“En märklig debatt om Zlatan”

Spelbloggare Publicerat: 24 November 2017

I lördags gjorde Zlatan Ibrahimovic comeback efter ett sju månader långt skadeuppehåll. Det var helgens stora nyhet i fotbollsvärlden, det är inte ofta en 36-åring kommer tillbaka efter någon slags korsbandsskada. En skada vi ännu inte fått reda på hur pass allvarlig eller komplicera den egentligen var. Det skall bli mycket intressant att följa Zlatan i United resten av säsongen.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Vilken roll kommer det bli för honom? Hur mycket speltid? Kommer han tillbaka i samma goda form som han hade innan han blev skadad i april? Dessa frågor kommer vi få svar på inom sinom tid.

En annan fråga som hänger lite löst just nu i fotbolls-Sverige är om Zlatan Ibrahimovic ska vara med i VM eller inte. Det varit undersökningar på tidningarnas nätsidor och det har pratats tämligen flitigt om detta på sociala medier exempelvis. Jag måste säga att jag finner det aningen märkligt. För det första är Zlatan frivilligt pensionerad från landslaget. För det andra har han spelat 15 minuter fotboll sedan april. Det går inte att ge honom en rättvis bedömning som fotbollsspelare efter 15 minuter mot Newcastle.

Om Zlatan skall till VM är just ju en ickefråga. Det kommer bli en fråga först när Zlatan kommer tillbaka i vass form och säger att han vill spela VM. Om det går så långt är det en fråga för vår förbundskapten, Janne Andersson, och Zlatan. Vi andra har inget att komma med där. Det stör mig kan jag villig erkänna att det läggs ner så mycket energi på något som just nu är en ickefråga. Och det är en fråga som helt och hållet ägs i första skedet av Janne Andersson och Ibrahimovic. I den andra skedet kommer landslagets spelargrupp in i bilden. Naturligtvis är inte deras åsikter i sammanhanget oviktiga, tvärtom.

Visst tog Zlatan mycket plats tidigare i blågult. Jag tillhör dem som anser att han hade för lite frihet på och utanför plan under Lagerbäck. Men för mycket frihet och makt både på och utanför plan under Hamrénregimen. Tittar vi på Zlatans agerande på plan sedan han kom till United så är det en spelare som lägger ner jobb på att pressa motståndarnas backlinje mer än någonsin tidigare. Ska vi vara aningen dramatiska är jag beredd att påstå att Zlatan pressat motståndare mer under sin korta tid i United mer än vad han totalt gjort i MFF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan och PSG. Det säger något om Zlatans utveckling till att ha blivit mer av en lagspelare, vilket han definitivt har blivit.

Så varför lägger vi fotbollsintresserade i Sverige ner så mycket energi på frågan om Zlatan när det inte ens är en fråga? När jag kollar med mina utländska vänner vad de tycker i frågan är det en självklarhet att Zlatan skall spela VM kommande sommar om han själv vill. Vilket jag är övertygad om att han vill. Zlatan har deltagit i två VM-slutspel. Japan/Sydkorea 2002 var han med för att se och lära och kunde ha gjort mer av sitt inhopp i åttondelen mot Senegal. I Tyskland 2006 underpresterade Zlatan ordentligt. Klart han är sugen på ett VM till.

Handlar det om han inte var med i kvalspelet? Är det enda argumentet? Eller att han sagt att han är färdig med landslaget? Eller att han inte jobbar tillräckligt mycket defensivt? Eller att hans personlighet är för stor? Om Zlatan kommer tillbaka till VM kommer han se till att ta mindre plats i gruppen och lika mycket makt kommer han aldrig få som han fick under den tidigare förbundskaptenen. Ett VM i fotboll är ingen uppvisning i rättvisa. Att komma med argumentet att han inte var med i kvalet håller inte i min värld.

Fotbollsmässigt är vi ett bättre lag med Zlatan och vi får per automatik större respekt från våra motståndare. Minns Henrik Larsson 2004. Eller Torbjörn Nilsson på 80-talet som gjorde comeback i landslaget. Två bra exempel på lyckade återkomster i landslaget. Så varför skulle det inte kunna bli lyckat med en Zlatancomeback?

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan