är en killer och kanske världens absolut bästa boxspelare. Han flankeras av svårfångade spelare som Arjen Robben och Frank Ribery, som båda bidrar med fart och förmågan att vika in från sina kanter. Det faktum att de gärna vandrar inåt i plan öppnar i sin tur upp för att Alaba och Lahm ska fylla på hela vägen.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

Faktum är att Real Madrid faktiskt är väldigt lika Bayern München i sitt sätt att spela. 4-3-3 är det självklara valet här också. Det är också en offensiv trio som ges i stort sett fria händer och som inte förväntas bidra alldeles för mycket i det defensiva spelet.

Precis som i Bayern München finns också en påtaglig defensiv organisation, något som Zinedine Zidane faktiskt fått beröm för att ha stärkt ytterligare. Till den här matchen finns det dock vissa problem just i försvarslinjen. Både Pepe och Varane rapporteras missa matchen, varpå Ramos lär få sällskap av Fernandez i mittförsvaret. Det är ett klart avbräck.

Mittfältet har också en central roll i Real Madrid, här som den lagdel som ska sätta tempot och se till att bollen inte tappas i onödiga delar av planen. Real Madrid har en tendens att bli något för centrerade vid enstaka spelare i offensiven, men då besitter laget också en enorm individuell kvalité så det vore kanske dumt att inte ge dessa fria roller?

Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Gareth Bale är spelare som bara behöver nämnas vid namn. Ju mer dessa tre herrar har bollen, desto bättre är det för spanjorerna. Den saken är väldigt säker.

Tre nyckelfaktorer att ta i beaktande

Vem orkar det höga tempot?

Det här är kanske de två lag i hela världen som spelar den absolut mest kvalitativa fotbollen i termer av tempo och anfallsspel. Det är hur som helst två lag som utan tvekan ligger i topp i båda dessa kolumner.

Det gör att den här matchen blir intressant i en aspekt som inte nödvändigtvis alltid behöver tas i beaktande. Det faktum att båda lagen håller en så oerhört hög nivå – och att det faktiskt är svårt att peka ut vilket lag som är bäst på förhand – gör att de båda måste spela på en extremt hög nivå och med ett väldigt högt tempo, samtidigt som de då bjuder in motståndarna till samma sak.

Känslan är att matchen inte alls blir avvaktande, utan att båda lagen vill utnyttja sin offensiva styrkor och att det höga tempot blir en faktor som definierar hela matchbilden. Vilket lag kan hantera det höga tempot bäst? Det handlar både om att döda motståndarnas omställningar och vara kreativ i ens egna kontringar och snabba anfall.

Båda lagen besitter en otrolig nivå på det här planet. Det lag som dikterar tempot lär dock få en mycket stor fördel, den känslan har vi.

Mittfältskampen är verkligen central här

Det går att peka på de båda lagens smått otroliga anfallsbesättningar och hävda att det är där hela matchen avgörs. Att det är den anfallstrio som lyckas producera mest som också leder sitt lag till succé.

Det är självklart att det är en viktig faktor, men när det kommer till den taktiska delen och det som rör själva matchbilden tror vi att själva nyckelmatchen avgörs på mittplan.

Det här är två lag med extremt starkt offensivt spel och som har en bredd i sitt sätt att attackera motståndaren. Det ställer höga krav på motståndaren.

Centrala delar blir därmed att inte tappa boll i onödiga lägen, att ha tålamod när det kommer till bollinnehavet och helt enkelt diktera tempot i matchen. I samtliga dessa delar av spelet blir mittfältet i de båda lagen avgörande. Xabi Alonso har förmågan att styra en match närmast helt på egen hand, speciellt när han har två köpstarka spelare intill sig. I Real Madrid finns det flera spelare med samma bolltekniska kvalitéer, men frågan är om det verkligen finns tyngd nog för att stå emot ett oerhört välorganiserat tyskt mittfält?

Mittfältskampen blir hur som helst en viktig match i matchen.

Hur löser Real Madrid mittbacksproblematiken?

Med två så duktiga spelare som Pepe och Varane otillgängliga är det självklart att Real Madrid står inför problem. Det säger sig själv att det inte går att ha en fjärde mittback på samma enormt höga nivå.

Den spelare som tros ersätta, Fernandez, är såklart ingen dålig spelare, men det är stor skillnad i både rutin och pondus mot båda de avstängda spelarna.

Sergio Ramos, som kommer att spela intill honom i mittförsvaret, får en enormt viktig roll som ledare i försvaret. Det är visserligen någonting han är väldigt van vid, men nu utökas rollen med ytterligare ett par procent.

Bayern München känner såklart till att det finns vissa problem i det spanska mittförsvaret och konstigt vore väl om de inte försökte överbelasta på den sidan. Vi kan väl räkna med att Lewandowski söker sig mot Fernandez så mycket han bara kan exempelvis.

Det blir hur som helst en avgörande del av matchen hur Real Madrids vikarierande mittback sköter sig. Det lär också ha en påverkan på Bayern Münchens sätt att anfalla, likväl som gästernas sätt att ta sig an matchen försvarsmässigt.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när artikeln publicerades: