Taktisk analys inför Juventus – AS Monaco 9/5

Simon Pålsson Publicerat: 8 May 2017

Precis som vanligt djupdyker vi i tisdagskvällens match från Champions League. Den här gången blir det fokus på returmötet mellan Juventus och AS Monaco, där gästerna har ett tufft underläge att försöka vända.

Hämta en bonus inför semifinalerna i Sveriges bästa bonusguide! 

Med 2-0-vinsten i Monaco med sig ser det drömmen om final väldigt levande ut för Juventus del. Italienarna har imponerat stort under hela slutspelet och har ännu inte släppt in ett enda mål. För att finaldrömmen ska dö krävs att Monaco gör åtminstone två mål på bortaplan. Det känns tufft så här på förhand.

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför matchen djupdyker vi i de taktiska förutsättningarna som råder.

Här är lagens väntade startelvor

Det är utan tvekan två lag som spelar sin fotboll på två helt olika sätt. AS Monaco är laget med tre växlar och där den minsta börjar på full gas. Juventus är ett mer välorganiserat lag, som bygger sin framgång på en solid defensiv och tydliga roller.

Så disponerar Juventus sitt lag

Organisation är som vi varit inne på tidigare a och o för Juventus del. Laget vilar på en stark defensiv, solid organisation och har en backlinje med tillhörande målvakt som tillhör världsfotbollens absolut mest samspelta. Noll insläppta mål på fem slutspelsmatcher talar sitt tydliga språk.

Den här säsongen är känslan också att Juventus tagit minst ett steg till i den offensiva delen av spelet, där det nu både finns spets- och breddspelare. Det finns rent ut sagt en större bred på den spets som ligger besitter, med spelare som Higuain, Cuadrado, Dybala och Mandzukic på plan – samtidigt. .

En sådan är Mandzukic, som efter att ha omplacerats till kantspringare verkligen fått en ny vår som fotbollsspelare. Med ett lojalt jobb och en intensitet i sitt spel har han tagit sin nya roll och verkligen gjort den till sin egen. Kroaten följer också med en hel del in i straffområdet, där han nätat en hel del under säsongen.

Intensitet och lojalitet är tydliga ingredienser i spelet. Det finns också starka kontringsspelare, som lär ligga på så kallad rulle när Monaco är tvingade att ta sig framåt i banan.

Så disponerar AS Monaco sitt lag

Det är inte världens enklaste sak att dyrka upp Juventus stabila försvarsspel. Det blev Monaco smärtsamt medvetna om i det första mötet. Det ska dock sägas att ett frenetiskt löpande Monaco skapade en del chanser, men att det där riktiga trycket inte riktigt kom.

På pappret spelar Monaco något som bör liknas vid ett 4-4-2, men där det finns betydligt fler spelare än två som agerar som anfallare när det väl blir dags för det offensiva spelet. Det är just det som är Monacos styrka – att det finns många spelare som fyller på i offensiven.

Centrala spelare är bland annat anfallsparet Falco och Mbappe. Det här är två spelare som visat sig väldigt målfarliga under vårens Champions League-slutspel. Om det ska finnas någon som helst möjlighet till avancemang krävs att detta anfallspar presterar på sin absoluta högstanivå.

Frenesi och löpstarka är nyckelord i detta Monaco, som gärna vinner bollen och ställer om så fort det bara går.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Kan AS Monaco få hål tidigt?

Med 2-0 till Juventus från det första mötet finns det egentligen bara ett läge för Monaco här. Laget måste framåt och det med en väldigt fart. Det finns ingenting att be för och ju längre de väntar, desto större är risken att det där potentiellt förlösande förstamålet aldrig ens kommer.

Därför är en central del huruvida Monaco kan få hål på Juventus tidigt eller inte. Det kan i sin tur påverka resten av matchen ganska ordentligt. Så länge det står 0-0 räknar vi iskallt med att Juventus – inte minst i egenskap av hemmalag – försöker sätta sin offensiva prägel på matchen. Ett 1-0-mål skulle i princip döda tillställningen.

Matchutveckling kommer helt enkelt att te sig väsentligt annorlunda beroende på om och när Monaco kan få in den där första bollen.

Hitta runt på kanterna, Monaco

Det finns få – om någon – backlinje i hela fotbollsvärlden som går att jämföra med den som Juventus sätter på benen i match efter match. Därtill finns nu Sami Khedira som defensivt ankare på det mittfält som ligger och stänger ytor strax framför Juventus backlinje. Det gör att italienarna är extremt täta och svåra att trä in bollarna igenom.

Allra tydligast är det att Juve har sina defensiva styrkor mer centralt i planen. Det är där spelarna ligger som tätast och det är också där Monaco hade som svårast att faktiskt komma igenom i det första mötet.

För att kunna skapa möjligheter på Juventus krävs ett aktivt kantspel, både på utsidan av ytterbacken och i ytan mellan ytterback och mittback. Där går det att såra Juventus, även fall italienarna är väldigt starka i huvudspelet. En klok idé är då att försöka hitta in snett-inåt-bakåt eller med hårda inlägg på marken.

Falcao får en central roll som gubben i lådan här. Att alltid hugga i boxen.

En perfekt kontring kan döda matchen

 

Juventus trivs såklart som fiskar i vattnet i det här läget. 2-0 i bortamötet och retur på hemmaplan, där det väsentliga ligger i att hålla nollan för att ta sig vidare. Det är så laget vanligtvis tar sig an matcher och det är till ett sådant spel som rådande förutsättningar bjuder in till.

Det är tydligt att det är då Juventus är som bäst. När laget kan krypa hem, ligga tätt och ställa om med sin snabba kontringsspelare finns det få lag som kan rubba dem. På hemmaplan finns det mycket mer i lagets reportoar, men med tanke på att det står 2-0 på resulttavlan finns det ingen som helst anledning till stress.

En enda perfekt kontring – med spelare som Dybala, Cuadrado, Mandzukic eller Higuain – kan räcka för att döda den här matchen helt. Om det är Juventus som får in 1-0 måste gästerna trycka in tre strutar. Det känns högst osannolikt att det skulle vara möjligt på ett lag som har 450 minuters slutspelsfotboll utan insläppt mål.

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: