4 juni 2017 AFC Eskilstuna AIK

EXTRA: IFK Göteborg – AIK inställd efter hot och försök till matchfixning

Det allsvenska storklubbsmötet mellan IFK Göteborg och AIK har blivit inställt efter ett matchfixningsförsök, där fokus riktats mot en eller flera AIK-spelare.

– En allvarlig attack på svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, förklarar Håkan Sjöstrand från Svenska Fotbollsförbundet på torsdagens presskonferens.

– Det här är också ett budskap till de som försöker förstöra vår fotboll. Vi kommer jaga er. Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer göra allt vi kan för att identifiera er och få bort er. Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna, fortsätter han.

Minst en AIK-spelare hade blivit kontaktad och hotad till att underprestera för en okänd summa pengar. Detta så att IFK Göteborg skulle vinna matchen, vilken var planerad att spelas 19:00 under torsdagskvällen.

Matchen kommer flyttas och de inblandade klubbarna ska tillsammans med SvFF försöka hitta ett lämpligt datum för den. Planen är inte mer specifik än under 2017 för närvarande.

Första fallet i Allsvenskan

Vid liknande fall i svensk fotboll har spel på matchen i fråga stoppats och detta är därför ett exceptionellt ärende, i och med att matchen blir inställd och framskjuten. Dessutom tillhör det vanliga att spel på matcher stoppas som följd av misstänkta spelmönster, men nu för att en spelare trätt fram.

På frågan om spel inte bara kunnat stoppas:
– Det påverkar de sportsliga förutsättningarna, slår Håkan Sjöstrand fast.

Problemet med matchfixning i svensk fotboll har ökat lavinartat de senaste åren, men det har inriktat på lägre divisioner och Allsvenskan har fram tills nu varit skonad.

– Vi har inget annat fall i Allsvenskan, berättar kriminialkommissarie Fredrik Gårdare.

Matchen kommer flyttas och de inblandade klubbarna ska tillsammans med SvFF försöka hitta ett lämpligt speldatum. Planen är inte mer specifik än under 2017 för närvarande.

Texten uppdateras.