Det svänger fort…

Hur illa är krisen i IFK Göteborg? Eller är det ens en kris? Vår expert Jonas Dahlquist ger sin syn på IFK Göteborg och Mats Grens tuffa balansgång.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Malmö är obesegrade, och eftersom de redan har ryckt ifrån så lämnar vi dem helt utanför den här diskussionen.

Två lag har, på de sju första omgångarna, bara en enda förlust hittills i det Allsvenska spelet. Båda har kryssat lite för mycket (fyra ggr, faktiskt), men ändå. Övriga 13 lag i serien har minst två förluster.

Det intressanta med de två lagen som bara förlorat en match vardera är inte att de råkar komma från samma stad. Inte heller är det att de båda tippats som någonstans mellan toppen och mitten. Grejen är att det tydligen är kris och kalabalik i den ena klubben, och ganska så småputtrigt mysigt i den andra.

Detta säger väl mest något om pressen som IFK Göteborg har på sig och pressen som inte Häcken har på sig. Ser man strikt till klubbarnas ekonomi har Häcken underpresterat mer än Blåvitt hittills i år, men i vanlig ordning vägs historia, publiksiffror och annat in – och detta ligger just nu Blåvitt i fatet.

Inget försvarstal för Mats Green, men…

IFK Göteborgs största problem är en våldsamt vanskött ekonomi. Nuvarande ledning har fått ärva problemen och ska komma fram till lösningar som dels ser till att siffrorna blir svarta, dels ser till att resultaten i Allsvenskan inte påverkas nämnvärt. En ganska lurig ekvation och uppgift.

Detta är inte något försvarstal för Mats Gren, men mitt i alla anklagelser får man komma ihåg vad hans uppdrag är och vad han har för möjligheter att klara det. Arbetsbeskrivningen är väl att “trolla med knäna”, och det är ganska mycket begärt. Blåvitt och Gren hamnar i ett sportchefens Moment 22, där kontrakten går ut, ingen vet vilka som är skadefria och värda att satsa på, ingen vet vem som får en formtopp och plötsligt femdubblar sitt värde, och i takt med att Gren avvaktar för att se vad han har råd med och vad han ska göra så rinner kontraktstiderna ut.

Att spelarna vill ha tydliga svar och besked i god tid förstår jag, det vill väl alla? Det är dock inte alltid man får som man vill. Att Mats Gren och Blåvitt vill avvakta i det längsta för att kunna göra så goda bedömningar som möjligt förstår jag också, men återigen; Det är inte alltid man får som man vill.

Skyddsnätet har ryckts undan

För mindre än två veckor sen var Blåvitt obesegrade. Några dagar efter det var de totalt urusla pga 4-0-förlusten mot Häcken. En vecka senare är de plötsligt ganska så OK på planen efter 3-0 mot Kalmar, men med hysterisk röra bakom kulisserna med ordbråk, svikna löften och maktkamper.

“Du är aldrig så bra som folk säger till dig när du vunnit, och du är aldrig så dålig som de säger när du förlorat” passar bra in här, tycker jag. Det finns alltid grader i helvetet. Blåvitt har problem, men tar de fyra poäng eller mer mot 08-motståndarna Djurgården och AIK i de kommande två matcherna så är det återigen annat ljud i skällan. Tar de en eller noll poäng kommer det vara ramaskri.

Mats Gren och Blåvitt fortsätter att gå balansgång, men ännu har de inte ramlat ner. Däremot verkar det som att skyddsnätet har ryckts undan.

Jonas Dahlquist

  Rygga Jonas spel att Djurgården vinner till 2,1 hos Expekt och få 2 000 kr bonus!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]