Inför NHL-slutspelet: Odds och förutsättningar i östra konferensen

Simon Pålsson Publicerat: 12 April 2017

NHL-slutspelet drar igång med full kraft natten till torsdag svensk tid. Här går vi igenom matcherna i den första rundan av den östra konferensens slutspel.

  Hämta en ny bonus inför slutspelet – Här hittar ni bonusguiden!

Efter en 82 matcher lång grundserie är det äntligen dags för det som vi alla har väntat på – själva NHL-slutspelet. Nu slipper vi se matcher som inte gäller någonting, lag som inte har fått ihop sitt lagbygge och spelare som inte är fullt motiverade.

Nu smäller det på allvar. I takt med att slutspelsskäggen växer sig både längre och tätare blir slutspelet också än mer intensivt, men det rivstartar verkligen med en drös intressanta matcher.

Det här året känns det som att den östra konferensen befäst sin position som den lite hetare. Så var det inte för ett par säsonger sedan. Det skulle inte förvåna oss om det står ett östlag som segrare av Stanley Cup framåt sommaren.

Här reder vi hur som helst rådande förutsättningar och odds inför vad som komma skall.

Montreal Canadiens – New York Rangers

Här kan vi snacka hett möte. Vem minns inte de båda lagens slutspelsserie 2014, när båda målvakterna storspelade i match efter match och det närmast var omöjligt att få hål på varandra? Henrik Lundqvist spikade igen i den sista matchen och hjälpte sitt Rangers att ta sig vidare via en 1-0-seger.

Så här tre år senare är det två lite annorlunda lag, som helt enkelt inte riktigt går att känna igen. Å andra sidan är det två lag som fortfarande har en stark defensiv, men just nu känns båda lite svårplacerade. I sina bästa stunder spelar lagen en ishockey som kan bära hela vägen fram.

Det känns som att Canadiens och Rangers är väldigt jämna. Båda målvakterna lär steppa upp när det behövs som mest, så en och annan tight match vågar vi lova. Det känns också som att slutspelsserien mellan lagen går till minst sex matcher. I nuläget är det Canadiens som är snäppet hetare, men då har de sista veckorna faktiskt inte gällt så mycket för lagen. Det har säkert spelat in.

Båda lagen har lite småskavanker för tillfället, men just nu ser det ut som att i stort sett fulla trupper kan spela på torsdag. Det är åtminstone inga nyckelspelare som beräknas vara borta en längre tid.

Vår känsla inför matchserien: New York Rangers vinner med 4-3 i matcher.

Ottawa Senators – Boston Bruins

Ottawa Senators, med småskadade Erik Karlsson i laget, tar sig alltså an Boston Bruins i första rundan. Vi kan bara anta att det är Senators som går in med det psykologiska övertaget här. Faktum är att laget slog Bruins fyra gånger om i grundserien. Det kan nog vara skönt att ha med sig här.

I tabellen hittade vi lagen extremt nära varandra. Till slut var det bara tre poäng som skiljde lagen åt och även fall säsongen inte varit någon dans på rosor känns det här som två lag som hör hemma i ett slutspel.

Styrkeförhållandet är lite oklart, men att Senators skulle vara fyra raka segrar bättre än Bruins känns lite väl att ta i. På slutet av grundserien är det dessutom Bruins som varit det mer formstarka laget av de båda, med sex vinster på de åtta senaste matcherna. Komiskt nog kom en av de här förlusterna mot just Senators.

Med tanke på att laget trots allt har fyra raka inbördes segrar – samt har fördelen att få spela en match mer på hemmaplan – måste vi tro på Senators här. Men 4-0 det känns osannolikt.

Vår känsla inför matchserien: Ottawa Senators vinner med 4-2 i matcher.

Vår känsla inför matchserien: Ottawa Senators vinner med 4-2 i matcher. 

Washington Capitals – Toronto Maple Leafs

Här har vi ett stjärnspäckad Washington Capitals som ska försöka ta sig vidare utan att behöva förta sig alldeles för mycket. Laget är det lag i den östra konferensen som av spelbolagen anses troligast att få lyfta Stanley Cup-bucklan framåt juni.

För att så ska bli verklighet måste Toronto Maple Leafs alltså slås ut. Om laget presterar på den nivå som vi vet att de kan ska det inte vara några konstigheter. 118 inspelade poäng på 82 omgångar i grundserien var klart bäst i hela ligan. Det går att jämföra med Maple Leafs, som precis tog sig vidare med sina 95 inspelade poäng. Det är trots allt ganska stor skillnad.

Två vinster på tre möten är Capitals facit mot Maple Leafs den här säsongen. 12 gjorda mål på dessa tre matcher vittnar också om att Maple Leafs har lite svårt för Capitals stjärntäta offensiv. Märk väl att skadeläget i Capitals också ljusnat ordentligt på sistone. Det går att jämföra med Maple Leafs lilla skadehelvete.

Stephane Robidas, Nathan Horton och troligen även Joffrey Lupul går inte att räkna med i den här matchserien. Därutöver är Nikita Soshnikov, Eric Fehr, Josh Leivo, Frederik Andersen, Roman Polak och Nikita Zaitsev osäkra till spel i den första matchen. Vad som sker därefter låter vi vara osagt, men det är verkligen inget skadeläge som stärker Maple Leafs direkt.

Vår känsla inför matchserien: Washington Capitals vinner med 4-1 i matcher.

Vår känsla inför matchserien: Washington Capitals vinner med 4-1 i matcher.

Pittsburgh Penguins – Columbus Blue Jackets

Sist men inte minst är det intressanta mötet mellan Penguins och Blue Jackets, ett lag som inledde säsongen på ett strålande sätt, men som mattats av under våren. I sina bästa stunder bjuder Blue Jackets verkligen upp till dans och har en offensiv av sällan skådat slag.

Penguins är inte heller ofarliga direkt. Med 278 gjorda mål i grundserien blev man NHL:s klart mest målfarliga lag, något som låg till grund för att man trots allt slutade som nummer två i den totala NHL-tabellen. Att pingvinerna ska gå hela vägen och lyfta Stanley Cup-bucklan betalar som bäst 10,00 gånger pengarna. Det säger en del om vilket starkt lag det här är.

Orosmomentet för Penguins är att offensiva nyckelspelare som Evgeni Malkin, Carl Hagelin och Chris Kunitz fortsatt är skadade. Samtliga närmar sig en comeback, men det är i nuläget oklart när det kommer. Det kan bli så att laget får klara sig utan trion i de inledande matcherna. Där kan vi verkligen snacka avbräck. Kris Letang är borta resten av säsongen.

Ryan Murray är borträknad från den här matchserien. Därutöver kan Blue Jackets få klara sig utan David Clarkson, Lukas Sedlak och Zach Werenski. Skadeuppdateringar kring dessa lär komma vad det lider.

Det som talar för att Blue Jackets kan skrälla lite här är egentligen två saker. Dels är det ett mycket starkt lag, som är väldigt beroende av momentum. Om laget inleder bra kan det rent av bli så att Penguins inte orkar stå emot den fina offensiven. Att Blue Jackets trots allt slutade fyra i tabellen säger en hel del om deras kvalité. Det som också talar för laget är att Penguins har lite skadeproblematik så här i inledningen. Kan det göra att Blue Jackets kniper en eller två viktiga bortasegrar tidigt? På hemmaplan slog Blue Jackets faktiskt Penguins i två av två matcher den här säsongen.

Vår känsla inför matchserien: Pittsburgh Penguins vinner med 4-3 i matcher.

 Vår känsla inför matchen: Pittsburgh Penguins vinner med 4-2 i matcher.

 

 

 

 

Att vinna Stanley Cup Odds Bolag
New York Rangers 16,00 unibet logo
Montreal Canadiens 13,00 unibet logo
Ottawa Senators 26,00 williamhill logo
Boston Bruins 31,00 bethard logo
Washington Capitals 6,00 williamhill logo
Toronto Maple Leafs 31,00 bet365 logoRegler och villkor gäller.
Pittsburgh Penguins 10,00 ladbrokes logo
Columbus Blue Jackets 14,00 unibet logo

Stanley Cup-oddsens motsvarighet i procent vid publicering: