Ju senare, desto bättre

Jonas Dahlquist Publicerat: 31 May 2017

Segermål är som härligast för ett lag som gör dem i, säg, 93:e minuten. Allra helst på bortaplan också, plus att man håller nollan själv. Ganska så exakt som det var för Malmö FF borta mot AIK i måndags.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Förutom det självklara i att man blir väldigt glad över att sätta ett sent avgörande så är det även praktiskt, eftersom motståndaren då inte har så lång tid på sig att replikera. Å andra sidan kan man säga att det är en riskabel taktik, men uppenbarligen så fungerar den för MFF 2017.

Malmö har avgjort fyra matcher som stått oavgjort i 85:e minuten till vinst. De har alltså tjänat ÅTTA poäng de sista fem minuterna plus tillägg! Sträcker vi oss tillbaka till 80:e minuten så har de tjänat ytterligare två poäng där (Jeremejeffs mål mot Örebro), så det är nog rätt att säga att MFF sparar det bästa till sist i matcherna. Tillfälligheter? Ja, kanske. Tur? Nej.

Inte gjort ett enda mål första 30

Det var Felipe Carvalho, mittbacken, som avgjorde borta mot AIK. MFF satsade alltså fullt framåt med en mittback i offensivt straffområde (minuten tidigare hade AIK genomfört ett byte på ett tidsfördröjande sätt). Med den attityden är det förstås större chans att man gör ett avgörande mål. Ska man ändå klaga på MFF så är det inte jättebra att de – efter elva omgångar – inte gjort ett enda mål under de första 30 minuterna.

Nåväl. Övriga lag som är starka från minut 80 och framåt är IFK Göteborg och Sirius (båda med målskillnaden 4-1 de sista tio min.) och målfarliga Elfsborg (6-4).

MFF – de håller på rycka i guldstriden just där

I den andra änden av tabellen finns J Södra och Kalmar. Inget av lagen har lyckats göra ett enda mål de sista tio plus tillägg, däremot har de släppt in några (KFF två, J Södra tre). Flest insläppta av alla från 80:e och framåt är Örebro, som släppt in fem mål. Det har dock bara mot MFF det inneburit poängförlust, mot J Södra och AFC har de istället skaffat poäng, så trots 3-5 i målskillnad sista tio minuterna har ÖSK gått plus i poäng.

De sista tio minuterna tillhör förstås matchen lika mycket som de andra, men det är ändå där spänningen oftast finns. 2017 är de sena avgörandenas säsong så här långt, det är bara att fråga Malmö FF – de håller på att rycka i guldstriden just där.

  Expekt ger våra läsare en unik bonus värd 2 000 kr via denna länk!

Jonas Dahlquist

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan