“Äntligen tillbaka där vi hör hemma – i VM”

Spelbloggare Publicerat: 14 November 2017

Sverige är klart för VM kommande sommar i Ryssland. Det är underbart och oväntat två gånger om. Det som etsat fast på min näthinna efter matchen i Milano, är Mikael Lustigs glädjerusch på domarens slutsignal. Vilken underbar känsla de måste ha varit för honom. Det fanns gott om blågula hjältar på plan på San Siro, för att inte säga precis allihop som varit involverade i Janne Andersson lagbygge och projekt.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Oväntat två gånger om? Ja, när lottningen till kvalgruppen kom trodde jag personligen att det både Frankrike och Holland skulle bli för svåra att rubba i sluttabellen. När vi fick Italien, fyrfaldiga världsmästare, i play-off var det uppenbart att de var favoriter inför dubbelmötet. Men sett över dessa två matcher så har vi fått se vad som är viktigast för ett fotbollslag, att alla spelare vet sina roller och underordnar sig kollektivet. Det är den klassiska svenska fotbollsmodellen, och det var den som tog oss till Ryssland.

För drygt arton månader sedan blev Sverige utslaget ur gruppspelet i EM i Frankrike av just Italien som spelade med helt annan fart, frenesi och engagemang under Conte än under Ventura. På Presskonferensen efter matchen satt en tjurig svensk förbundskapten bakom podiet, Erik Hamrén, och letade bortförklaringar. Få förstod vad han pratade om och få förstod hur han ville att Sverige skulle spela och agera på plan, även vissa av hans spelare. På presskonferensen efter matchen på San Siro applåderades Janne Andersson av de italienska journalisterna. Det har hänt mycket på 18 månader. Skönt att det är till det positiva.

Det var riktigt jobbigt känslomässigt och nervöst att sitta framför TV:n och se matchen på San Siro. Kan faktiskt inte minnas senast det var så jobbigt att se på en fotbollsmatch. En kvart in på andra halvlek infann sig känslan av att domaren blåser av snart, men då var de alltså 35 minuter kvar att spela. Och ju längre matchen led blev de italienska spelarna alltmer nervösa, vilket var bra för oss. Det är många spelare och ledare som förtjänar att hyllas efter det här avancemanget. En som absolut måste hyllas är målvakten Robin Olsen. Killen höll tätt mot Italien i 180 minuter. Robin spikade igen och agerar lugnt och säkert och blir bättre för varje säsong som går. Robin Olsen kunde ha valt att representera Danmark istället för Blågult i landslagssammanhang. Jag är så glad för att han valde Sverige. Nu är vi tillbaka där vi hör hemma, i VM.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan