En bra start

“Det är 37 omgångar kvar”, “Säsongen är lång”, “Mycket hinner hända”. Det är bara att välja och vraka mellan de tre citaten och sedan applicera dem på valfritt lag som inte gjorde bra resultat i den första Premier League-omgången. Man kan inte klaga på sanningshalten i innehållet, men det finns saker som betyder ännu mer; nämligen att få en bra start.

  Hämta en unik bonus från Expekt värd 2 000 kr här!

Det finns inget negativt med att få en bra start på en säsong och det finns inget positivt med att få en dålig start på densamma. Svårare än så är det inte. Därför blir jag evigt förvånad när klubbarna inte lyckats fastställa vilken trupp de har att röra sig med när säsongen börjar. Bara för att man FÅR köpa och sälja spelare i två veckor till betyder det inte att man måste göra det. Alla vet att de stora förlorarna är de som ska köpa julklappar på kvällen den 23:e, det blir dyrt och det blir ogenomtänkt och oftast blir det något som verkligen inte behövdes.

Istället för att vifta bort säsongsinledningen som mindre betydelsefull än resten av säsongen vore det ganska befriande om någon istället sa som det är, nämligen att den är mer betydelsefull än de övriga perioderna. Visst, tre poäng är alltid tre poäng och varken mer eller mindre – men ett lag som t.ex samlar på sig tre raka segrar i säsongsinledningen kan göra flera saker än lag som inte lyckats lika bra.

Får du en bra start kan du vila någon spelare som fått en mindre smäll istället för att tvinga ut denne till 90 “måsteminuter”. Får du en bra start kommer självförtroendet som det berömda brevet på posten. Får du en bra start så får du också supportrarna med dig, några hundra eller några tusen till på hemmamatcherna och så blir det mer livat osv. Får du en bra start slipper du jobbiga frågor från media. Ja, ni fattar. De tidiga omgångarna lägger helt enkelt grunden för resten av säsongen.

Antonio Conte flaggade redan i-n-n-a-n säsongen för att Chelsea inte kommer att räcka till med nuvarande trupp, som en liten passning till den sportsliga ledning som inte gett honom tillräckligt med spelare för att hantera säsongen, enligt Conte. Som en händelse som såg ut som en tanke så förlorade då Chelsea hemma mot Burnley i premiären. Tottenham – däremot – är fyllda av självförtroende efter en behaglig resa borta mot Newcastle. Visserligen hjälptes de av Jonjo Shelveys dumhet på Dele Alli, men tre poäng in på kontot och de höll nollan. Det är väl bara att gissa vilken grupp spelare/tränare som mått bäst i veckan av Chelseas och Tottenhams.

Vi ska inte överdriva och säga att Chelsea är ett dåligt lag helt plötsligt, för de är regerande mästare och har – när alla är hela och får/vill spela – kanske ligans vassaste startelva. Nu är det inte fallet än, och man behövt inte vara indian för att tyda tecknen i skyn; det kommer att bli en skumpigare resa för Chelsea 2017-18.

Wembleyspöken? Knappast. Tottenham vinner och de gör det i en målglad tillställning. 4-2, kanske?

Jonas tippar:
Tottenham-Chelsea, 1:a
Tottenham-Chelsea, Ö 3,5 mål
Tottenham-Chelsea, resultat 4-2
Tottenham-Chelsea, Christian Eriksen målskytt

  Rygga Jonas – Spela på matchen hos Expekt och få 2 000 kr bonus!

Jonas Dahlquist