Framtidstro

Jag brukar återkomma till det, och någonstans inbillar jag mig att det betyder att det finns en sanning i det, men framtidstro är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett lag eller en klubb.

  Öppna ditt konto hos Expekt – få en unik bonus om 2 000 kr!

Prestationer som lovar mer inför framtiden är inte bara ett starkt argument för att köpa biljett till nästa match, det är också det som sätter nivån för ens drömmar – och ju mer man tillåts drömma som supporter, desto bättre mår man.

Under förra U21-slutspelet blev vi bortskämda med spelare som Oscar Hiljemark, John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf, Patrik Carlgren, Ludwig Augustinsson, Abbe Khalili… ja, jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Alla med stark personlighet och stark talang, dessutom med en lagom portion kaxighet och vinnarattityd.

Det EM-guldet kändes väldigt vackert, men i ärlighetens namn också som en engångsföreteelse. Om den turneringen spelas 100 gånger med samma lag och samma förutsättningar vinner nog Sverige bara en gång, som tur var så var den gången just den som skedde i verkligheten i Tjeckien 2015.

En enorm bedrift

Imponerande nog tog Håkan Ericsson ett till mycket stora delar nytt landslag in även till det nuvarande mästerskapet i Polen. En enorm bedrift, inte bara med tanke på motståndet i gruppen (Spanien, Kroatien) utan även det jag skrev om precis här ovanför – känslan av att vi trots ett EM-guld ändå är en rejäl outsider.

Som tur är verkar den nya generationen svenska fotbollsspelare strunta ganska högaktningsfullt i om saker tre sig omöjliga eller inte. De ser bara till att det händer ändå. Nu har vi fått Carlos Strandberg, Alexander Fransson, Filip Dagerstål, Anton Cajtoft och ett par till som anledning till framtidstro.

I ett decennium var tanken att Zlatan Ibrahimovic storhet skulle spilla ner över ungdomslandslagen, och på något sätt dra dem med sig. Det blev inte riktigt så, de tog över som en stafettpinne istället. Ring ut det gamla, ring in det nya. Håll ögonen på vägen framför dig mer än i backspegeln. Och så vidare.

“De ser till att vi tar oss uppåt”

Det är möjligt att Sverige inte går vidare från gruppen. Det är i såna fall synd, eftersom det sannerligen funnits lägen att ta fler poäng än vad som gjordes mot England och Polen. Det är däremot inte något som oroar inför framtiden. Tvärtom.

Bara att vi återigen finns med i ett U21 EM-slutspel är en seger i sig, en anledning till framtidstro. I kombination med Janne Anderssons aura och haussen kring det nya A-landslaget, plus att nivån på klubbarna som intresserar sig för de svenska spelarna börjar bli allt vassare, så känner jag enorm glädje inför att möta svensk fotbolls framtid. VM, EM, svenska spelare som kan vinna titlar i Europa, kör på bara! Det är möjligt!

De knuffar på underifrån. De ser till att vi tar oss uppåt.

  Öppna ditt konto hos Expekt – få en unik bonus om 2 000 kr!

Jonas Dahlquist

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]