Taktisk analys inför Sverige – Vitryssland 25/3

Simon Pålsson Publicerat: 22 March 2017

Det svenska landslaget är tillbaka med en viktig match i VM-kvalet, hemma mot Vitryssland. För att ge dig som läsare, åskådare eller spelare lite mer kött på benen djupdyker vi nu i matchens mer taktiska beståndsdelar.

Hämta en bonus inför helgens landslagsfotboll i Sveriges bästa bonusguide! 

Precis som brukligt när det står stora matcher på schemat utökar vi vår bevakning ytterligare. Vid sidan om det ordinarie speltipset – som du för övrigt hittar här – vill vi analysera det svenska landslagets viktiga kvalmatch mot Vitryssland ur ett mer taktiskt perspektiv.

För att ge dig som läsare, spelare eller åskådare lite extra kött på benen inför matchen djupdyker vi helt enkelt i de taktiska förutsättningarna inför mötet. Att Sverige behöver och borde vinna är en sak – men hur behöver Janne Anderssons lag spela för att lyckas med det? Jonas Thern, som har varit huvudansvarig för att scouta Vitryssland, har säkert en bra plan.

Här är lagens väntade startelvor

Det är utan någon som helst tvekan två lag som kommer att ha olika inställning till det här mötet. Sverige behöver vinna och ska i egenskap av hemmalag vara spelförande. Det är någonting som passar väl med Janne Andersson vision. Vitryssland å sin sida lär använda sig av en något mer defensiv approach.

Så disponerar Sverige sitt lag

Det är inte helt enkelt att förutse hur Janne Andersson formerar sitt lag, men att spelidén är betydligt tydligare nu än under Erik Hamréns tid är ingen hemlighet. Nu vill Sverige vara mer spelförande och det är tydligt att denna spelidé genomsyrar laguttagningarna också.

I truppen finns många intressanta namn, däribland Sam Larsson från Heerenveen. Den offensivt lagda mittfältaren har haft en fin säsong och kan hota vilket försvar som helst. Tillsammans med Emil Forsberg, som under en period var en av Europas hetaste spelare, är han en spelare som kan orsaka enorm huvudbry hos motståndarna. Känslan är att Jakob Johansson, som gjorde en fin insats senast, slås med Oscar Hiljemark om platsen bredvid Albin Ekdahl på mittfältet. Där har vi två bolltrygga spelare, men där Jakob Johansson eller Oscar Hiljemark står för lite mer tyngd.

På kanterna vill Janne Andersson ofta ha spelare som är trygga med bollen, samtidigt som de gärna får ha förmågan att smyga in lite för att lämna plats åt ytterbacken. Tidigare har det varit främst vänsterbacken som ska följa med i anfallen, varpå Emil Forsberg fått en roll som en slags släpande anfallare i det offensiva spelet.

Victor Nilsson Lindelöf rapporteras vara lite småskadad och kan missa matchen, men på mittbackspositionen finns fantastiska alternativ i form av formstarka Pontus Jansson och Filip Helander. De båda malmöiterna är nästan för bra för att inte starta, men just nu är det svenska landslaget mycket starkt i mittförsvaret. Kaptenen Andreas Granqvist är svårpetad och bidrar förutom med sin rutin även med ett starkt huvudspel, som kan bli extra viktigt mot ett Vitryssland som lär vilja utnyttja fasta situationer.

Känslan är att Sverige kommer att försöka på den inslagna vägen med ett snabbt passningsspel, en offensiv vänsterback i Ludwig Augustinsson och en Emil Forsberg som ska få så mycket boll som möjligt i närheten av straffområdet. På topp är Ola Toivonen och Marcus Berg förhoppningsvis målfarliga nog i boxen. Om Sverige fortsätter i samma stil som mot exempelvis Frankrike ska det här vara tre poäng.

Så disponerar Vitryssland sitt lag

I ärlighetens namn är det inte lika enkelt att ge en klar bild av vad som går att förvänta av Vitryssland. Det är inte ett namnstarkt lag som ställs på banan, men det är å andra sidan inte en slagpåse som gästar Friends Arena. Det finns en tydlig organisatorisk struktur i laget, som dock saknar riktiga spetsspelare.

Så här långt i kvalet har laget plockat hem två poäng, varav en hemma mot Frankrike i premiären. Då var ett ineffektivt Frankrike inte tillräckligt skarpa i de avgörande lägena för att vinna. Vitryssland gjorde också en bra insats och det är någonstans där vi tror att laget nu tar avstamp inför den här matchen.

Den egna spelidén utgår naturligt nog från att skydda sitt eget mål. Särskilt på bortaplan har laget haft svårt att hävda sig spelmässigt. 4-1-förlusten mot Holland är ett bevis på det. Om det svenska laget fortsätter med samma fart som mot Frankrike kan Vitryssland, som alltså använder sig av ett defensivt inriktat 4-5-1, få det tufft.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Vem ska göra målen för Sverige?

När Zlatan Ibrahimovic slutade i landslagets lämnades ett stort hål, speciellt när det kommer till målskyttet. Landslagets självklara målskytt fanns inte längre med och andra fick kliva fram. Det har i ärlighetens namn varit lite av ett problem, men med Emil Forsberg har det funnits hopp.

Inför matchen mot Vitryssland är en stor fråga helt enkelt vem som ska göra målen. Emil Forsberg har inte varit lika het de senaste veckorna. På anfallet väntas Ola Toivonen, som inte ens startar i sitt klubblag, ta plats bredvid Marcus Berg, som visserligen gör en hel del mål, men som också gjort sig känd som en målsumpare i landslaget.

Mot ett lågt sittande Vitryssland, som kommer ta till alla till buds stående medel för att irritera Sveriges offensiv, kanske det inte skapas så mycket chanser. Det krävs en bra rörlighet och en effektivitet när lägena väl dyker upp. Just rörligheten såg väldigt bra ut mot Frankrike och hittar Sverige bara samma spel ska det inte vara något problem.

Men vem ska göra målen? Där finns det trots allt ett litet orosmoment.

Tålamod är som alltid en nyckelfaktor

För att bygga vidare på det fina spelet från matchen mot Frankrike, som Sverige visserligen förlorade med 2-1 till slut, krävs det ett stort tålamod från spelarnas håll. Det här är extra viktigt i en match mot ett lag som väntas ha en mycket defensiv inställning.

Janne Andersson har verkligen lyckats på det här området hittills. Sverige spelar betydligt mer kontrollerat med bollen numera och har en trygghet i den spelidé som laget uppenbarligen står bakom. För att Vitryssland ska besegras krävs att den spelidén följs och då är det tålamod som gäller.

Skulle det ta 30, 60 eller 75 minuter innan Sverige får in 1-0 får det vara så. Spelarna behöver stå bakom spelidén och tro på den hela vägen. Tålamod blir som sagt en nyckelfaktor.

Att kreativa spelare faktiskt släpps fria

I ett svenskt landslag som inte riktigt är lika stjärnspäckat längre gäller det att värna de kreatörer vi trots allt har. Den som sticker ut allra tydligast är Emil Forsberg, som blir en nyckelspelare i speciellt sådana här matcher. För att undvika att spelet blir statiskt behöver Forsberg släppas fri.

Här gäller egentligen två saker. Dels behöver vänsterbacken, troligen Ludwig Augustinsson, komma konstant längs vänsterkanten för att fylla den luckan. Då kan Emil Forsberg få utrymme att vandra inåt i banan, där han hotar betydligt oftare än ute på kanten.

En annan viktig del är att innermittfältet är rörligt och finns tillgängliga att täcka upp. Skulle Emil Forsberg ge sig ut på offensiva äventyr krävs det att innermittfältet slänger ett öga eller två i luckan som uppstår bakom honom – inte minst för att vinna boll i andrafasen. Den typen av långa, malande anfall kan också bli en nyckelfaktor tillsammans med tålamodet.

Det finns fler kreativa spelare i Sverige – Ola Toivonen exempelvis – som gärna får kliva fram. Såvida idén om bollinnehav bär frukt krävs det att dessa spelare vågar bryta mönster.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: