Måstematch varenda match

Jonas Dahlquist Publicerat: 31 August 2017

Av alla gruppsegrarna i kvalet till EM 2016 hade Tjeckien och Tyskland flest förluster. De förlorade två av tio matcher, men i gengäld vann de sju och kryssade en. Poängmässigt sämsta gruppsegrare var Nordirland, med 21 poäng på tio matcher. Portugal hade också 21 poäng, men i en femlagsgrupp.

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

Till VM 2014 då? Sju av nio gruppsegrare gick igenom kvalet utan förlust. De två övriga var ganska så bra ändå; Bosnien-Hercegovina tog 25 av 30 möjliga poäng och Ryssland tog 22 av 30 möjliga.

Det jag vill säga med detta är att det är väldigt tuffa krav på ett landslag som vill ta sig till VM 2018 utan vidare kval. Det blir inte lättare av att två av de andra länderna i samma grupp är Frankrike och Holland. Det är bara Grupp G, med både Spanien och Italien, som kan mäta sig med den svenska (Grupp A) vad gäller svårighet för det tredjerankade laget att ta sig vidare. Spanien och Italien är för övrigt sju poäng före trean i gruppen just nu.

Att det blev förlust borta mot Frankrike är inget konstigt alls. Den förlusten får man acceptera. Sverige avslutar kvalet i Amsterdam, och en förlust där är i ärlighetens namn inte konstig heller. Om det blir så måste Sverige därför, helt enkelt, gå rent i resten av matcherna. Man kan absolut ha tabellraden 7-1-2 (vunna-oavgjorda-förlorade) och gå direkt till huvudturneringen, men helst ska den nog vara 7-2-1 eller, förstås, 8-1-1.

Om Sverige vinner alla sina återstående matcher kan det fortfarande bli en andraplats i gruppen. Frankrike kan nämligen också vinna resten av sina matcher, och då blir det i första hand en fråga om målskillnad, och är den likadan blir det antal gjorda mål som fäller avgörandet.

Återstående schema Sverige:
Bulgarien (b)
Vitryssland (b)
Luxemburg (h)
Holland (b)

Återstående schema Frankrike:
Holland (h)
Luxemburg (h)
Bulgarien (b)
Vitryssland (h)

Återstående schema Holland:
Frankrike (b)
Bulgarien (h)
Vitryssland (b)
Sverige (h)

Holländarna har tuffaste schemat, fransmännen det lättaste. En fördel för Sverige är förstås mötet mellan Frankrike och Holland i Paris på torsdagen, eftersom båda lagen omöjligen kan ta full pott där. Om Frankrike vinner kan Holland vara helt avsågade inför den sista omgången (vilket vore bra), om det blir kryss eller holländsk seger har Sverige allt i egna händer (vilket vore bra).

I slutändan handlar det dock om att vinna sina egna matcher. Sverige har, mot alla odds, chansen att gå till VM 2018 som gruppsegrare. Då gäller det absolut att ta de tre poängen mot Bulgarien ikväll. En uppgift så svår som någon.

// Jonas Dahlquist

Jonas tips: Bulgarien-Sverige 0-1
Jonas tips: Bulgarien-Sverige Under 2,5 mål

  Öppna ditt konto hos Expekt – Få en unik bonus om hela 2 000 kr!

 

Missa inte senaste avsnittet av podcasten Uppsnack med Jonas & Sladjan