sladjan-osmanagic

Dags för US Open nästa vecka

Nästa vecka börjar årets sista Grand Slam-turnering i tennis. Det är dags för US Open i New York City, tennisturneringen det svänger mest om i av alla turneringar på både dam- och herrtouren. Kommer det svänga på samma sätt den här gången som det brukar göra?

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Nej, det tror jag inte av olika anledningar. Vi börjar med herrklassen som lider stort av ett par rejäla avbräck. Ingen Djokovic. Ingen Wawrinka. Ingen Nishikori. Tillsammans har dessa tre spelare spelat nio finaler i US Open och tagit tre titlar totalt i turneringen. Exempelvis så har Djokovic spelat final i US Open sex gånger på de senaste sju upplagorna av turneringen. Marin Cilic, som vunnit US Open vid ett tillfälle, är tveksam på grund av skada.

Det gäller även Andy Murray, som hela säsongen haft problem med en höft. Murray har vunnit US Open vid ett tillfälle och även spelat final i turneringen. För US Opens bästa hoppas jag innerligt att både Murray och Cilic kommer till start, annars är jag beredd att sticka ut haka och säga att det är det svagaste startfältet i en Major på herrsidan sedan tidigt 2000-tal. Vilket är väldigt synd, oavsett vem som vinner herrklassen finns en risk för att titeln eventuellt kommer upplevas som aningen devalverad.

Rafael Nadal är numera ny världsetta. Det har han inte varit sedan 2014, den tiofaldige vinnaren av Franska Öppna-mästerskapen. Även om 2017 varit ett svagt år ur ett konkurrensperspektiv är det kul att Federer och Nadal har klivit fram. Det mesta talar för att Federer är year end world number 1 efter ATP-slutspelet i London i november. Och jag håller det som tämligen troligt att han tar sin 20:e Grand Slam-titel på Flushing Meadows i New York City.

Federer spelade final Montreal där det blev förlust mot unge tysken Sasha Zverev. För Nadal blev det tidiga sortier både i Montreal och Cincinnati. I Kanada blev Nadal utslagen av unge Shapovalov (som inte fått något Wild Card, märkligt nog, till US Open) och i Cincinnati besegrade Kyrgios Nadal. Till slut vann Dimitrov mot Kyrgios i Cincinnatifinalen.

Jag håller följande tre spelare som favoriter i herrklassen, vi skall dock ha i åtanke att lottningen äger rum på fredag (denna text är skriven ett par dagar innan lottningen). Federer, Nadal, och Dimitrov. Som outsider har jag unge Zverev. Tysken har fortfarande lyckats gå långt i en Grand Slam och detta kan bli hans genombrott på den allra största scenen. När jag tagit fram mina favoriter till slutsegern har jag utgått från att varken Cilic eller Murray är spelklara till starten av turneringen. Och om de kommer till spel lär de hämmas av sina skador.

Öppen och oviss damsida

På damsidan är det öppet och ovisst också. Dock hävdar jag bestämt att damklassen i år är betydligt mer konkurrensutsatt än vad herrklassen är.

Serena har uppehåll på grund av graviditet och Kerber har haft en besvärlig säsong utan några resultat att skryta om. Halep har underpresterat under hela säsongen och blev fullständigt utklassad av Muguruza i finalen i Cincinnati som var slut efter 56 minuter och Halep lyckades endast vinna ett game i matchen.

Det var för övrigt Garbine Muguruzas första titel i karriären på nordamerikansk mark. Tror hon blir farlig på Flushing Meadows. Spanjorskan med Venezulanska rötter har tidigare vunnit Roland Garros och Wimbledon, men aldrig varit förbi andra rundan av US Open. Det kommer hon fixa den här gången. Muguruza är min tredjehandsfavorit i damklassen. Min andrahandsfavorit är den nuvarande världsettan K. Pliskova som har alla de förutsättningar som krävs för att vara riktigt bra på hardcourt. Dock upplever jag emellanåt att Pliskova tyngs av det faktum att hon är världsetta, vilket påverkar henne mentalt och har negativ effekt på hennes spel. Som förstahandsfavorit i damklassen har jag Svitolina som imponerat under hardcourtsäsongen och haft ett väldigt bra år generellt. Hon vinner US Open.

Venus Willams är min outsider i damklassen. Hon spelade final i Wimbledon i somras och vet att hon kan gå hela vägen om hon har sju bra dagar på Flushing Meadows.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!