sladjan-osmanagic

Frank De Boer överlevde i 77 dagar

Frank De Boer har fått sparken från Crystal Palace, fyra matcher in på Premier League-säsongen. Det blev fyra förluster och noll gjorda mål framåt på dessa. Matchen borta mot Burnley var De Boers sista chans att behålla jobbet, var budskapet till De Boer från Palace ordförande, Steve Parrish, inför matchen. Det blev torsk med 1-0. Palace skapade mängder av målchanser; närmare bestämt 23 stycken, enligt den officiella matchstatistiken. Men det var inget De Boer ville lägga större vikt vid efteråt.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Sam Allerdyce tog över Crystal Palace under förra säsongen och lyckades fixa nytt kontakt. Liverpoollånet Sakho var superviktig i defensiven och Wilfred Zaha var ett hot mot samtliga försvar i PL och Christian Benteke gjorde ofta de viktiga målen. Inför den här säsongen ville ordföranden Parrish, som många andra klubbledare, spela en attraktivare fotboll. Inget ovanligt, men då krävs tålamod. Man går inte från medeldistanslöpare till sprinter på ett par veckor. Förändring tar tid, och är man inte medveten om det, blir det 99 gånger av 100 fritt fall.

Det är där Palace hamnat. Mitt i ett fritt fall. Enligt uppgifter i engelsk press träffade Steve Parrish Roy Hodgson redan efter den andra omgången för att diskutera ett eventuellt tränarbyte. Och det mesta talar för att Roy tar Crystal Palace. Det kan säkert vara en lösning som gör att Palace klarar av nytt kontrakt. Roy är en sällsynt erfaren tränare som varit i Inter, Liverpool, Fulham, Halmstad, Malmö FF och Örebro samt engelska landslaget för att ge några exempel på hans rika meritlista.

Det är onekligen en hel del funderingar som väcks gentemot Palaces sportsliga ledning. De Boer hade en gravt misslyckad och kort sejour i Inter förra säsongen där han också blev sparkad. Parrish ville att klubben skulle spela en vackrare fotboll. Fick De Boer förutsättningar till det? Nej. Hade De Boer spelartruppen med sig i sammanhanget? Enligt rapporter från engelsk press stod de inte bakom nye tränarens synsätt på hur de skulle spela. De Boer ville att Sakho skulle köpas loss från Liverpool så fort De Boer tog över Palace. Så blev inte fallet, han köptes in på transferfönstrets sista dag för samma summa som Liverpool krävde innan säsongen drog igång.

Att Crystal Palace och Frank De Boer skiljs åt efter fyra omgångar beror på den sportsliga ledningens naivitet och dåliga verklighetsförankring. Att personer som inte kan vidare mycket om fotboll skall leda klubbar är ett hot mot vår sport i det långa loppet. Det är en trend som blir allt tydligare och något jag definitivt vill se mindre av i framtiden. Tyvärr har jag nog fel där.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]