18 december 2019 Monterrey Bayern München Speltips

Taktisk analys inför Real Madrid – Bayern München 18/4

Nu grottar vi ner oss ordentligt i matchen mellan Real Madrid och Bayern München. Här dissekerar vi matchen med vår taktiska analys, som ger dig som läsare mer att gå på inför det heta mötet.

  Hämta en ny bonus inför returerna – Här hittar ni bonusguiden!

Champions League-kvartsfinalerna är framme vid sina returer och den första dagen hamnar fokus på den heta matchen i Madrid. Hemmalaget Real Madrid ska där försvara sin 2-1-ledning mot Bayern München.

Det här är två lag som mycket väl kan stå där som mästare i slutet av maj månad. Det är med andra ord en hel del som ligger i potten här. Det här blir också en intressant returmatch mellan de båda tränarna. Zinedine Zidane, som tränar Real Madrid, och hans motsvarighet i Bayern München – Carlo Ancelotti.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som trots allt finns mellan lagen. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som vi väntar oss.

Här är lagens väntade startelvor

Det här två lag som i grunden formerar sina respektive startelvor likadant, där ett absolut fokus ligger på den offensiva delen av spelet och med stor frihet för kreativa, offensiva spelare.

Så disponerar Bayern München sitt lag

Bayern München ligger – som var var inne på redan förra veckan – inne med det som mycket väl kan vara fotbollsvärldens absolut mest breda trupp. Å andra sidan saknas det inte direkt spets i laget heller.

Det finns också en bredd i spetsen. Det vill säga att laget har en förmåga att hota på flera olika sätt och med olika typer av spelare, där snabba kanthot som Ribery och Robben kompletteras med tunga boxspelare som Lewandowski.

4-3-3 är hur som helst det spelsystem som används. Redan från backlinjen är Bayern München ett oerhört solitt lag, men där samtliga spelare också har offensiva kvalitéer som bollbehandling och förmågan att sätta bollen framåt och inte bara i sidled. Just idag, med problem på mittbacksfronten, lär det stuvas om något och Bayern München kan tappa lite kraft även på vänsterkanten. Detta då den ordinarie vänsterbacken David Alaba väntas spela mittback.

Xabi Alonso har en nyckelroll som temposättare och balansspelare på mitten. Mot ett organiserat Real Madrid blir han vital när det kommer till kantbyten och att sätta fart på bollen. Vid sin sida har han löpstarka spelare i Vidal och Thiago, som är viktiga i återerövringsfasen, men som också kan hota ordentligt i offensivt straffområde. Det lär behövas.

Så disponerar Real Madrid sitt lag

4-3-3 är grunden för Real Madrid, som med en skadad Gareth Bale lär disponera laget lite annorlunda. Isco väntas komma in i walesarens frånvaro. Med tanke på att det är en annan spelartyp förväntar vi oss också att han tar en lite annan roll.

Möjligen är det så att Cristiano Ronaldo och Karim Benzema känns ännu friare tyglar, medan Isco tar ett mer betydande defensivt ansvar och ett tydligare ansvar i rollen som länk mellan lagdelarna. Det här kommer till stora delar handla om att försvara 2-1-ledningen och då kan anfallsspelet inledningsvis mycket väl få handla om att bara sätta de två toppspelarna i spel.

Precis som i Bayern München finns också en påtaglig defensiv organisation i detta Real Madrid, något som Zinedine Zidane faktiskt fått beröm för att ha stärkt ytterligare. Till den här matchen finns det dock vissa problem just i försvarslinjen. Både Pepe och Varane rapporteras missa matchen, varpå Ramos lär få sällskap av Fernandez i mittförsvaret. Det är ett klart avbräck. Det är dock så att hela Real Madrid lär ha ett tydligare defensivt tänk här – konstigt vore annars.

Mittfältet får därmed en central roll i Real Madrid, här som den lagdel som ska sätta tempot och se till att bollen inte tappas i onödiga delar av planen. Det gäller också att täta till bakåt och se till att hålla koll på ett djupledslöpande mittfält i Bayern München. En hel del att hålla reda på alltså.

Tre nyckelfaktorer att ta i beaktande

När kommer det första målet?

Spelbolagen är helt ense om att det här blir en målrik historia. Med tanke på att båda lagen besitter en närmast häpnadsväckande offensiv kvalité är det ganska logiskt att spelbolagen tänker så. Att båda lagen har problem i defensiven – med skador på nyckelspelare i mittförsvaret – stärker den tesen ytterligare.

Å andra sidan har vi ett Real Madrid som är väldigt starka på hemmaplan och som i grunden är ett mycket välorganiserat lag. Detta även med en vikarierande mittback i laget. På hemmaplan har vi sett Zinedine Zidanes mannar stänga igen matcher för.

Därför tror vi att en väldigt central fråga inför matchen är när det första målet kommer. Att mål förändrar matcher är en klyscha som får “bollen är rund” att verka nytänkande, men det ligger å andra sidan väldigt mycket i det. Klyschan blir extra användarbar tack vare bortamålsregeln, som gör att det alltså inte räcker för Bayern München att göra ett mål här.

Tyskarna måste göra minst två strutar för att kunna ta sig vidare. Samtidigt finns det ingenting att förlora och i takt med att minuterna tickar på måste det tyska risktagandet öka för att stärka chanserna att faktiskt få in bollen. Skulle Real Madrid göra mål och hålla nollan långt in i andra halvlek kan tyskarnas motivation försvinna, men om det är Bayern München som gör det första målet får vi en helt annan matchbild.

Som neutral åskådare är det på sin plats att hoppas på ett tyskt ledningsmål tidigt i matchen. Det lär sätta rejäl fart under fötterna på båda lagen.

Bayern Münchens presspel blir centralt

Med tanke på att det är gästerna som måste göra två mål är det också gästerna som måste kliva framåt i banan. Risken är stor att ett spelskickligt Real Madrid dödar stora delar av matchen genom ett effektivt bollinnehav. Det säger sig själv att det blir väldigt svårt för tyskarna att göra mål om de inte har bollen.

Därför blir det tyska presspelet – som är ett av lagens starkaste områden – väldigt centralt här. Dels handlar det om att återerövra bollen så fort det bara går. Detta för att stärka chanserna att faktiskt skapa målmöjligheter. Därtill finns det en klar fördel att vinna bollen högt upp i banan, då det ofta leder till omedelbara målchanser när motståndarlagets lagdelar inte ligger i synk.

Det blir också viktigt att sätta tonen med hjälp av presspelet. Ett mer passivt, lågt sittande försvarsspel sänder helt fel signaler. Ett mer aktivt presspel gör att laget är mer på tårna och förhoppningsvis – sett ur tyskarnas synvinkel – kan skrämma sina motståndare lite.

För Real Madrids del handlar det om att kunna hantera den förmodat höga pressen. Om det går att spela sig förbi den första och andra pressen som kommer finns det enorma ytor bakom att ställa om i. I sådana ytor kan en sådan som Cristiano Ronaldo nog trivas som fisken i vattnet.

Förmågan att förändra matchbilden

I en match som denna – när resultat på förhand trots allt är väldigt tight – är en viktig faktor hur tränarna tänker sig att kunna förändra matchbilden under matchens gång. Som vi varit inne tidigare finns det en överhängande risk att ett tidigt mål åt endera håll påverkar matchbilden en hel del. Beroende på vilket lag som nätar blir matchbilden påverkad på komplett skilda sätt.

Den här matchen kan – lite liknande den första matchen – ha helt olika karaktär i olika delar av matchen. Senast var det tyskarna som började bäst, men som tappade spelövertaget desto längre matchen led. Hur det artar sig i returmötet är oklart så här på förhand, men att tränarna och de tongivande spelarna i respektive lag har en viktig roll i att försöka styra matchen är självklart.

Det här kan mycket väl bli en taktisk kamp in i slutminuterna, lite beroende på vad det står. Det gäller att ha flera scenarion förberedda i huvudet för att på så sätt kunna hantera handlingskraftigt och snabbt. Vad händer exempelvis om Bayern München nätar i matchinledningen? Eller om Real Madrid är laget som gör första målet? Det finns många potentiella frågor som kan behöva förberedda svar. Det lag som kan anpassa sig snabbt efter nya förutsättningar lär ha en god chans att gå segrande ur striden.

 Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades:

1: 41%
X: 25%
2: 34%
Över 2,5 mål: 70%
Under 2,5 mål: 33%