“Håller Klopp på att tappa det?”

Spelbloggare Publicerat: 14 December 2017

I helgen spelades Merseysidederbyt. Som så många gånger förut slutade ett derby mellan Liverpool och Everton oavgjort. Matchen i sig dominerades fullständigt av hemmalaget på Anfield. Som ni säkert känner till vid det här laget kvitterade Everton på straff i den 77:e matchminuten genom Wayne Rooney, som blev alldeles till sig av glädje efter målet. Under matchens gång skapade Everton knappt en enda målchans.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

Efter derbyt som spelades i söndags handlade eftersnacket om något annat, nämligen Klopp. Liverpools manager har under sin tid i Liverpool skaffat sig något av en ovana i att emellanåt håna journalister och ibland ifrågasätter han även deras kompetens när det kommer till fotboll. Och detta gör Klopp oftast i samband med matcher där spel och resultat inte gått Liverpools väg. Då ger han intryck av att vara tjurig.

Efter matchen mot Everton intervjuades Klopp av Sky Sports. Klopp gav inget vidare intryck under intervjun, som varade cirka fyra minuter. Vi som står vid sidan av bör ha förståelse för att en person som intervjuas precis efter match kan vara frustrerad av olika anledningar. Det kan hända oss alla, utan tvivel.

Jag har kollat intervjun några gånger nu och det är med ganska fadd eftersmak jag konstaterar att Klopp verkligen beter sig illa mot journalisten i fråga och han träder över gränsen till ett beteende som definitivt inte är okej. Han säger till reportern att han bara vill prata med folk som kan fotboll. Vi har, som sagt, sett prov på detta förut, men det var det mest extrema exemplet sedan Klopp kom till Liverpool. Intrycken är många under intervjun, har ni ännu inte sett den är det bara att surfa in på Sky Sports för att kolla.

Visst fick Everton något som kan anses vara en billig straff. Men hade inte Dejan Lovren lagt sina båda händer på Evertonspelarens rygg hade inte domaren haft någon anledning att blåsa straff. Lovren ger alltså domaren en möjlighet att blåsa straff. Klopp bör vara lika less på Lovren för det, som på domaren. Klopp var naturligtvis upprörd efter matchen, det skall han vara som manager för Liverpool. Under intervjun hinner Klopp bli arg på reportern, han hånar honom och de experter som sitter i studion som också tycker det var straff.

Det som jag förundras mest över i denna omtalade, och på sociala medier väl spridda intervju, är hur Klopp resonerar kring domarens beslut. Fritt översatt upprepar Klopp följande ungefär: “det vara bara ett lag på banan som spelade fotboll, det andra laget hade inte ens några kontringar och var destruktiva”. Klopp undrar hur domaren kunde blåsa straff för ett lag som inte skapat någonting under 77 minuter. Detta gör mig lite förundrad och Klopp vet mycket väl att fotboll inte är konståkning eller gymnastik, alltså en bedömningssport där domare sätter betyg på atleternas prestationer.

En fotbollsdomare ska fullständigt skita i, ursäkta min franska, om Everton haft 28 avslut eller noll avslut. Är det straff så är det straff! Ett annat klassiskt Bagdad Bob-exempel i sammanhanget är under VM i Tyskland 2006 när Sverige spelade 0-0 mot Trinidad och Tobago i första matchen när Lagerbäck hade fräckheten att påstå att Sverige gjorde en mycket bra match som skapade 28 kvalificerade målchanser. Personligen tycker jag att man gör en dålig match om det skapas 28 kvalificerade målchanser utan att göra ett enda mål. Det är ju en fullständigt usel conversion rate.

De bästa och mest framgångsrika tränarna inom fotbollen har en pragmatisk sida oavsett vilken fotbollsfilosofi de har. Titta på hur Pep Guardiola anpassat och utvecklat City från förra säsongen till denna utan att rubba speciellt mycket på sin fotbollsfilosofi. Titta på vad Conte gjorde förra säsongen med Chelsea. Eller vad Wenger gjorde med Arsenal i slutet på 90-och början på 00-talet, eller Sir Alex under sin tid i United och Mourinho när han var i Chelsea sin första runda eller när han vann trippeln med Inter. Jag börjar bli väldigt tveksam till om Klopp har den förmågan. Kanske är han ett snäpp eller två för romantisk i sin fotbollssyn för att lyckas vinna Premier League?

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan