Historien upprepar sig…

Jonas Dahlquist är tillbaka med en ny krönika med fokus på Allsvenskan och det faktum att historien ofta upprepar sig.

  Rygga Jonas spel – Få 2 000 kr bonus hos Expekt!

Det finns få saker spelare och tränare irriterar sig mer på än när man ställer frågor om varför deras lag haft historiskt mycket svårt mot ett annat lag. Irritationen går att förstå, för det som hände för t.ex tio år sen har förstås inte ett dugg att göra med vad som kommer att hända i helgen.

Fast det har det ju. Egentligen.

Det finns alltid en anledning till att sviter byggs på, som den som MFF hade mot Häcken hur länge som helst, eller Djurgårdens neverending derbyfrossa. Slump? Kanske lite. Betydelsefullt? Definitivt.

Här följer tre fakta inför helgens Allsvenska matcher med viss historisk förankring. Trendbrott eller trendförstärkning? Jag sätter mina pengar på det sistnämnda.

Elfsborg-AIK
Det kommer att bli en del mål, förmodligen fyra eller fler. Det här ändå blivit det i fyra av de sex senaste mötena mellan lagen på Borås Arena. Elfsborg kommer inte heller att förlora, av anledningen att de aldrig har förlorat mot AIK på Borås Arena. Senaste AIK-segern kom när Elfsborg spelade på Ryavallen och en målskytt kunde heta t.ex Krister Nordin. Man kan även gissa att varken Oscar Linnér eller Kevin Stuhr-Ellegaard kommer att hålla nollan, eftersom båda lagen gjort mål i samtliga de nio senaste mötena mellan lagen. Typiskt resultat alltså 2-2, 3-2, 3-1, 3-3.

Häcken-Djurgården
Djurgården vinner inte borta mot Häcken längre. Senast det hände var det Jones Kusi-Asare som gjorde målen, och det har trots allt flutit en hel del vatten under broarna sedan dess. Mållöst? Nej, inte hittills det här årtusendet. Båda lagen gör mål? Ja, i mer än hälften av de 20 senaste matcherna de spelat mot varandra. Typiskt resultat därmed 2-0, 2-1, 1-1, 3-1.

Hammarby-Kalmar
De har mötts fyra gånger sedan Hammarby gick upp senast. Tre av dessa matcher har slutat oavgjort. 2010 möttes de i cupen också. Det blev oavgjort. Hammarby vann visserligen i fjol, men det var första gången på fem försök. Historiskt har Kalmar haft väldigt lätt för Hammarby i Allsvenskan, de har till och med övertag på bortaplan. Typiskt resultat här: 1-1, 0-0, 2-2, 1-2.

Jonas Dahlquist

  Rygga Jonas spel – Få 2 000 kr bonus hos Expekt!