Taktisk analys inför Juventus – Barcelona 11/4

Simon Pålsson Publicerat: 10 April 2017

Här synar vi matchen mellan Juventus och Barcelona i Champions League lite extra. Den taktiska analysen är till för att ge dig som läsare, spelare eller åskådare så mycket nyttig info som möjligt inför matchen.

Fyll på spelkassan inför veckans CL-matcher: Sveriges bästa bonusguide hittar du här!

Då är det äntligen dags för kvartsfinaler i Champions League. Först ut är matcherna mellan Borussia Dortmund och AS Monaco, samt de italienska mästarna Juventus mot FC Barcelona. Vårt fokus hamnar på den andra matchen, som i mångas ögon gäller som huvudmatch.

Faktum är att det här till och med kan vara den mest intressanta av samtliga kvartsfinaler, lite beroende på vem man frågar såklart. Att det är två lag som har chansen att knipa CL-titeln vågar vi dock påstå redan nu, varpå matchen i fråga självklart växer i sin attraktionskraft.

I den här taktiska analysen hoppas vi belysa de skillnader som trots allt finns mellan lagen. Tanken är också att försöka ge en fingervisning om den matchbild som kan vänta under tisdagskvällen.

Här är lagens väntade startelvor

Som bekant är det här två lag som bedriver sin fotboll på lite olika sätt, någonting som syns redan i hur de disponerar sina startelvor.

Så disponerar Juventus sitt lag

4-2-3-1 eller möjligen 4-3-3. Åsikterna går lite isär när det kommer till hur man ska översätta Juventus spelsystem och spelsätt till siffror. Det finns dock ett par delar av spelet som är väldigt signifikativa för den italienska storklubben.

2010-talet har varit väldigt framgångsrikt, speciellt inhemskt, för Juventus. På senare år har laget befäst sin position som den överlägset starkaste klubben i Serie A, något som kan härledas till en tydlig och stark spelidé. Det här är ett lag som bygger sitt spel bakifrån.

Det märks tydligast i den väldigt starka backlinjen, där Bonucco och Chiellini står för defensiv stadga och där framförallt Evra på vänsterkanten ska följa med mycket i anfallsspelet.

I övrigt är tanken att ha en allmänt stark centrallinje och att täta till så mycket det bara går i mitten. Det är troligen av yttersta vikt mot ett kombinationsstarkt Barcelona. Khedira och Marchisio ska hjälpa till att täppa till centralt. Det är två starka bollvinnartyper med bra driv i steget.

I offensiven handlar mycket om att få in bollen i boxen. Där finns det kvalité så det räcker och blir. Higuain har en närmast unik förmåga att sniffa sig fram till målchanser. Mandzukic, Dybala och Cuadrado är också offensiva hot som ofta får ganska fria roller i det offensiva spelet.

Så disponerar Barcelona sitt lag

Det ska bli intressant att se hur Barcelona förhåller sig till den här bortamatchen, med tanke på vad som hände i förra rundan. Då åkte laget på 4-0 borta mot PSG, ett resultat som man visserligen lyckades vända på, men som vittnar om att det finns saker att jobba på i laget.

Barcelona lär köra vidare på sin egen variant av 4-3-3, där den offensiva trion bestående av Neymar, Messi och Suarez har minst sagt centrala roller. När tiki-takan inte är lika påtaglig som för några år sedan har Barcelonas spel än tydligare handlat om att få upp bollen till den offensiva trion så snabbt som möjligt. Väl där kan egentligen allting hända.

På bortaplan finns det vissa risker med spelsystemet, som trots allt lämnar en del luckor bakåt. Ingen av de tre där uppe är särskilt starka i det defensiva spelet. Utan den defensiva balansspelaren – det som den nu avstängda brukar vara Sergio Busquets – hade Barcelona blivit väldigt sårbara. När man misslyckas med att få kontroll på motståndet – som mot PSG borta – finns det dock klara defensiva brister nu också.

Backlinjen är som vanligt snarare spelskicklig än superstark. Det är helt enkelt en backlinje som passar bäst när Barcelona är spelförande. Med Sergio Busquets borta och med Juventus som motståndare är det oklart om Barcelona verkligen blir så tydliga spelförare som de vill vara. Låt oss vänta och se.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Vem ersätter Sergio Busquets?

Det är lätt att helt och fullt bländas av den offensiva briljans som Barcelona besitter. Med spelare som Neymar, Suarez och Messi vore det rent av korkat att inte lyfta fram offensiven – men för att Barcelona ska lyckas mot lite tyngre motståndare krävs att defensiven fungerar.

En stor del till att Barcelona trots allt varit så framgångsrika i flera säsonger nu stavas förmodligen Sergio Busquets. Den defensiva mittfältaren är inte den mest älskade fobollsspelaren i världen, men har oerhört fina kvalitéer som är direkt vitala för Barcelonas balans. Han har en stark placeringsförmåga, är enormt trygg med bollen, bidrar med lite fult spel och ser till att förstöra motståndarnas attacker så mycket han bara kan.

Nu är Sergio Busquets avstängd och frågan är vem som ska ersätta honom? Då menar vi egentligen inte i spelargången, utan snarare hans roll på planen. Mot PSG på bortaplan blev det extremt tydligt vad sårbara Barcelona kan vara. Att behöva ta sig an Juventus på bortaplan utan Sergio Busquets är en uppgift som kan bli väldigt svår. Därför är det av yttersta vikt att någon tar hans roll, speciellt i defensiven.

MSN – Messi, Suarez, Neymar

Det går inte att lyfta upp en match av den här digniteten utan att belysa vikten av MSN, det vill säga Messi, Suarez och Neymar. Den gyllene trion i Barcelona är helt enkelt för bra för att inte räknas som en egen faktor i sig.

När matchbilden mycket väl kan bli som sådan att det är Juventus som för matchen och tydligast går för att få in ett segermål går det inte att glömma bort Barcelonas offensiv. Om Juventus skulle göra samma misstag är risken stor att det blir både ett och två baklängesmål.

Det är också det som gör Barcelona så svåra att slå. Till och med på en kollektivt dålig dag kan den individuella briljansen bidra till ett eller två mål. När det vill sig riktigt väl, till exempel i returmötet med Paris Saint-Germain i förra rundan, kan den offensiva trion också vara en starkt bidragande orsak till att laget gör sex mål framåt helt plötsligt.

Juventus har en enormt stark defensiv och den måste verkligen vara på tårna här. Det gäller i synnerhet om matchbilden blir till hemmalagets fördel. Ett enda läge kan räcka för att Messi, Suarez eller Neymar ska få in ett potentiellt helt avgörande bortamål.

Juventus vill överbelasta offensivt

 

Det finns många sätt som Juventus kan hota Barcelona på, men en central del för att det här ska gå vägen är nog att få in bollen i boxen i tidiga skeden. Väl där finns det mycket kvalité, allra främst i Higuain, men också i spelare som Mandzukic.

Det som är intressant med Juventus anfallsspel är att det finns flertalet olika spelartyper. Det finns lite kvickare, mer svårfångade spelare som Dybala och Cuadrado. Sen finns det tyngre, mer utpräglade boxspelare som Higuain och till viss del Mandzukic.

Mot Barcelona, som trots allt har vissa defensiva problem, är det inte dumt att överbelasta så nära straffområdet som möjligt. Där är katalanerna sårbara och med så pass målfarliga spelare i hemmalaget finns det all anledning att försöka få fram så många situationer så nära mål som möjligt.

Med Sergio Busquets indisponibel finns det också en lucka mellan mittfältet och försvarslinjen i Barcelona. Där blir det viktigt att de mer kreativa spelarna, i det här fallet främst Dybala och Cuadrado, smyger sig in för att därifrån hitta en avgörande passning mot någon av sina offensiva kollegor.

Läs vårt speltips inför matchen här!

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: