En omskakad allsvenska

Jonas Dahlquist Publicerat: 22 July 2017

Allsvenskan vänder och vår expert Jonas Dahlqusist konstaterar att Allsvenskan lever som aldrig förr i sin senaste krönika inför helgen.

  Öppna ditt konto hos Expekt – få en unik bonus om 2 000 kr!

The gift that keeps on giving. Det är Allsvenskan, det.

Jag hade kunnat citera mig själv och en massa tidigare krönikor där jag konstaterat att det finns få, eller inga, ligor där det kan hända så mycket omvälvande saker på så kort tid och där det – dessutom – är så varenda vecka, varenda match. Det kanske är så att formatet är perfekt? På något sätt hinner det iallafall aldrig bli serielunk, det finns aldrig betydelselösa matcher.

Nu när serien vänder är det en annorlunda Allsvenska än för en vecka sen. Östersund har bragdslagit Galatasaray, Malmö FF har slarvat sig bort från Champions League, IFK Göteborg har gjort bort sig i Örebro, sparkat tränarna och inrättat en ikon som andre styrman.

“De som skräller mest hittills”

Samtidigt är många saker lite som väntat. AFC och HBK är kvar i botten. Kalmar, J Södra och Giffarna hovrar strax där ovanför. Malmö leder klart, AIK är en bit bakom och Djurgården, Örebro och Hammarby svajar i prestationerna. Sirius? Ja, det är väl de som skräller mest hittills. Jag är mycket imponerad av deras lagbygge och spel.

Tidigare har jag alltid sagt att “närheten” är Allsvenskans främsta egenskap. Det är ju vår egen liga, med våra egna spelare, där man varje vecka kan ta sig till en träning och faktiskt hälsa på stjärnorna. Eller se dem på stan. Nu börjar jag svänga åt att det istället är oförutsägbarheten som är Allsvenskans USP. Tänk att vi kan ha favoriterna i klar ledning, de två främsta bottenkandidaterna på nedflyttningsplats, och ändå ha känslan av Hela Havet Stormar! Det håller nyfikenheten vid liv, det gör att i princip allt har ett nyhetsvärde.

Allsvenskan lever som aldrig förr, och bäst av allt är att nästa vecka kan man säga samma sak igen.

  Öppna konto hos Expekt – få en unik bonus om 2 000 kr!

Jonas Dahlquist

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan