sladjan-osmanagic

“Fyra av fem toppligor redan avgjorda”

Vi närmar oss 2018 med stormsteg och vi tar oss en titt på Europas fem bästa ligor. Ligorna i England, Spanien, Italien, Tyskland och Spanien rankas som kontinentens fem bästa ligor. Krasst skulle man kunna påstå att fyra av dessa fem ligor redan är avgjorda. Innan nyår, ovanligt värre och ovanligt.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

I England är Manchester City hela 13 poäng före Manchester United. I Spanien är Barcelona nio poäng före Atletico Madrid. I Tyskland hackade maskinen, Bayern Munchen, inledningsvis. Nu leder de Bundesliga elva poäng före Schalke 04. Som vanligt ungefär. I Frankrike har PSG dominerat de senaste åren och de leder Ligue une nio poäng före Monaco. Monaco vann ligan förra säsongen, PSG vann Ligue 1 de fyra föregående säsongerna med en marginal på 14 poäng i snitt till tabelltvåan.

I Tyskland har Bayern ryckt ifrån resten av Bundesliga på de flesta fronterna. Sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt. Bayern har vunnit BL de fem senaste säsongerna. Under dessa fem säsonger har de vunnit BL med 15.5 poäng före tvåan i snitt. En skrämmande överlägsenhet, kan tyckas, om man tycker att sport på elitnivå skall vara jämt och ovisst.

Italien och Serie A sticker ut den här säsongen bland Europas toppligor som den enda ligan som fortfarande inte är avgjord innan nyåret. Juventus har dominerat kraftigt de senaste säsongerna. Turinklubben har vunnit Serie A de sex senaste säsongerna med en marginal på 10 poäng ner till tvåan i genomsnitt. Just nu leder Napoli Serie A en poäng före Juventus och det skall bli intressant att se hur länge årets upplaga av Serie A förblir jämn.

I Spanien har det varit jämt de fyra senaste säsongerna med en marginal på ett till tre poäng mellan tabellettan och tabelltvåan. Tre klubbar har vunnit La liga de fyra senaste säsongerna (Barca två, Real Madrid en och Atlético Madrid en). Säsongen 2012/13 vann Barcelona La Liga med en marginal på 15 poäng och Kataloniens stolthet kan vara på väg mot en ny ligatitel denna säsong med liknande poängmarginal ner till tabelltvåan.

Premier League är en liga vi gärna ser som jämn och oviss. De senaste fem säsongerna har fyra olika klubbar vunnit PL. Chelsea två gånger. City, United och Leicester varsin gång. Under dessa fem säsonger har det varit en skillnad på 7.5 poäng i snitt mellan ettan och tvåan i tabellen.

Är det tänkt att det skall vara på det här viset? Under 2000-talet har, som alla vet, internationell klubblagsfotboll allt mer handlat om mycket pengar och väldigt stora budgetar. Även Champions League håller på att bli aningen utvattnat med 32 lag i gruppspelet. Då kommer resultat som 7- eller 8-0.

Och för mig här den typen av resultat inte hemma i den yttersta elitfotbollen. Den skall vara jämn och oviss. Faktum är att det gått så långt för mig personligen när det kommer till CL att turneringen egentligen börjar i samband med utslagningsfasen på vårkanten.

Finns det något svar eller lösning på en här typen av problematik? Jag skulle absolut inte ha något emot en superliga med, säg Europas 15 till 18 toppklubbar. Som en liga. Alla möter varandra hemma och borta. Det var något som diskuterades för drygt tio år sedan via G18-klubbarna. Då kunde det upplevas som ganska provocerande att vara för en sådan tanke bland fotbollspuritanerna. Min känsla är att det är mindre provocerande idag, även om många fortfarande upplever det som provocerade. Men om de inhemska ligorna skall avgöras utifrån klubbarnas budgetar kan de rikaste klubbarna gärna ha en liga för sig själva som är sportsligt oviss och oförutsägbar. Och om några år kanske fler än jag tycker det är en bra tanke.

Sladjan Osmanagic

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en bonus om 500% extra upp till 500 kronor!

 

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan

[acast src=”https://www.acast.com/uppsnack” width=”480″ height=”480″]