16 mars 2018 AIK Oskarshamn speltips slutspelsserien Hockeyallsvenskan

Inför NHL-slutspelet: Odds och förutsättningar i västra konferensen

Här blir det fullt fokus på den västra konferens på andra sidan Atlanten. NHL-slutspelet drar igång senare i veckan och här reder vi ut både oddsen och rådande förutsättningar inför vad som komma skall.

  Hämta en ny bonus inför slutspelet – Här hittar ni bonusguiden!

Efter en 82 matcher lång grundserie är det äntligen dags för det som vi alla har väntat på – själva NHL-slutspelet. Nu slipper vi se matcher som inte gäller någonting, lag som inte har fått ihop sitt lagbygge och spelare som inte är fullt motiverade.

I den västra konferensen finns det som vanligt flera heta kandidater till att gå hela vägen. Nu har vi gjort oss vana vid att Chicago Blackhawks tillhör favoriterna. Så råkar faktiskt vara fallet även den här säsongen.

Här reder vi hur som helst rådande förutsättningar och odds inför vad som komma skall i den första slutspelsrundan på den västra sidan.

Chicago Blackhawks – Nashville Predators

Här ser vi ett av de mer intressanta mötena i NHL-slutspelets första runda. På ena sidan står det Blackhawks som prenumererat på en plats som favoriter i flera säsonger nu. På andra sidan står en av säsongens överraskningar, där svensken Filip Forsberg dessutom varit en starkt bidragande orsak till succén.

Intressant nog kommer båda lagen till den här matchserien med lite småtveksam form. För Blackhawks del går det nog att härleda till att laget varit slutspelsklara länge nu och att det i ärlighetens namn inte har handlat om så mycket mer än att spela av matcherna på sistone. Predators å sin sida är ett mer ojämnt lag, som i sina bästa stunder kan bjuda på fina prestationer, för att i nästa match förlora med ett par mål.

Mot de lite bättre lagen – däribland just Blackhawks – har Predators haft det klart svårare den här säsongen. Den trenden är tydlig. Fyra raka förluster mot Blackhawks är ett facit som trots allt talar sitt tydliga språk. Detta är en stark anledning till att vi känner att Blackhawks trots allt plockar det här ganska enkelt.

Tänk på att båda lagen har vissa skadebekymmer att ta i beaktande. I Blackhawks, det lag som alltså har hemmaplansfördel i den här matchserien, finns det ett par skavanker som kan ställa till det inledningsvis. Niklas Hjalmarsson är en av ett par spelare som tros missa någon match så här i inledningen.

Predators har en betydligt längre skadelista, men det finns tack och lov inga namn som tros vara borta under en längre period. I den viktiga inledningen av matchserien kan det dock bli lite magert med tanke på att spelare som Mike Fisher, Calle Järnkrok, Vernon Fiddler, Roman Josi och Yannick Weber riskerar att missa matchen. Håll utkik när matchen närmar sig!

Vår känsla inför matchserien: Chicago Blackhawks vinner med 4-1 i matcher.

Minnesota Wild – St. Louis Blues

Efter att ha slutat tvåa respektive trea i sina divisioner blev det Wild och Blues som fick drabba samman i den första rundan. Här känns det som att det kan bli en hel del underhållande ishockey att ta sig an, för den som önskar att följa den här matchserien.

Ett väldigt målfarligt Wild tog fart redan i höstas och sände då tydliga signaler om att de ville vara med och slåss om direktplatserna till slutspelet. Det grejade man också, mycket tack vare den fina offensiven. Det ska sägas att hemmaspelet var starkt rakt igenom hela säsongen, något som gör utgångsläget tufft för Blues här, med tanke på att det är Wild som har hemmaplansfördel i matchserien.

Nu avslutade laget i för sig med fyra enkla matcher, men med fyra raka segrar i bagaget kommer Wild med självförtroende till slutspelet. Blues avslutade också starkt och har haft en fin säsong, om än inte med samma höga toppar som Wild. På fem inbördes matcher var det dock Blues som tog tre segrar, varpå de har ett litet psykologiskt övertag.

Jared Spurgeon och Victor Bartley missar troligtvis öppningsmatchen för Wild. Robby Fabbri är borta från resten av säsongen med sin knäskada. I övrigt saknar Blues förmodligen Nail Yakupov, Robert Bortuzzo och Paul Stastny i ett par matcher.

På förhand känns matchserien extremt jämn. Till slut tror vi att hemmaplansfördelen fäller avgörandet, men på vägen dit tror vi på en rad målexplosioner.

Vår känsla inför matchserien: Minnesota Wild vinner med 4-3 i matcher.

Anaheim Ducks – Calgary Flames

Trots att avslutningen var allt annat än övertygande blev det slutspel till slut för Flames. Det var nog inte många som trodde att det skulle gå vägen när vi såg det här laget förra säsongen, men det har hänt mycket med laget sedan dess.

Vad som är intressant med Flames är att de så sällan spelar oavgjorda matcher. Vad det bottnar i är oklart, men att laget är ojämnt och blandar kraftigt i sina prestationer kanske kan vara en delförklaring. När det väl går bra vinner laget, men på sämre dagar blir det förlust direkt.

I den första rundan av slutspelet väntar alltså Ducks, som alltså plockade hem sin division. Med 105 inspelade poäng hamnar laget dock bakom både Blackhawks och Wild i den totala tabellen och helt ärligt känns Ducks aningen för uddlösa för att kunna räcka hela vägen. Den defensiva delen av spelet sitter dock klart bättre. Det ska också sägas att laget tillhör de mer formstarka i ligan och det är kanske just spelet i mars månad som trots allt gör att det inte går att räkna ut Ducks i det här läget.

Simon Despres, Cam Fowler och avstängda Nick Ritchie är inte tillgängliga i matchseriens två första matcher. De två förstnämnda missar hela matchserien. I övrigt är ett par spelare småskadade, men det är ännu oklart om dessa är spelklara till slutspelspremiären. I Flames är det bara Ladislav Smid som inte finns tillgänglig. Han missar resten av säsongen med en nackskada.

Att Ducks är klart bättre här tänker vi inte ens orda om. Flames tog bara en seger på fem försök mot Ducks i grundserien och vi ser egentligen ingen anledning till att det skulle gå bättre nu. De räcker helt enkelt inte till.

Vår känsla inför matchserien: Anaheim Ducks vinner med 4-1 i matcher.

Edmonton Oilers – San José Sharks

Här kan vi snacka öppet på förhand.

Oilers har rest sig ordentligt den här säsongen och anförda av Connor McDavid ser laget plötsligt väldigt intressanta ut. Poängkungen har varit bidragande till den succé som gjort att laget gjort 247 mål – bäst i hela konferensen om vi glömmer bort Winnipeg Jets för en sekund.

Andrew Ference och Tyler Pitlick missar resten av säsongen för Oilers, men det här är avbräck som laget hanterat sedan i början av året. Det är med andra ord ingenting som skrämmer i det här skedet. Oilers kommer till slutspelet som ett starkt och giftigt lag, den saken är säker. Därtill är laget extremt formstarka för tillfället, med åtta vinster på de nio senaste. Det är precis den typen av positiv energi som kan vara avgörande här.

Sharks har presterat klart mer skakigt på sistone – trots att laget faktiskt behövde vinna en hel del i mars för att säkra slutspelsplatsen. Det är lite överraskande och kanske ett tecken på att de inte är så bra när det väl gäller? På skade- och avstängningsfronten finns det dock inga bekymmer att ta i beaktande.

Med Connor McDavid i spetsen tror vi att Oilers kopplar greppet här. Kanske går laget till och med upp till 2-0 direkt i de två inledande hemmamatcherna? Oilers har tre raka vinster mot Sharks och kommer garanterat in med mycket pondus här.

Vår känsla inför matchserien: Edmonton Oilers vinner med 4-2 i matcher.

 

 

 

 

Att vinna Stanley Cup Odds Bolag
Chicago Blackhawks 6,50
Nashville Predators 29,00
Minnesota Wild 10,00
St. Louis Blues 31,00
Anaheim Ducks 17,00
Calgary Flames 28,00
Edmonton Oilers 20,00
San José Sharks 18,00 Regler och villkor gäller.