Taktisk analys inför Real Madrid – Atletico Madrid 2/5

Simon Pålsson Publicerat: 1 May 2017

Precis som vanligt djupdyker vi i en het match från Champions League under kvällen. Den här gången blir det fokus på det spännande mötet mellan Real Madrid och Atletico Madrid, där gästerna har revansch att utkräva efter förra årets final.

Hämta en bonus inför veckans semifinaler i Sveriges bästa bonusguide! 

Då är det åter en vecka full med Champions League. Nu är vi framme vid semifinalerna och först ut är det helspanska mötet i Madrid, där Real Madrid och Atletico Madrid drabbar samman. Ett derby, en repris på förra årets final och en match mellan två gamla spelare på tränarposterna. Den här matchen har onekligen många dimensioner.

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför matchen djupdyker vi i de taktiska förutsättningarna inför drabbningen.

Här är lagens väntade startelvor

Det är utan tvekan två lag som spelar lite annorlunda, men där det som förenar lagen är de inte nödvändigtvis är så fasta i sina roller. Det handlar om en stor dos flexibilitet i båda läger.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

Det lär bli någon form av 4-3-3-uppställning för Real Madrid även här. På grund av skador kommer inte Gareth Bale och Pepe till spel, något som förändrar den startelva som Zinedine Zidane förmodligen hade velat ställa på benen.

Att Gareth Bale inte kommer till spel försvagar offensiven något i hemmalaget, även fall den förmodade ersättaren Isco inte heller är att leka med. Han såg väldigt het ut senast och har ju en bollbehandling av sällan skådat slag. Mot ett troligen ganska tätt Atletico Madrid är det inte helt fel att ha den typen av spelare på planen.

Precis som vanligt vilar Real Madrid på en solid defensiv grund, där nyckelspelarna finns i centrallinjen och längst upp. För att det här ska gå vägen krävs att Sergio Ramos och Casemiro har en bra dag. Luka Modric och Toni Kroos blir också väldigt viktiga i rollerna som temposättare.

Framåt handlar en hel del om att sätta Cristiano Ronaldo i så många situationer som möjligt. Tack vare att portugisen är så extremt mångsidig är han farlig i många olika typer av situationer, men allra helst vill han ha bollen på fötterna i omställningsfasen. Där och då är det få som hinner med honom överhuvudtaget.

Så disponerar Atletico Madrid sitt lag

På pappret använder sig Diego Simeone av någon form av 4-4-2 med två väldigt lojala anfallare, som ser till att bedriva en aktiv press så fort laget inte längre har bollen.

Signifikativt för Atletico Madrids sätt att spela fotboll – inte minst i den här typen av tunga matcher – är spelarnas tydliga instruktioner om att alltid finnas på rätt sida boll när den tappas. Det märks inte minst tydligt i det omedelbara hemjobb som görs när bollen förloras.

Det tänket och den typen av utgångspositioner i det defensiva spelet gör laget väldigt solida och svåra att bryta igenom. Det gör också att återerövringen kan bedrivas kollektivt och inte genom enstaka punktinsatser från ettriga spelare. Det är däri Atletico Madrids styrka ligger, även i det offensiva spelet. När bollen väl kan vinnas har laget en enorm förmåga att ställa om snabbt.

Nyckelspelare här är hela det rörliga mittfältet, där egentligen samtliga spelare skulle kunna spela som innermittfältare. Den typen av spelartyper får också mittfältet att vara väldigt bolltryggt och placeringssäkert. Det är så Diego Simeone har byggt sitt lag att vara så oerhört svåra att skära igenom med passningar och löpningar.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Dagsformen kan sätta tonen

Det är inte helt enkelt att förutse vilken karaktär den här matchen tar sig. I grunden är det här två lag som gärna spelar en offensiv fotboll, men med tanke på att det är ett dubbelmöte finns det fler parametrar att väga in när matchplanen skrids till verket.

Atletico Madrid har ett rykte av sig att fokusera på det defensiva i den här typen av matcher. Å andra sidan har laget sett väldigt starka ut i sitt anfallsspel i vår och det kan vara så att Diego Simeone gärna sätter igång den delen av spelet även i sin matchplan.

Det känns som att dagsformen – inledningen på matchen egentligen – blir väldigt definierande för hela matchen här. Det kan bli åka av från båda håll och då kan det bli så att vi sitter bänkade för en målsprakande tillställning. Det kan också vara så att Real Madrid inte kommer igenom ett tätt bortalag, som slår om i kontringar så fort bollen erövras.

Det är inte lätt att veta, men för den som ämnar spela på matchen kan det vara klokt att låta den inledande kvarten vara riktmärke för spelet. Dagsformen från båda sidor lär sätta tonen här.

Slaget om mittfältet

Vem som vinner mittfältet är nästan alltid en central fråga i fotbollsmatcher. Det är där matchens taktpinne delas ut och det lag som får fatt i den tenderar att kunna styra matchen i den riktning som de själva behagar.

I just den här matchen känns slaget om mittfältet extra centralt. Atletico Madrid bygger hela sitt mittfält med ettriga, bollvinnande spelartyper som har en god taktisk slipning. Tanken är att stänga ytorna mellan lagdelarna och ligga väldigt tätt med hela laget. Kollektivet Atletico Madrid är enormt intressant att följa och där är just mittfältet den centrala delen.

För att Real Madrid ska lyckas bryta ner och såra Atletico Madrid behöver laget hitta in mellan backlinjen och mittfältet, samt komma runt på kanterna runt ett ofta ganska centrerat mittfält i Atletico Madrid. Åt andra hållet gäller det för just Atletico Madrid att se till att det här inte är möjligt.

I förenklade termer lär Real Madrid vilja bedriva mestadels av spelet här – inte minst i egenskap av hemmaplan – varpå Atletico Madrids mittfält får den viktiga rollen som konstant störningsmoment. Just i den delen av spelet är spelare som exempelvis Koke, denna uthålliga spelare, väldigt viktiga för att hela tiden jaga Real Madrids mittfält och inte ge dem en lugn stund med bollen. För får spelare som Toni Kroos och Luka Modric tid att titta upp kan de såra Atletico Madrid ordentligt.

Håll koll på djupledshoten

Även fall Atletico Madrid inte väntas ta tag i den här matchen från start rent spelmässigt finns det all anledning att frukta laget om du håller på Real Madrid. Diego Simeone har lyckats bygga ett lag som både behärskar att dominera en match spelmässigt och ligga lite lägre samtidigt som motståndaren tillåts att hålla bollen.

Oavsett hur Atletico Madrid tar sig an matchen eller hur matchbilden ter sig vad det lider har laget en solklar förmåga att konstant hota. En stor förklaring till det här ligger i anfallsparet, som ofta påstår av två pådrivande, snabba och fullkomligt otroligt löpstarka spelare. Griezmann och Gameiro tros starta just den här matchen och där kan vi snacka löpstyrka.

Inte nog med att det är två flinka, snabba och uthålliga spelare – det är två spelare som verkar ha en stark anpassningsförmåga utifrån de matchtypiska instruktioner som delas ut innan matchen. Tanken är att Atletico Madrids anfallspar ska vara konstant medverkande i det defensiva spelet, där huvudrollen handlar om att låsa av passningar mot utvalda spelare hos motståndarna och hela tiden pressa ner backlinjen så mycket det bara går. Genom att hela tiden ligga på gränsen till offside måste Real Madrids backar hela tiden hålla ett öga på anfallarna för att undvika snabba omställningar på spelare med stort försprång.

Just den delen kan visa sig extremt viktig: att hålla koll på djupledshoten. Det kan vara en lång boll från egen planhalva eller en snabb återerövring på offensiv planhalva, men oavsett vad är Atletico Madrids livsfarliga i djupledsspelet. Om laget ska näta på Santiago Bernabeu är det förmodligen vägen – om det inte sker på en fast situation vill säga – som det ska hända.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: