Både Wenger och Mourinho har chanserat som tränare

Sladjan Osmanagic Publicerat: 3 May 2017

På söndag är det dags för ett möte i Premier League som för tio år sedan hade ansetts vara det största mötet i ligan, sportsligt sett. Det handlar om mötet mellan Arsenal och Manchester United på Emirates. På tio år har dessa klubbars slagkraftighet minskat radikalt, både på hemmaplan och internationellt.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Säsongen 2008-09 spelade Arsenal och Manchester United semifinal i Champions League. Det var under eran av engelsk dominans i den ädlaste av klubblagsturneringar. Året innan besegrade Manchester United Chelsea i Moskva, ni minns finalen där Terry halkade när han skulle slå sin straff i den dramatiska finalen i ett regnigt Moskva. På den här tiden brukade
det vara heta möten mellan United och Arsenal på plan och även slagsmål och matkastning i spelargången efter ett par av dessa matcher. Båda lagen känns betydligt mindre tuffa, både fysiskt och mentalt, idag än då.

United besegrade Arsenal i den där semifinalen våren 2009 med 4-1 sammanlagt. De förlorade den finalen mot Barcelona precis som de gjorde 2011 på Wembley. Även om United tog sig till final då såg man i matchen mot Barca att de var ljusår efter den yttersta eliten i europeisk klubblagsfotboll.

Sedan dess har inte United gjort något större väsen av sig alls i CL. Arsenals största bedrift i Champions League-sammanhang är finalförlusten mot Barcelona i Paris 2006. Närmare än så har Wenger aldrig kommit med Gunners i CL. Till skillnad från Wenger i Arsenal är inte Sir Alex längre kvar i United, som bekant. Med Moyes och Van Gaal vid rodret har klubben tappat mycket på plan, vid sidan av går det fortfarande bra med allt det kommersiella kring en modern fotbollsklubb idag.

Blir det kryss som vanligt?

Nu fajtas Arsenal och United med Liverpool och City om två platser till Champions League nästa säsong. Mer än så behöver inte sägas angående klubbarnas tappade slagkraftighet på
2010-talet. Mourinho är i slutet av sin första säsong i United. Det har blivit en ligacuptitel och i nästa vecka spelar de semifinal mot Celta Vigo i Europa League. Om det var rätt eller fel val med Mourinho hos United kan bara framtiden utvisa. Hans stora problem i ligaspelet i år har varit alla dessa kryss på hemmaplan, närmare bestämt tio stycken. United har med andra ord tappat hela tjugo poäng på hemmaplan. Titta på tabellen och notera vilken effekt detta har haft på United och deras möjligheter att nå CL.

Den stora frågan för Arsenal inför kommande säsong är om Wenger blir kvar eller inte. Personligen tycker jag att det är ett utmärkt tillfälle att kliva av för honom. Under de drygt tjugo år han har varit i klubben har han gjort ett väldigt bra jobb. Tottenham, Liverpool, City och Chelsea agerar och verkar betydligt mer progressiva än vad Arsenal gör. Det är ett perfekt läge för nystart hos Arsenal. Stämningen är inte på topp angående Wenger hos många Arsenalfans, hur kommer det bli om nästa säsong blir lika svag som denna säsong verkar bli?

På söndag har Arsenal en utmärkt bra chans att slå United. Arsenal behöver ta revansch för sin svaga insats mot Tottenham i derbyt senast i ligan. Wengers nya 3-4-2-1 uppställning fungerade inte så bra. United har fem mittbackar skadade (Jones, Bailly, Smalling, Rojo och Fosu-Mensah), Mourinho har skojat om att han måste spela mittback själv. Det lär han inte göra, men det är ett perfekt läge för Arsenal. Eller blir det kryss som vanligt nuförtiden när United är involverade? Det enda jag vet är att båda Wenger och Mourinho passerat sina peakar som tränare.

Sladjan Osmanagic

  Spela oavgjort i Arsenal – United till 3,6 hos Expekt och få 2 000 kr bonus!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan