En botten bottenstrid

Jonas Dahlquist Publicerat: 25 August 2017

Det är svårt att låta positiv när man ska prata om en bottenstrid, förutom att det ska bli väldigt spännande så har liksom varken AFC Eskilstuna, Halmstads BK, GIF Sundsvall, Kalmar FF eller J Södra haft några säsonger att skriva hem om. Ändå kommer minst två av dessa slippa kvala sig kvar. Bara två kommer att ryka.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Förra säsongen behövde man 28 poäng för att undvika direkt nedflyttning och 30 poäng för att slippa kval. Med nuvarande poängsnitt hos de fem bottenlagen är det bara Kalmar som kommer att nå upp till 30 poäng, man undviker direkt nedflyttning om man tar 21 poäng. Bedrövligt låga siffror.

Detta gäller dock bara om varje klubbs poängsnitt fortsätter, och det är här det plötsligt blir intressant. AFC Eskilstuna är till exempel delad nia i “formtabellen” de senaste sex matcherna. Sist i den ligger J Södra och näst sist ligger Giffarna. Utökar man formtabellen till de senaste tio matcherna är det omvänt, att Giffarna är sist och J Södra näst sist.

Halmstad och AFC håller alltså på att knappa in på J Södra och Giffarna, och om två omgångar kan såväl jumboplatsen som nästjumboplatsen ha bytt ofrivillig ägare. Kalmar? De håller faktiskt på att dra ifrån, även om de är indragna poängmässigt ett tag till så verkar de ha värvat sig ur krisen.

För att göra det än mer intressant har AFC sex hemmamatcher kvar på de tio sista omgångarna, och deras spelschema ser ut att vara det mest överkomliga. Bland annat har de både Giffarna och J Södra på Tunavallen.

Halmstads spelschema ser svårare ut. Fem hemmamatcher kvar, och den mot AFC på Örjans Vall i den 29:e omgången kan vara en rysare att se fram emot.

Giffarnas spelschema påminner om Halmstads. Det hade sannerligen kunnat vara enklare, och precis som HBK har de fem hemmamatcher av de tio kvarvarande. De sista fem omgångarna ser svåra ut för Sundsvall, så de gör nog bäst i att börja samla poäng snarast. De har tränarkaosande Örebro till helgen, ett Örebro som de dessutom brukar ha lätt för. En riktigt viktig match!

Avslutningsvis då J Södra, som nästan får be om ursäkt för sin form. Avsaknaden av en Pawel Cibicki-ersättare av rang har varit brutalt tydlig. Ändå ser deras spelschema snäppet lättare ut än Giffarnas och HBK:s, och spelar de in tio poäng till på de tio återstående matcherna kan det mycket väl räcka.

Mitt stalltips just nu är att GIF Sundsvall och Halmstad åker ur direkt, och att AFC får kvala. J Södra klarar sig kvar igen, och det beror i såna fall mer på de övrigas oförmåga än deras egen förmåga, om man säger så.

Det hinner dock hända mycket på tio omgångar, det är trots allt 30 poäng kvar att vinna för alla lag. Egentligen ska de fem bottenlagen tacka varandra, och Kalmar ska nog tacka de andra fyra lite extra, för att de tagit så få poäng att de samtliga är vid liv i tabellen. Egentligen borde de ha ännu längre upp.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

/ Jonas Dahlquist