Fyra raka segrar – har det vänt för Rangers nu?

Emil Jakobsson Publicerat: 7 November 2017

New York Rangers startade säsongen med att förlora sju av deras åtta första matcher och fick direkt en krissstämpel. Efter nattens 5-3-seger hemma mot Columbus Blue Jackets har laget ny fyra raka segrar och Aftonbladet skriver om Rangers förvandling. Men har det verkligen vänt nu för Rangers? Vi går igenom statistiken i jakt efter ett svar.

New York Rangers fick en mardrömsstart med tolv insläppta mål de två första matcherna och redan där hade de två målvakter utan det bästa självförtroendet. Totalt blev det nio förluster på de tolv första matcherna innan de sedan började vinna. Efter 6-4 mot Vegas, 2-1 mot Tampa, 5-4 mot Florida och nu senast 5-3 mot Colubmus är tongångarna om Rangers helt andra.

– Ja, helt plötsligt vinner man nån match och får lite självförtroende och så blir det omedelbart bättre. Nu har vi mer struktur och även om vi fortfarande begår en del misstag mitt i slottet så känns det helt annorlunda, säger Henrik Lundqvist till Aftonbladet efter segern.

Men har det verkligen vänt för Rangers nu?

Under dessa fyra segermatcher har de faktiskt släppt in tolv mål vilket ger ett snitt på 3 mål per match. Ser man till hela ligan hade ett målsnitt på 3,0 insläppta mål per match gett de en 16:e plats och då ska man även komma ihåg att detta är under en vinst streak. Rangers kan inte räkna med att göra minst fyra mål varje match utan de måsta få ihop defensiven. Det är en av punkterna som talar mot att det verkligen har vänt men det finns en annan underliggande faktor som talar för att Rangers kanske tar fart nu.

Avanderad statisik talar för Rangers

Avancerad statisik har tagit över NHL och ligger till grunden hur många lag bygger sina lag. Kollar man på det som brukar kallas PDO eller SPSv% talar mycket för att Rangers har underpresterat och kommer plocka fler poäng i framtiden. Det är en statisik som kombinerar ett lags räddningsprocent och skottprocent i spel fem mot fem.

Grundan är att de flesta lag bör landa på 100% efter nog många spelade matcher och sedan är avvikelserna så att lag med hög PDO har helt enkelt haft mer tur och kommer förmodligen tappa mer poäng i framtiden samtidigt som lag med lägre PDO under 100 förmodligen haft stolpe ut och kommer prestera bättre längre fram. Ser vi till exempel samtliga lags PDO över de tio senaste säsongerna ihopräknat ligger alla 30 lag (Vegas inte inräknat) en PDO mellan 99,0 – 101,4%.

Ser vi till PDO den här säsongen sticker St. Louis Blues, New Jersey Devils och Washington Capitals ut som alla har PDO över 103% vilket är mest i ligan. Dipp att vänta? Ser vi till vilka lag som haft mest otur och har lägst PDO som vi kan förvänta oss lyft från hittar vi Pittsburgh Penguins, Montréal Canadiens och Buffalo Sabres med låga siffror mellan 93,3% – 96,1%. Men vi hittar även New York Rangers långt ner här. Deras PDO ligger på 98,8% så mycket talar för att de kommer få lite bättre utdelning längre fram. Hela 20 av lagen i ligan har högre PDO efter runt 13 spelade omgångar.

För Rangers del väntar Boston på hemmaplan här närmast. Blir det en femte raka seger eller bryts deras nya svit?